Grècia y Roma

Timeline created by Nora Martinez
In History
 • Period:
  -284 BCE
  to
  -476 BCE

  Baix Imperi: el Domini (284-476)

  L'Imperi va entrar en crisi per:
  -la dificultat de governar un imperi tant extens.
  -la pax romana va disminuir els ingressos de l'Estat, el que es va contrarestar amb la pujada dels impostos (empobriment de la població).
  -l'augment de la pobresa provocarà revoltes.
  -crisi política per continus canvis d'emperador (assassinats...), intromissió de l'exercit en l'elecció de l'emperador...
  -invasió de pobles germànics aprofitant la feblesa de l'Imperi.
  L'Imperi d'Occident va caure al 476.
 • Period:
  27
  to
  -476 BCE

  IMPERI (27a.C.-476)

  Alt Imperi: el Principat (27a.C.-284)
  Va ser un període d'estabilitat gràcies a la estabilitat económica, el suport d'un exèrcit professional i a la creació d'una eficaç administració. Després durant l'alt imperi va continuar l'expansió territorial: cap al nord, la frontera estarà al Rin i al Danubi, a l'oest a les illes Britàniques, al sud al Sàhara i a l'est en Mesopotàmia.Amb Octavi August es va iniciar aquest període.
 • Period:
  336
  to
  146

  ÈPOCA HEL.LENÍSTICA (336-146a.C.)

  S'inicia amb el regnat d'Alexandre el Gran (336-323a.C.), fill de Filip II.
  Després de la mort d'Alexandre, amb 33 anys, els seus generals es van repartir l'imperi i van constituir els regnes hel.lenístics (per exemple: Macedònia, Egipte, Síria...)
  La conquesta de la Grècia continental i del regnes hel.lenístics per part de Roma suposà la fi del protagonisme de Grècia
 • Period:
  500
  to
  336

  ÈPOCA CLÀSSICA (500-336a.C.)

  És el període més florent de Grècia.
  S'inicia amb les Guerres Mèdiques, en aquestes els perses invadeixen la Grècia continental (ja que els grecs ajudaven als jònics, sublevats contra l'Imperi persa): una coalició de polis gregues, amb Atenes i Esparta al capdavant, derrotà als perses a Marató, les Termòpiles (rei d'Esparta, Leònidas), Salamina (Temístocles) i Platea.
  Al finalitzar les Guerres Mèdiques, Atenes i les ciutats jòniques crearen una aliança, la Lliga de Delos.
 • Period:
  509
  to
  27

  REPÚBLICA (509- 27 a. C.)

  L'època republicana va ser la més llarga i més activa ja que es van aconseguir més drets per als plebeus (tribú de la plebs, assemblees plebees...) i les institucions i es van realitzar grans conquestes (domini dels pobles del centre d'Itàlia, la Magna Grècia, Macedònia, Síria, Àsia menor, Grècia i, més endavant, la victòria sobre els cartaginesos en les dues guerres púniques que les va donar el control de una bona part de la conca mediterrània).
 • Period:
  753
  to
  509

  MONARQUIA (753-509a.C.)

  Els llatins que habitaven a la planície del Lacio, es van asentar, cap al 753a.C.en una colina pròxima al riu Tíber, el Palatí, i la van fortificar, així va nàixer Roma. Poc temps després es van estendre a les sis colines del voltant.
  El primer rei va ser Ròmul (romà) i després hi haurà tres reis sabins i tres etruscos (aquest poble dominarà Roma des del 616a.C.) El rei era el cap suprem de tot. El seu càrrec era vitalici però no hereditari.
 • Period:
  800
  to
  500

  ÈPOCA ARCAICA (800-500 a.C.)

  En aquesta època les polis que van entrar en crisi es van consolidar.
  Aquestes van entrar en crisi per: Aquesta situació es va alleujar gràcies a les colonitzacions (750-550 a.C.) a diferents punts del Mediterrani i el mar Negre, ya que van donar terres als desheretats.
 • Period:
  1100
  to
  800

  EDAT OBSCURA. LA CIVILITZACIÓ DÒRIA (1100-800 a.C.)

  Molts esdeveniments van provocar l'emigració d'una part dels aqueus, la creació de les polis i, en general, un empobriment cultural de Grècia. Entre aquestes van destacar: les enormes despeses de les empreses reals (així com l'expedició a Troia), la sublevació de les poblacions sotmeses als aqueus i l'arribada dels doris.
 • Period: to
  1200

  CIVILITZACIÓ MICÈNICA (1600- 1200 a. C.)

  Els aqueus o micènics van desenvolupar aquesta civilització que rep el seu nom per la ciutat de Micenes, situada al Peloponès. Els seus reis exercien un poder despòtic i vivien en palaus fortificats (com per exemple: Micenes, Atenes...) Era un poble amant de la guerra i la caça i es dedicaven activament a la pirateria i al comerç.
 • Period: to
  1500

  CIVILITZACIÓ MINOICA (2600-1500 a. C.)

  Els minoics o cretenses van crear una brillant civilització a l'illa de creta anomenda minoica en honor al seu rei Minos.
  Aquesta civilització devia la seua prosperitat econòmica al comerç amb grans imperis com Egipte i a una potent armada anomenda talasocràcia i va construir palaus amb centenars d'habitacions al voltant de patis (es diu que d'ací vindría la llegenda del llaberint del minotaure)i frescos als murs, com el de Cnossos.