7cc86fb83723e33db1dcf9ee34b7939f  popart google search

Línia del temps context històric 2a meitat del segle XX - Mireia Llaguno Casadevall

By mllc18
  • Walter Gropius i Mies Van Der Rohe es traslladen a EUA

    Walter Gropius i Mies Van Der Rohe es traslladen a EUA
    Arquitectes com Gropius o Van der Rohe, van fugir de
    l'Alemanya nazi i es van establir als EUA, construint
    importants gratacels a Nova York i Chicago. En 1934 Gropius es va exiliar d'Alemanya al patir agressions dels nazis al seu treball i a l'escola Bauhaus. Va viure i va treballar tres anys a Anglaterra i després es va traslladar als Estats Units, on va ser professor d'arquitectura a l'escola de disseny de Harvard.
  • Article Avant-garde and kitsch

    Article Avant-garde and kitsch
    Clement Greenberg en l'article Avant-garde and kitsch del 1939 dona suport a l’art abstracte que neix als EUA. El terme Abstract Expressionisme fou utilitzat per primera vegada per Robert Coates el 1946.
  • Period: to

    Segona Guerra Mundial (1939-1945)

    La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va implicar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars: els aliats i les potències de l'Eix. La guerra va implicar uns 100 milions de militars i fou causa de la mort d'entre 50 a 60 milions de persones; esdevingué així el conflicte més mortífer de la història humana i el primer (i per ara únic) en què es van usar armes nuclears.
  • Galeria Arts of the City

    Galeria Arts of the City
    Durant la 2aGM molts artistes europeus es van exiliar a Nova York, freqüentaven la galeria Arts of the city (oberta el 1942) de Peggy Guggenheim. Aquests artistes europeus van
    influenciar als joves artistes nordamericans.
  • Period: to

    Descolonització, Aparició del Tercer Món

    Entre el 1945 i 1965 es va produir la descolonització de la major part d’Àfrica i Àsia.
    Van aparèixer nous països independents. El procés no sempre es va assolir de forma pacífica i els nous estats es van haver d’alienar sota la protecció d’algun dels dos blocs dominants.
    Aquest procés, marcat per la dependència econòmica, va donar lloc a l’aparició de l’anomenat Tercer Món.
  • Bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki

    Bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki
    Els bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki es produïren el 6 (Hiroshima) i el 9 d'agost de 1945 (Nagasaki) per iniciativa del govern dels Estats Units, seguint l'ordre del president, Harry S. Truman, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam.
    Aquests actes de guerra representen els únics bombardejos nuclears fins ara.
  • Period: to

    Guerra Freda (1947-1991)

    El terme Guerra Freda va ser un model de relacions internacionals que va desenvolupar-se després de la 2GM, fonamentat entre els blocs antagònics liderats pels Estats Units i la Unió Soviètica amb els seus respectius aliats. Enfrontament no declarat, sense ofensives militars, basat en la mútua amenaça i en l'intent per expandir les àrees d'influència respectives. Els països americans defensaven el capitalisme, mentre que els russos vivien versions diferents del comunisme.
  • Creació del grup Dau al Set

    Creació del grup Dau al Set
    Dau al Set fou un grup artístic avantguardista català creat al voltant de la revista homònima a Barcelona l'octubre de 1948 i inspirat en els treballs de Max Ernst, Paul Klee i Joan Miró.
    Els membres fundadors van ser el poeta Joan Brossa, el filòsof Arnau Puig i els pintors Joan Ponç, Antoni Tàpies, Modest Cuixart i Joan-Josep Tharrats.

    És considerada la primera i més important manifestació de l'avantguardisme espanyol de postguerra.
  • Decret Paramount (Antimonopoli)

    Decret Paramount (Antimonopoli)
    Decret Paramount, imposat el 1948 i que prohibia als grans estudis de ser amos de les cadenes de cinemes.
  • Revista LIFE publica un reportatge sobre Pollock

    Revista LIFE publica un reportatge sobre Pollock
    El 1949 la revista LIFE va publicar un reportatge sobre Pollock,
    qui va rebre molt bones crítiques.
  • Period: to

    Guerra de Corea

    La guerra de Corea va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a la Península de Corea entre 1950 i 1953. On es van enfrontar la República de Corea (o Corea de Sud), recolzades per les forces armades de diversos països comandats per Estats Units; i la República Popular Democràtica de Corea (o Corea del Nord), recolzada per la República Popular de la Xina i la Unió Soviètica.
    La guerra va constituir un dels primerencs episodis de la Guerra Freda.
  • Michel Tapié utilitza el terme Art Informel

     Michel Tapié utilitza el terme Art Informel
    El crític francès Michel Tapié el 1952 utilitza el terme Art Informel, sense forma que actualment s’aplica al moviment sorgit a
    França a finals de la 2aGM i vigent a Europa
    fins a finals dels 50.
  • CinemaScope

    CinemaScope
    El CinemaScope és un sistema de filmació que utilitza una sèrie de lents anamòrfiques per rodar pel·lícules amb un format de pantalla ampli i projeccions a pantalla panoràmica.
    Va ser creat al 1953 pel president de la 20th Century Fox, Spyros P. Skouras, i va significar l'inici del format anamòrfic per la projecció de pel·lícules
  • Period: to

