Tratado lisboa

Procés de constitucció Europeu

  • Tractat constitutiu de la Comunitat Europea de l'Carbó i de l'Acer

    Objectiu: fer interdependents els sectors de l'carbó i de l'acer, de manera que, a partir d'aquest moment, cap país pugui mobilitzar les seves forces armades sense que els altres països s'adonin; amb això es van mitigar la desconfiança i les tensions després de la Segona Guerra Mundial. El Tractat CECA va expirar el 2002.
  • Tractat de Romà

    Tractat de Romà
    Objectiu: Establir la Comunitat Econòmica Europea (CEE) i la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica (Euratom).
  • Tractat de Brusel·las

    Tractat de Brusel·las
    Objectiu: racionalitzar les institucions europees. Principals canvis: creació d'una única Comissió i un únic Consell al servei de les, aleshores, tres Comunitats Europees (CEE, Euratom i CECA). Va ser derogat pel Tractat d'Amsterdam.
  • Acta única Europea

    Acta única Europea
    Objectiu: reformar les institucions per preparar l'adhesió d'Espanya i Portugal, i agilitzar la presa de decisions per preparar l'arribada del mercat únic. Principals canvis: ampliació de la votació per majoria qualificada al Consell (per fer més difícil el veto de les propostes legislatives per un únic país) i creació dels procediments de cooperació i dictamen conforme, que donen més pes a Parlament.
  • Tractat de Maastricht

    Tractat de Maastricht
    Objectiu: preparar la Unió Monetària Europea i introduir elements d'unió política (ciutadania, política comuna de relacions exteriors i assumptes interns). Principals canvis: establiment de la Unió Europea i introducció de el procediment de codecisió, atorgant a el Parlament més participació en la presa de decisions; noves formes de cooperació entre els governs de la UE, per exemple, en defensa i afers de justícia i interior.
  • Tractat d'Amsterdam

    Tractat d'Amsterdam
    Objectiu: reformar les institucions de la UE per preparar l'arribada de futurs països membres. Principals canvis: modificació, renumeració i consolidació dels tractats CEE i UE; major transparència en la presa de decisions
  • Tractat de Niça

    Tractat de Niça
    Objectiu: reformar les institucions perquè la UE pogués funcionar eficientment després de sumar 25 països membres. Principals canvis: mètodes per canviar la composició de la Comissió i redefinir el sistema de vot en el Consell.
  • Tractat de Lisboa

    Tractat de Lisboa
    Objectiu: fer la UE més democràtica, més eficient i millor capacitada per abordar, amb una sola veu, els problemes mundials, com el canvi climàtic. Principals canvis: augment de competències del Parlament Europeu, canvi dels procediments de vot en el Consell, iniciativa ciutadana, caràcter permanent de el lloc de President de Consell Europeu, nou lloc d'Alt Representant per a Afers Exteriors i nou servei diplomàtic de la UE.