L'antiga Grècia

By tameer
 • Period: 2000 BCE to 1400 BCE

  civilització minoica

  Durant l’edat del bronze, a partir del 2000 aC, es va desenvolupar a l’illa de Creta la civilització minoica.la seva illa per dur a terme una gran activitat comercial amb el Pròxim Orient i la Mediterrània central.
 • Period: 2000 BCE to 1 BCE

  Les polis gregues

  S’anomenaven polis, i cada polis era una ciutat-Estat independent, que comprenia el nucli urbà principal, alguns pobles petits del voltant, i algunes terres de conreu i boscos. Al centre de la part baixa s’hi trobava l’àgora, una gran plaça major que era el lloc de trobada dels habitants de la polis. Les polis més importants de l’antiga Grècia van ser Atenes, Esparta, Delfos, Tebes, Corint, Olímpia, Troia, Focea o Milet.
 • Period: 2000 BCE to 1 BCE

  L'Hèl·lade

  Tot i que les polis gregues no van formar un Estat unificat, tots els seus habitants compartien una mateixa forma de vida i cultura Els grecs antics anomenaven Hèl·lade al conjunt de territoris de cultura grega.
 • Period: 2000 BCE to 1 BCE

  Els grecs a la península Ibèrica

  Van fundar noves polis a les costes de Catalunya, País Valencià, Mallorca i Menorca, com Rhode , Emporion i Arse . Per la seva banda, els fenicis, un altre poble vingut de l'altre extrem de la Mediterrània , també van arribar a la península Ibèrica amb els mateixos objectius que els grecs. Els fenicis es van establir a les costes d'Eivissa, Múrcia i Andalusia, i allà hi van fundar ciutats com Malaka i Gadir .
 • Period: 2000 BCE to 1 BCE

  Els ibers

  Els ibers van ser un conjunt de tribus de la península Ibèrica, que van habitar la seva part mediterrània a partir del segle VI aC. Amb l'arribada de grecs i fenicis, començaran també a dedicar-se al comerç i a l'artesania. Vivien en poblats fortificats: envoltats de muralles i torres defensives, i situats en llocs elevats i a prop de rius.
  Pel contacte amb grecs i fenicis, els ibers van desenvolupar un sistema d'escriptura de 28 signes.
 • Period: 2000 BCE to 1 BCE

  Els celtes

  Els celtes són l'altra gran cultura que hi havia a la península Ibèrica a l'arribada de grecs i fenicis. Habitaven en poblats fortificats anomenats castros. Una altra característica dels castros és que les cases estaven escampades de manera desordenada pel terreny que ocupa el poble, i no formaven carrers.
 • Period: 1400 BCE to 1200 BCE

  civilització micènica

  Es distingia pel seu caràcter guerrer, per les ciutats fortificades, les tombes monumentals dels seus reis i una escriptura que ja podem considerar grega.
 • Period: 1200 BCE to 900 BCE

  època fosca

  A partir d’aleshores, i fins l’any 900 aC aproximadament, s’inicia a l’antiga Grècia un període poc conegut de la seva història. Els historiadors l’han anomenat època fosca.
 • Period: 499 BCE to 323

  Atenes i l'època clàssica

  Atenes va ser una de les polis més importants de l'antiga Grècia, i durant un període de temps els atenesos van desenvolupar-hi un sistema polític molt diferent a la resta de polis i de civilitzacions conegudes. Aquest període és conegut com època clàssica, entre els segles V i IV aC .
 • Period: 431 BCE to 371 BCE

  La Victoria de Esparata a Atenes

  Durant segle V aC, Atenes es va convertir en la polis que dirigia el món grec. Però aviat la superioritat d’Atenes va ser contestada per Esparta, que va liderar una aliança antiatenesa de polis, la lliga del Peloponès.
  La rivalitat entre totes dues lligues va desembocar en un conflicte armat, la guerra del Peloponès , que va acabar amb la victòria espartana i va posar fi al predomini d’Atenes.
 • Period: 431 to 404

  La rivalitat de Atenas i Esparta

  Esparta va ser l'altra gran polis grega de l'època clàssica. El seu sistema polític, dominat per una minoria militar, contrastava d'allò més amb el sistema democràtic atenès, fet que provocava una gran rivalitat entre les dues polis.
  Així, es van iniciar una sèrie de guerres entre grecs i perses, conegudes com a guerres mèdiques .