Linia del temps l'Antiga Grècia

 • Period: 2000 BCE to 1400 BCE

  Civilització minoica

  Durant l’edat del bronze, a partir del 2000 aC, es va desenvolupar a l’illa de Creta la civilització minoica. Els minoics van aprofitar la bona situació geogràfica de la seva illa per dur a terme una gran activitat comercial amb el Pròxim Orient i la Mediterrània central. Les seves ciutats es caracteritzaven pel fet de tenir grans palaus decorats amb riques pintures murals.
 • Period: 1400 BCE to 1200 BCE

  Civilització micènica

  Cap al 1400 aC, però, Creta va ser conquerida per una altra civilització: la civilització micènica, que tenia el centre principal a Micenes, al Peloponès. Es distingia pel seu caràcter guerrer, per les ciutats fortificades, les tombes monumentals dels seus reis i una escriptura que ja podem considerar grega.
 • Period: 1200 BCE to 900 BCE

  Època Fosca

  Cap al 1200 aC, la civilització micènica va ser destruïda per diversos invasors exteriors que ja utilitzaven armes de ferro. A partir d’aleshores, i fins l’any 900 aC aproximadament, s’inicia a l’antiga Grècia un període poc conegut de la seva història. Els historiadors l’han anomenat època fosca.
 • Period: 799 BCE to 600 BCE

  El procés de colonització

  Entre els segles VIII i VI aC, la població grega va augmentar molt, i no hi havia prou terres ni recursos alimentaris per a tots. Bona part dels camperols, en situació de pobresa, van acumular deutes amb l’aristocràcia, i existia la possibilitat de convertir-se en esclau si no es pagaven.
 • Period: 699 BCE to 600 BCE

  Pensament nacional

  Una de les aportacions fonamentals dels grecs a la civilització occidental va ser la filosofia i el pensament racional. Cap al segle VII aC, els primers filòsofs van abandonar les explicacions mítiques o religioses, i van començar a donar una explicació racional i lògica als fenòmens de la natura.
 • Period: 699 BCE to 500 BCE

  Època arcaica

  A l’època arcaica (segles VII i VI aC), les escultures representaven atletes nus i sacerdotesses. Aquestes escultures estaven fortament influïdes per l’art egipci, ja que també es caracteritzaven per la seva frontalitat i rigidesa.
 • Period: 599 BCE to 500 BCE

  Les institucions democràtiques

  A començaments del segle VI aC, el govern d’Atenes continuava, com a la resta de polis gregues, en mans de l’aristocràcia terratinent. Tot i això, el desenvolupament del port del Pireu va fer que molts comerciants acumulessin més riqueses que la pròpia aristocràcia governant.
 • Period: 599 BCE to 500 BCE

  Els ibers

  Els ibers van ser un conjunt de tribus de la península Ibèrica, que van habitar la seva part mediterrània a partir del segle VI aC. La cultura ibèrica s'estenia, doncs, des del sud de França fins a Andalusia.
 • 547 BCE

  perses conquereixen Àsia menor

  perses conquereixen Àsia menor
  Cap al 547 aC, els perses, poble del Pròxim Orient que havia format un gran imperi, van conquerir les polis de l’Àsia Menor
 • Period: 500 BCE to 479 BCE

  guerres mèdiques

  D'altra banda, cap al 547 aC, els perses, poble del Pròxim Orient que havia format un gran imperi, van conquerir les polis de l’Àsia Menor, i van intentar sotmetre el territori grec peninsular. Malgrat les seves diferències i rivalitats, les polis gregues es van unir per lluitar plegades contra els invasors. Així, es van iniciar una sèrie de guerres entre grecs i perses, conegudes com a guerres mèdiques
 • Period: 499 BCE to 323 BCE

  Època clàssica

  Atenes va ser una de les polis més importants de l'antiga Grècia, i durant un període de temps els atenesos van desenvolupar-hi un sistema polític molt diferent a la resta de polis i de civilitzacions conegudes. Aquest període és conegut com època clàssica, entre els segles V i IV aC
 • Period: 499 BCE to 400 BCE

  Atenes dirigeix al món grec.

  Atenes es va convertir en la polis que dirigia el món grec. Els atenesos es van enriquir amb les aportacions econòmiques de la resta de les polis.
 • Period: 499 BCE to 300 BCE

  Sòcrates, Plató i Aristòtil

  Als segles V i IV aC, diversos filòsofs, com Sòcrates, Plató i Aristòtil, van reflexionar sobre aspectes de l’existència humana, com les normes de conducta individual i col·lectiva. També van efectuar reflexions sobre temes polítics i van fer grans contribucions en els camps de les matemàtiques, l’astronomia, les ciències naturals i socials, i la medicina.
 • 490 BCE

  Batalla Marató

  Batalla Marató
  A la primera guerra els soldats grecs, els hoplites, van obtenir la victòria a la batalla de Marató
 • 480 BCE

  Batalla Salamina

  Batalla Salamina
  La guerra va acabar amb la retirada persa i l’augment del prestigi d’Atenes, la polis grega que havia liderat la lluita contra els invasors.
 • Period: 431 BCE to 404 BCE

  Guerra del Pelopones

  Esparta, va liderar una aliança antiatenesa de polis, la lliga del Peloponès.
  Atenes va mantenir el suport d’altres polis: la lliga de Delos. La rivalitat entre totes dues lligues va desembocar en un conflicte armat, la guerra del Peloponès
 • Period: 431 BCE to 371 BCE

  Hegemonía d’Esparta

  Va començar un període on l'hegemonia d'Esparta va ser present entre el 431 aC. i el 371 aC.
 • 338 BCE

  Filip II conquereix pràctiament totes les polis gregues.

  Filip II conquereix pràctiament totes les polis gregues.
  Les divisions entre les polis gregues i l’empobriment provocat pels anys d’enfrontaments militars van ser aprofitats pel rei Filip II de Macedònia, regne del nord de Grècia. Els macedonis van conquerir pràcticament totes les polis gregues
 • 336 BCE

  Mort felip II

  Mort felip II
  Gracies a la mort de Filip II es fa rei el seu fill Alexandre el Gran.
 • 146 BCE

  Els romans van conquerir Grècia

  Els romans van conquerir Grècia
  En morir Alexandre, el 323 aC, l’imperi es va dividir en diferents regnes: Macedònia (que incloïa Grècia), Egipte i Síria (Pròxim Orient). Són els anomenats regnes hel·lenístics. Finalment, el 146 aC, els romans van conquerir Grècia i la van convertir en una província del seu imperi.