Aguja e hilo 189902

L'evolució d'un ofici

By m99
  • ELS INICIS

    ELS INICIS
    La meva àvia va començar a treballar dins la fàbrica quan només tenia 16 anys. En aquella època, per treballar de costurera no et feia falta cap titulació, aprenies directament a la fàbrica, fent tires, preperant la feina de les oficials, cosies peces senzilles amb les màquines per després saber fer peces més complicades. Un cop havies passat de ser una aprenent, passaves a ser costurera.
  • LES MÀQUINES

    LES MÀQUINES
    Anteriorment, per enjegar les màquines, s'havia d'agafar una corretja, posar-la per sota la màquina i mentre que una persona premia un botó, alhora, s'estirava la corretja per ajudar al motor a engegar-se. En canvi, actualment, només s'ha de prémer a un botó i la màquina en seguida funciona.
    Avui en dia cada màquina té el seu propi motor, però abans un motor servia per arrancar 6 màquines de cop, és clar que, el motor, era més gran.
  • ELS MATERIALS

    ELS MATERIALS
    En general, el material que s'utilitzava en aquella època no ha variat massa durant els anys. Al principi, treballaven amb gènere de roba, sobretot amb cotó. Durant els anys 60 va començar a sortir el nailon i el targal (fibres).
  • MÀQUINES I QUALITAT

    MÀQUINES I QUALITAT
    Segons on es fabriquin les peces de roba la qualitat pot ser molt variada, si són fàbriques de Catalunya, fàbriques petites, la qualitat de la roba és molt bona, en canvi, en fàbriques grans, la qualitat és molt dolenta; les peces enseguida es trenquen. La diferència és que, en fàbriques petites, la producció és molt més lenta que en fàbriques com les de Xina, per exemple, que tenen a milions de treballadors.
    Algunes de les marques que es feien servir de maquilles de cosir eren: nogma, guptor...
  • EL SOU

    EL SOU
    En proporció amb el nivell de vida el sou era molt precari. S'estaven moltes hores treballant (48 hores) durant 5 dies per treure un sou de 50 pecetes (25 cèntims) a la setmana. Treballaven des de les 8:45 fins a les 12:30 i des de les 15:00 fins a les 19:30.
  • COM ES REPERTIA LA FEINA

    COM ES REPERTIA LA FEINA
    Per a fer la feina es necessitaven diverses persones, cada una feia una feina diferent, encara que estava relacionada. Primer arribaven les peces i les aprenents les tallaven seguint el patró, després, les cosidores, cosien les peces. Per últim, les oficials, planxaven, plegaven i embossaven la roba en capces. 47 anys enrere les costureres tallaven la roba a mà amb l'ajuda d'unes maquinetes i, actualment, les peces es tallen a través d'un ordinador.