matemàtics

  • 624 BCE

    Tales de Milet

    Tales de Milet
    Fou un filòsof grec. Nascut a la ciutat jònica de Milet, a la vora del mar Egeu. Els seus principals interessos eren les matemàtiques, l'astronomia i la política, i se'l considera el fundador de la filosofia occidental.
    Va crear l'anomenada escola de Milet.
    Es va guanyar fama de savi amb fets com el de la mesura de les piràmides egípcies o la mesura de la distància dels vaixells a la mar aplicant els seus teoremes (teoremes de Tales).
  • 586 BCE

    Pitàgores

    Pitàgores
    Va ser un filòsof i matemàtic grec.
    Fundador de l'escola pitagòrica. La seva escola de pensament afirmava que l'estructura de l'univers era aritmètica i geomètrica;a partir d'això, les matemàtiques es van convertir en una disciplina fonamental per a tota investigació científica. De fet, el lema de l'escola pitagòrica era el de "tot és nombre".
    El teorema de Pitàgores estableix que, en un triangle rectangle, la suma dels quadrats dels catets és igual al quadrat de la hipotenusa.
  • 323 BCE

    Euclides

    Euclides
    Fou un matemàtic grec, conegut avui en dia com "el pare de la geometria". Fou el fundador de l'escola de matemàtiques de la ciutat.
    El seu treball més famós fou els Elements, considerat sovint el llibre de text de més èxit de la història de les matemàtiques ( es dedueixen les propietats dels objectes geomètrics i dels nombres naturals)
  • 288 BCE

    Arquímedes

    Arquímedes
    Va ser un matemàtic, astrònom, filòsof, físic i enginyer grec. Encara que es coneixen pocs detalls de la seva vida, és considerat un dels científics i matemàtic més importants de l'antiguitat clàssica.
    Usà el mètode d'esgotament per a calcular l'àrea sota l'arc d'una paràbola amb la sumatòria d'una sèrie infinita, i va donar una aproximació extremadament precisa del nombre pi.
    Obres i descobriments :
    principi d'Arquímede (Eureka)
    la corona daurada
    cargol d'Arquímedes
    l'urpa d'Arquímedes
  • 360

    Hipàtia

    Hipàtia
    Va ser una filòsofa i mestra neoplatònica grega, natural d'Egipte, que va destacar als camps de les matemàtiques i l'astronomia. Va ser la primera dona matemàtica de la qual hi ha un coneixement raonablement segur i detallat. Escrigué sobre geometria, àlgebra i astronomia.
    Va construir : un astrolabi,un hidròmetre. Va confeccionar un planisferi.
    Invents : aeròmetre, densímetre
  • 850

    Mohammad ibn Mussa Al-Khwarazmí

    Mohammad ibn Mussa Al-Khwarazmí
    Fou un matemàtic, geògraf i astròleg/astrònom creador dels termes àlgebra i algorisme.
    Aportacions importants a l'àlgebra i l'aritmètica.
  • 1170

    Leonardo de Pisa "Fibonacci"

    Leonardo de Pisa "Fibonacci"
    Va ser un matemàtic italià, potser un dels matemàtics amb més talent de l'edat mitjana. Fibonacci és conegut actualment per: Haver contribuït a la difusió del sistema de numeració indoaràbic a Europa, sobretot per la publicació a principis del segle XIII del seu Llibre dels càlculs, el Liber Abaci. Una successió numèrica molt utilitzada, coneguda amb el seu nom com a successió de Fibonacci, que va utilitzar com a exemple en el Liber Abaci.
  • 1499

    Niccolo Fontana "Tartaglia"

    Niccolo Fontana "Tartaglia"
    Era un matemàtic italià.
    Descobridor d'un mètode per a resoldre equacions de tercer grau
    El seu col·lega del Fiore, deixeble de Scipione del Ferro, de qui havia rebut la fórmula per resoldre les equacions cúbiques, li proposa un duel matemàtic amb trenta equacions de tercer grau, que Tartaglia accepta.A partir d'aquest duel i en el seu afany de guanyar-lo, Tartaglia desenvolupa la fórmula general per resoldre les equacions de tercer grau.
  • René Descartes

    René Descartes
    Va ser un important filòsof racionalista francès del segle xvii, també conegut per les seves obres de matemàtiques i de diferents branques de la ciència.
    És responsable, entre altres coses, de la geometria analítica i de a invenció de les coordenades cartesianes.
  • Pierre de Fermat

    Pierre de Fermat
    Fou un jurista i matemàtic occità.
    Introduí per primera vegada l'infinit en el càlcul, descobrí les propietats de diversos nombres i és considerat el creador de la moderna teoria de nombres. Amb René Descartes, aplicà l'àlgebra a la geometria, i, amb Blaise Pascal, fundà la teoria de la probabilitat. Aplicà el concepte de les variables infinitesimals als problemes de quadratura, de càlcul de màxims i mínims i a la construcció de tangents,
  • Blaise Pascal

