Imperio romano 1024x435

Els Períodes de la història de Roma

 • Period: 753 BCE to 509 BCE

  Monarquia

  La Monarquia romana és el periode més antig de la Antiga Roma. El primer rei que va regnar va ser Ròmul, al qual junt el seu germà bessó, Rem, van ser els fundadors de la ciutat de Roma. També Ròmul va dotar la ciutat d'institucions polítiques, la més rellevant de les quals va ser el Senat. Durant tota la monarquia van regnar 7 reis diferents i l'últim, Tarquini el Superb, va ser expulsat, dunant pas a l'inici de la República romana.
 • Period: 509 BCE to 27 BCE

  República

  En aquest període van ser el principi de la gran expansió romana, començat per Laci fins acabar conquerint tota la península itàlica a l'any 204 a.C. Més endevant els romans van començar a expandir el seu domini fora de la península itàlica, el que els va portar a enfrontar-se amb les altres grans potències del Mediterrani, Cartago i Macedònia fins derrotar-los. Finalment, l'any 27 a.C Octavi es converteix en el primer emperador de Roma, dunant pas així al començament de l'imperi.
 • 31 BCE

  La batalla d'Actium

  Desde l'assassinat de Juli Cèsar a l’any 44 a.C, van haver-hi diverses guerres civils per aconseguir el poder i tot això va culminar a la batalla d’Actium al any 31 a.C, a l'estret d'Actium, entre Marc Antoni i Cleopatra contra Octavi, el fill adoptiu de Cèsar. Octavi va vèner la batalla. Anys després al any 27 a.C es va proclamar com Cèsar August i va inaugura l’Imperi Romà, convertin-se en el primer emperador de Roma.
 • Period: 27 BCE to 476

  Imperi

  A partir del segle I a.C el poder del Senat va començar a disminuir. Durant el regnat de l'emperador Trajà, els romans van aconseguir la màxima extensió del seu territori però a partir del segle III l'imperi va començar a baixar i a perdre poder. A l'any 395, l'emperador Teodosi el Gran, va dividir el seu domini en dues parts, l'Imperi Romà d'Occidenl i el Imperi Romà d'Orient. Finalment a l'any 476 l'imperi Romà d'Occident va caure i el d'Orient va dura fins el segle XV com imperi Bizantí.