Mustafkemalataturk

mustafa kemal atatürk

  • DOĞUMU

    DOĞUMU
    Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir. Annesi Zübeyde Hanım ise Selânik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır.
  • ASKERİ RÜŞTİYE

    ASKERİ RÜŞTİYE
    Selânik Mülkiye Rüştiyesi'ne kaydoldu. Kısa bir süre sonra 1893 yılında Askeri Rüştiye'ye girdi. Bu okulda Matematik öğretmeni Mustafa Bey adına “Kemal” i ilave etti. 1896-1899 yıllarında Manastır Askeri İdâdi'sini bitirip, İstanbul'da Harp Okulunda öğrenime başladı.
  • MANASTIR ASKERİ LİSESİ

    MANASTIR ASKERİ LİSESİ
    Genç öğrencinin adı artık Mustafa Kemal olmuştu. Mustafa Kemal, Selanik Askerî Rüştiyesini bitirdikten sonra 13 Mart 1895'da Manastır Askerî İdadisi'ne girdi. Burada Ömer Naci ile arkadaşlık etti.
  • TRABLUSGARP SAVAŞI

    TRABLUSGARP SAVAŞI
    Mustafa Kemal ile Enver Paşa gibi gönüllülerin bu savaşta elde ettikleri başarılara rağmen Osmanlı Devleti bu savaşta zarar görmüştür. Çünkü Ekim 1912’de Balkan Savaşları’nın başlaması Osmanlı Devleti’ni Trablusgarp ve Bingazi’den çekilmeye zorlamıştır.
  • ANAFARTALAR GRUPLAR KOMUTANLIĞI

    ANAFARTALAR GRUPLAR KOMUTANLIĞI
    Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal 9-10 Ağustos'ta Anafartalar Zaferini kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos'ta Kireçtepe, 21 Ağustos'ta II. Anafartalar zaferleri takip etti. Çanakkale Savaşlarında yaklaşık 253.000 şehit veren Türk ulusu onurunu İtilaf Devletlerine karşı korumasını bilmiştir. Mustafa Kemal'in askerlerine "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!" emri cephenin kaderini değiştirmiştir.
  • SAMSUNA ÇIKTI

    SAMSUNA ÇIKTI
    Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, 19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal'in Bandırma Vapuru ile yapılan yolculuk sonrası Samsun'a ulaşması olayı. Bu olay Kurtuluş Savaşı'nın fiili başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
  • ANADOLUDA KONGRELER DÜZENLENDİ

    ANADOLUDA KONGRELER DÜZENLENDİ
    Mondros Ateşkes Anlaşması sonrasında Trakya ve Anadolu’da 31 kongrenin düzenlendiği görülmektedir. Kongrelerin düzenlenmesinde göze çarpan genel amaç, halkın, varlığını korumak için çare arayışıdır. Çünkü Mondros ile devlet teslim olmuş, devlet otoritesi bitirilmiş, devlet halkını ve vatanını korumayı görevi olarak görmekten uzaklaşmıştır. Halk sahipsiz kaldığını yaşadıkları ile görmüş, sonrasında neler yaşayabileceğini anlamıştır.
  • TBMM AÇILDI

    TBMM AÇILDI
    Mustafa Kemal Atatürk, bunun üzerine Heyet-i Temsiliye'yi temsilen meclisi Ankara'da toplanmaya çağırdı ve 21 Nisan 1920 tarihinde yayınladığı bir bildiri ile meclisin 23 Nisan 1920 tarihinde toplanacağını duyurdu. 23 Nisan Cuma günü Hacı Bayram Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından dualar ile meclis açıldı.
  • DUMLUPINAR BAŞKUMANDANLIK SAVAŞI

    DUMLUPINAR BAŞKUMANDANLIK SAVAŞI
    13 Eylül'de yenilen Yunan kuvvetleri geri çekilmişti. Ege'de bir savunma hattı oluşturmak için Ege'yi boydan boya kuşattılar. Türk ordusu ise Mustafa Kemal Paşa'dan aldığı emir ile birlikte Yunan ordusunu takibe girdi. Savaşa başlanmadan önce ordu büyük ölçüde düzenlendi. Yeni tümenler ve yeni kolordu komutanları belirlendi.
  • CUMHURİYETİN İLANI

    CUMHURİYETİN İLANI
    Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra cumhuriyetin ilânı kabul edildi. "Yaşasın cumhuriyet!" sesleri arasında alkışlarla cumhuriyet ilân edildi (29 Ekim 1923).
  • SAYISIZ YENİLİK VE İNKILAPLARIN GELİŞMESİ

    SAYISIZ YENİLİK VE İNKILAPLARIN GELİŞMESİ
  • VEFATI

    VEFATI
    uygulanan tedavilere ne yazık ki cevap veremeyen Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe günü sabahı saat 09:05'te İstanbul'un Beşiktaş ilçesi sınırlarında yer alan Dolmabahçe Sarayı'nda son nefesini vererek hayata gözlerini yumdu.