Astronomia

L'astronomia en la història

 • Period: 3100 BCE to 30 BCE

  Egipcis

  Van crear el calendari actual que consta de 365 dies. Eren experts en els cicles celestes i deien que estaven controlats pels deus.
 • Period: 2100 BCE to 2021 BCE

  Xinesos

  Van realitzar observacions del firmament durant molt de temps. Van registrar meticulosament els moviments celestes. Van crear un calendari precís i van dibuixar mapes estel·lars amb una franja central (via làctia). Van registrar per primera vegada eclipsis solars i lunars i van veure les taques del sol sense utilitzar instruments. Van contemplar aurores boreals i enregistrar el pas del cometa Halley.
 • Period: 1792 BCE to 539 BCE

  Babilonis

  Van registrar la sortida i la posta del sol cap a l'any ¿4000 a.C?
  Van agrupar les estrelles en constel·lacions
  Van observar els cicles del firmament
  Van anomenenar "Zodíac" a la franja celeste on per on es movien els planetes i les estrelles.
 • Period: 1000 BCE to

  Maies

  Van crear un calendari que constava de 584 dies basat en el cicle planetari de Venus.
 • 623 BCE

  Tales de Milet

  Tales de Milet
  Va dir que la Terra era esfèrica a partir d'un altre cos que estava al voltant.
 • 569 BCE

  Pitàgores de Samos

  Pitàgores de Samos
  Continuava dient que la terra era esfèrica i es movia per l'espai. Amb l'evidència de nous moviments circulars, les estrelles fixes, cinc planetes, la terra , la lluna i el sol.
 • 427 BCE

  Plató d’Atenes

  Plató d’Atenes
  Va deduir que la Terra era esfèrica basant-se en un eclipsi lunar. Va dir que la terra era immòbil i el centre de l'univers.
 • 408 BCE

  Eudox de Cnidos

  Eudox de Cnidos
  Va introduir l'esfera a Grècia i va corregir alguns conceptes egipcis sobre la durada del any.
 • 384 BCE

  Aristòtil d’Estagira

  Aristòtil d’Estagira
  Continuava dient que la Terra era immòbil i estava situada al centre de l'univers. Defensava la teoria geocèntrica i la va utilitzar per desenvolupar les seves idees.
 • 310 BCE

  Aristarc de Samos

  Aristarc de Samos
  Va ser el primer en dir que la Lluna brillava per la llum solar que s'hi reflexava. Creia en el model heliocèntric: la Terra girava i es movia i que no era el centre del univers, si no que ho era el Sol. A part, va calcular la distància de la Terra a la Lluna i la de la Terra al Sol.
 • 276 BCE

  Eratòstenes de Cirene

  Eratòstenes de Cirene
  Va calcular la longitud de la circumferència terrestre. Possiblement va dissenyar l'esfera armilar, un instrument semblant a l'astrolabi, que mostrava el moviment aparent de les estrelles al voltant de la Terra.
 • 159 BCE

  Hiparc de Nicea

  Hiparc de Nicea
  Va observar que la Terra era esfèrica i estava fixa. Creia que el Sol, la Lluna i els altres planetes giraven al seu voltant. Va recollir en un catàleg totes les estrelles del món occidental.
 • 135 BCE

  Posidoni d’Apamea

  Posidoni d’Apamea
  Es fixa en que les marees estan relacionades amb les fases de la lluna.
 • 140

  Claudi Ptolomeu

  Claudi Ptolomeu
  Deia que els planetes giraven mentre orbitaven la Terra. Va elaborar una enciclopèdia astronòmica anomenada Almagesto.
 • 1477

  Nicolau Copèrnic

  Nicolau Copèrnic
  Deia que el sol estava en el centre de totes les orbites del altres planetes. Va estudiar la teoria heliocèntrica del sistema solar, de Aristarvo de Samos. Va dir que els cometes passaven més lluny de la Terra que la distància que hi havia entre aquesta i la Lluna.
  El seu llibre anomenat "De revolutionibus orbium ccelestioum", es considera el punt inicial de l'astronomia moderna i una peça clau de la revolució científica.
 • 1546

  Tycho Brahe

  Tycho Brahe
  Va ser un astrònom danès. Els instruments dissenyats per Brahe li van permetre mesurar amb una precisió molt superior a la de l'època les posicions dels estels i els planetes.
 • 1564

  Galileo Galilei

  Galileo Galilei
  Estava a favor de la teoria de Copèrnic. Va crear el telescopi on va veure Júpiter amb les seves quatre llunes. També va poder observar les diferents fases de Venus i els cràters de la Lluna. Va insistir en el model heliocèntric.
 • 1571

  Johannes Kepler

  Johannes Kepler
  Va dir que les òrbites dels planetes eren elíptiques, no circulars, respecte al sol. Va crear les lleis de Kepler, tres lleis científiques que descriuen el moviment dels planetes al voltant del Sol.
 • Isaac Newton

  Isaac Newton
  Va resoldre qüestions relatives a la llum i l'òptica. En els seus llibres va publicar diferents lleis. Amb "Llei de la Gravitació Universal", Newton va ser capaç de donar explicació als fenòmens físics que es podien observar en l'univers.
  Aquest treball va ser tan important per a la ciència que va assenyalar una línia divisora, delimitant així per sempre el que és el mètode científic i com s'ha de postular una teoria.
 • William Herschel

  William Herschel
  Va descobrir el planeta Urà. També va investigar el moviment dels estels i va deduir que l'estructura de la Via Làctia tenia forma de disc a partir d'estadístiques estel·lars. Va ser el primer en descobrir que molts estels dobles no són només dobles òptics, sinó verdaders estels binaris. Va especular sobre la naturalesa de les nebuloses, inclosa una discussió sobre la possibilitat de l'existència d'universos illa (galàxies). D'altra banda, creia que cada planeta estava habitat, inclòs el Sol.
 • Albert Einstein

  Albert Einstein
  Va desenvolupar la Teoria Especial de la Relativitat. Els càlculs d'Einstein van predir amb exactitud el moviment de l'òrbita de mercuri.
 • Edwin Powell Hubble

  Edwin Powell Hubble
  Va demostrar l'expansió de l'univers mesurant el desplaçament de galàxies distants. Va descobrir que nombroses nebuloses observades amb anterioritat no formaven part de la nostra galàxia, sinó que es tractava de galàxies diferents de la nostra. Va observar estrelles en la galàxia d'Andròmeda i va trobar algunes estrelles variables que li van permetre mesurar la distància i establir la condició extragalàctica, amb la qual cosa hom ampliava els límits de l'univers conegut fins llavors.