Latijns Amerika

Timeline created by Mike Hake
In History
 • Oorlogsmisdadigers in Zuid Amerika

  Oorlogsmisdadigers in Zuid Amerika
  Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog vluchten ex nazi's naar Zuid Amerika. Adolf Eichmann vluchtte voordat hij kon worden berecht, in 1952 dook hij op in Argentinië.
 • Amerika en de USSR bemoeien zich met Zuid Amerika

  Amerika en de USSR bemoeien zich met Zuid Amerika
  Na de Tweede Wereldoorlog was het communisme erg populair in Zuid Amerika, dit ook door de verschrikkelijke regimes die er aan de macht waren. Amerika vreesde de invloed van het communisme en begon anti-communistische staten in Zuid Amerika te steunen. De USSR deed hetzelfde aan staten die het communisme goed gezind waren.
 • Che Guevara

  Che Guevara
  Een bekend icoon binnen de communistische wereld. Che Guevara was een lid van Fidel Castro's revolutionaire Beweging die in 1959 via een revolutie in Cuba aan de macht kwam. Hij kreeg een persoonlijkheidscultus door zijn voortijdige dood, als gevolg van een executie. Hierdoor werd Guevara een icoon van de communistische revolutie.
 • Fidel Castro

  Fidel Castro
  Tussen 1950 en 1952 werkte hij op een klein advocatenkantoor. Het was zijn bedoeling om voor de Partido Ortodoxo mee te doen aan de parlementsverkiezingen van 1952, maar die werden afgelast. Castro werd op 16 februari 1959 premier van Cuba na een guerrilla oorlog.
 • De Cuba crisis voor Fidel Castro

  De Cuba crisis voor Fidel Castro
  Door de gespannen situatie van de Koude Oorlog had de Sovjet-Unie besloten om in Cuba kernraketten op te stellen. Fidel Castro had deals gesloten met de USSR. Hierdoor zat Fidel Castro stevig in het zadel in zijn eigen land. Castro had de hulp ingeroepen van de USSR nadat Amerika geprobeerd had zijn regime ten val te brengen in de Varkensbaai.
 • Zuid Amerika en drugs

  Zuid Amerika en drugs
  Vanaf de jaren 70 is de drugshandel extreem in opkomst in Zuid-Amerika. Handelaren zetten hun handelsgoed af in Amerika, Europa en Azië. Drugs is steeds populairder geworden onder de groeiende jeugdcultuur en zelfs advocaten en economen hebben er baat bij. De corrupte regeringen gaan zich mengen in de drugshandel. Drugskartels en criminele bendes worden de jaren na de 70s een gewoonte in Zuid-Amerika. In de Vietnam oorlog gebruiken veel soldaten de drugs.
 • War on drugs

  War on drugs
  President Nixon roept de war on drugs uit in 1971. Dit is een programma waarbij grote kartels aangepakt moet worden door het leger en de politie. In 1971, het jaar waarin Nixon voor het eerst de strijd tegen drugs aankondigde, publiceerden twee congreslieden een onderzoek over het groeiend heroïnegebruik onder Amerikaans soldaten, waaruit bleek dat tien tot vijftien procent van de troepen aan heroïne verslaafd was. Er zijn veel invallen in Zuid-Amerika.
 • Pablo Escobar

  Pablo Escobar
  In de 80s werd Pablo Escobar één van de machtigste mannen van Zuid-Amerika door zo'n beetje de hele drugshandel over te nemen met zijn kartel. Hij werd zo machtig dat zelfs de overheid van Zuid-Amerika en Amerika geen grip meer op hem hadden. Dit liet zien hoe belangrijk de drugswereld in Zuid-Amerika was geworden. 80% van alle coke in de wereld werd verhandeld door hem. Er waren zelfs mensen die in hem de nieuwe leider van Zuid-Amerika zagen.
 • Afbouw corruptie

  Afbouw corruptie
  De ontspanning en het einde van de Koude Oorlog maakten eind jaren 80 een geleidelijk einde aan de burgeroorlogen en dictaturen mogelijk. Begin jaren 90 kwam meeste landen de democratie en vrede. Zuid Amerika bleef echter een continent dat gemakkelijk ten prooi viel aan radicale leiders.
 • Zuid-Amerika nu

  Zuid-Amerika nu
  Zuid-Amerika is nog altijd een gevaarlijk continent. Veel landen zijn nog steeds onder invloed van de macht van kartels. Het is er onveilig op straat. Sommige landen zijn aardig op weg om te 'verwesteren'. Een groot probleem van tegenwoordig is de houtkap van het Amazonegebied. Veel grote westerse bedrijven hebben veel baat bij deze houtkap. De kleine inheemse bedrijven en boeren van Zuid-Amerika profiteren nauwelijks van het vrijgekomen land.