    Blaise Pascal
    Fou un filòsof, matemàtic, físic, inventor, escriptor, moralista, místic i teòleg occità, considerat un dels personatges més brillants de la saviesa occidental i probablement l'únic que ocupa llocs de primera línia en els manuals de totes les disciplines que conreà.
    A l'edat de setze anys, va formular un dels teoremes bàsics de la geometria projectiva, conegut com a teorema de Pascal.
    També va deduir el principi de Pascal, en el qual es basa el funcionament d'una premsa hidràulica
  • Isaac Newton

    Isaac Newton
    Fou un físic, matemàtic i filòsof anglès.Newton és l'autor dels Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, en què descriu la llei de la gravitació universal i les tres lleis del moviment.
    En matemàtiques, Newton comparteix amb Gottfried Leibniz el mèrit de la invenció del càlcul infinitesimal.També va demostrar el teorema del binomi generalitzat, va desenvolupar el "mètode de Newton" per aproximar els zeros d'una funció, i va contribuir a l'estudi de les sèries de potències enteres.
  • Carl F. Gauss

    Carl F. Gauss
    Fou un matemàtic i científic alemany que va fer descobertes significatives en molts camps, incloent-hi la teoria de nombres, l'estadística, l'anàlisi, la geometria diferencial, la geodèsia, l'electroestàtica, l'astronomia i l'òptica. Conegut com "el Príncep dels matemàtics" , ha tingut una influència destacable en molts camps de la matemàtica i de la ciència, i se'l considera un dels matemàtics més influents de la història. De les matemàtiques en deia que eren "la reina de les ciències.
  • Ada Lovelace

    Ada Lovelace
    Comtessa de Lovelace i filla del poeta Lord Byron, va ser la primera programadora en la història dels ordinadors. Matemàtica i física, va col·laborar amb Charles Babbage en el disseny d'una màquina analítica capaç de resoldre equacions diferencials.
    A les seves notes de treball va incloure el que ara es considera el primer algorisme que es va intentar dur a terme en una màquina. És per això que se la considera la primera programadora.
  • Georg Cantor

    Georg Cantor
    Fou un matemàtic i filòsof alemany. Va establir la importància del concepte de funció bijectiva entre els conjunts. També va definir els conceptes de conjunt infinit i de conjunt ben ordenat, i va demostrar que el conjunt dels nombres reals és "més gran" que el conjunt dels nombres naturals. També va definir els conceptes de nombre cardinal i nombre ordinal així com la seva aritmètica. El seu treball ha estat una contribució molt important dins el camp de les matemàtiques.
  • David Hilbert

    David Hilbert
    Va ser un matemàtic alemany. És reconegut com un dels matemàtics més influents i universals de finals del segle XIX i començaments del XX. Hilbert va descobrir i desenvolupar un ample rang d'idees fonamentals en diverses àrees com la Teoria d'Invariants i els Axiomes de la Geometria.
    També va formular la Teoria de l'Espai de Hilbert, un dels fonaments de l'Anàlisi funcional.
  • Julio Rey Pastor

    Julio Rey Pastor
    Va ser un matemàtic espanyol, un dels més rellevants de la seva època.
    Va investigar en el terreny de la geometria algebraica sintètica, i geometria projectiva superior. També va treballar sobre història de la matemàtica, geometria sintètica real i complexa, representació conforme, teoria de Galois i mètodes numèrics.
    Es considerat un dels grans renovadors de les matemàtiques a tot el món de parla espanyola, i és l'iniciador d'una nova ciència, la preología.
  • Pere Puig i Adam

    Pere Puig i Adam
    Fou un pedagog i matemàtic català. Fou fill de Robert Puig i Dalmases i de Concepció Adam i Gandó, ambdós de Barcelona. Va cursar els seus estudis de Batxillerat a l'Institut masculí de Barcelona.
    Enginyer industrial, doctor en matemàtiques i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.Brillant, encara que bastant poc conegut, didàctic de les matemàtiques i la geometria.
  • Alan Turing

    Alan Turing
    Fou un científic, matemàtic, lògic,criptoanalista, biomatemàtic britànic. Va treballar en camps com la informàtica teòrica, la criptoanàlisi o la intel·ligència artificial. És considerat el pare de la informàtica moderna.
    Algunes de les seves aportacions a la informàtica teòrica i a la intel·ligència artificial van ser la màquina de Turing, la computabilitat universal o el test de Turing.
    Va ser el primer científic que va usar computadores per l'aplicació de les matemàtiques.
  • John Forbes Nash

    John Forbes Nash
    Fou un matemàtic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques en memòria d'Alfred Nobel l'any 1994.
    Va fer un treball pioner en l'àrea de la geometria algebraic.
    També va fer importants contribucions a la teoria de les equacions diferencials parcials parabòliques no lineals i de la teoria de la singularitat.
    L'any 2001 es va realitzar, basant-se en la seva biografia la pel·lícula "Una ment meravellosa."