    Revolució cubana

    La Revolució Cubana designa el moviment contra el govern del dictador Fulgencio Batista pel Moviment 26 de Juliol i l'establiment del nou govern cubà liderat per Fidel Castro a començaments de l'any 1959.
    La revolució s'inicià amb l'assalt de la Caserna Moncada el 26 de juliol de l'any 1953, i finalitzà l'1 de gener de 1959, quan Batista fuig del país, i les ciutats de Santa Clara i Santiago de Cuba van ser preses pels rebels, aquests liderats per Fidel Castro.
  • Period: to

    Guerra del Vietnam

    La Guerra del Vietnam, també anomenada Segona Guerra d'Indoxina, és el conflicte bèl·lic entre la República Democràtica del Vietnam i el Front Nacional d'Alliberament del Vietnam, i els Estats Units d'Amèrica i el règim dictatorial de Vietnam del Sud, que va tenir lloc entre els anys 1954 a 1975, amb la intervenció directa i indirecta de diversos països estrangers.
  • Aparició de la societat de consum i de gran moviments socials

    Aparició de la societat de consum i de gran moviments socials
    Als anys 60, als països desenvolupats del món capitalista, es va produir una etapa de prosperitat econòmica que va donar lloc a la societat de consum i a grans moviments socials, sobretot
    juvenils, que reinvindicaven utopies i formes de vida alternatives: el moviment hippy, punk, Maig del 68... que tenien en comú el rebuig vers el sistema materialista i insolidari, el pacifisme, la psicodèlia, el feminisme...
  • Andy Warhol funda l'estudi The Factory

    Andy Warhol funda l'estudi The Factory
    The Factory fou un estudi d'art fundat per Andy Warhol amb seu a la planta cinquena del número 231 del carrer 47 Est a Midtown (Manhattan), Nova York.
    L'estudi va funcionar del 1963 al 1968, quan Andy va traslladar The Factory a la planta sisena del número 33 del carrer Union Square Oest. The Factory fou famós per les seves festes i perquè era freqüentat per gent moderna amb pretensions artístiques, bohemis excèntrics i consumidors d'amfetamines.
  • S'aprova la Llei de Drets Cívils de 1964 dels EUA

    S'aprova la Llei de Drets Cívils de 1964 dels EUA
    La Llei de Drets Civils de 1964 dels Estats Units, és una llei civil i laboral històrica per a aquest país, que va constituir una peça clau per prohibir la discriminació racial i segregació racial. La Llei va establir una sèrie de regles obligatòries per a la inscripció de votants en els estats de la Unió, per tal de garantir el dret a vot de tots els ciutadans i evitar les arbitrarietats que en alguns estats de Sud eren utilitzades per impedir el vot de la població afroamericana.
  • S'aprova la Llei de Dret a Vot de 1965 a EUA

    S'aprova la Llei de Dret a Vot de 1965 a EUA
    La Llei de Dret a Vot de 1965 és una llei històrica dins de la legislació nord-americana ja que va prohibir les pràctiques discriminatòries en el dret a vot als afroamericans als Estats Units.
  • Maig del 68

    Maig del 68
    El Maig francès o Maig del 68, és el nom amb què es coneixen una sèrie d'importants protestes, vagues i manifestacions succeïdes a França en la primavera de 1968. Els fets van iniciar quan es van produir una sèrie de vagues estudiantils en nombroses universitats i instituts de París, seguides de confrontacions amb la universitat i la policia. Els estudiants protestaven contra el capitalisme, el consumisme, l'imperialisme americà i les institucions tradicionals de l'establishment.
  • Festival de Woodstock 1969

    Festival de Woodstock 1969
    El festival de música i art de Woodstock va ser un dels festivals de rock més famosos de la història. Va tenir lloc en una granja de Bethel, Nova York, els dies 15, 16 i 17 d'agost de 1969.
    Woodstock ha sigut el major festival de música i art de la història. Va congregar uns 500.000 espectadors, 250.000 més dels que esperava l'organització, i s'estima que 250.000 no van poder arribar. El festival s'anomena Woodstock perquè inicialment estava programat que tinguera lloc al poble de Woodstock,
  • Caiguda del mur de Berlín

    Caiguda del mur de Berlín
    La caiguda del mur de Berlín és l'esdeveniment que marca de forma material la fi d'un període d'aïllament de l'Alemanya Oriental. El mur de Berlín va començar a ser enderrocat primer de forma popular el dia 9 de novembre de 1989 i, posteriorment, amb mitjans industrials i de forma oficial, el 10 de novembre de 1989.
  • Dissolució de la URSS

    Dissolució de la URSS
    La dissolució de la Unió Soviètica va ser la desintegració de les estructures polítiques federals i del govern central de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), que va culminar amb la independència de les quinze Repúbliques de la Unió Soviètica entre l'11 de març de 1990 i el 25 de desembre de 1991. A partir d’aleshores l’hegemonia econòmica, política i militar dels EUA era inqüestionable.