Grecia roma diseo grafico 1 638

Grécia i Roma

 • 2600 BCE

  Grécia

  Grécia
 • Period: 2600 BCE to 1500 BCE

  Civilització Minoica

  Els minoics o cretenses van crear a l'illa de Creta una brillant civilització anomenada Minoica en honor del seu llegendari rei Minos.
 • 1616 BCE

  Erupció del volcà de l'illa de Thera

  Erupció del volcà de l'illa de Thera
  L'erupció minoica va ser un dels fenòmens més significatius ocorreguts a la mar Egea durant l'edat del bronze. L'erupció volcànica va causar un canvi climàtic a la zona de la mar Mediterrània oriental i possiblement a tot el món. Amb una densitat de roca equivalent a 60 quilòmetres cúbics,[4] va ser una de les majors erupcions volcàniques sobre la Terra en els últims milers d'anys. El nom d'"erupció minoica" es refereix a la civilització minoica de l'illa de Creta.
 • Period: 1600 BCE to 1200 BCE

  Civilitcació Micènica

  Els aqueus o micènics van desenvolupar aquesta civilització que rep el seu nom per la ciutat de Micenes, al Peloponès. Els seus reis exercien un poder despòtic i vivien en palaus sòlidament fortificats (Micenes, Atenes...)
 • 1453 BCE

  Conquista de Constantinoble

  Conquista de Constantinoble
  Conquistar la segunda Roma había sido un viejo sueño medieval para los musulmanes desde el siglo VIII. «La guerra santa es nuestra principal obligación», proclamó el sultán otomano Mehmed II años antes de comenzar la campaña
 • Period: 1100 BCE to 800 BCE

  Edat Obscura. La Civilitcació Dòria

  Les enormes despeses de les empreses reals (com l'expedició a Troia), la sublevació de les poblacions sotmeses als aqueus i l'arribada dels doris provocaren l'emigració d'una part dels aqueus, la creació de les polis i, en general, un empobriment cultural de Grècia.
 • Period: 800 BCE to 500 BCE

  Època Arcaica

  En aquest època es consoliden les polis que entren en crisi per:
  -La concentració de la riquesa i el poder polític en uns pocs
 • 753 BCE

  Roma

  Roma
 • Period: 753 BCE to 509 BCE

  Monarquia

  Davant l'acossament dels etruscos i els sabins, els llatins, que habitaven a la planície del Lacio, es van asentar, cap al 753a.C., en una colina pròxima al riu Tíber, el Palatí, i la van fortificar: havia nascut Roma. Poc després, el seu domini es va estendre a les sis colines dels voltants.
 • Period: 509 BCE to 27 BCE

  República

  L'època republicana serà la més llarga i més activa ja que es van aconseguir més drets per als plebeus (tribú de la plebs, assemblees plebees...) i les institucions i es van realitzar grans conquestes (domini dels pobles del centre d'Itàlia, la Magna Grècia, Macedònia, Síria, Àsia menor, Grècia i, més endavant, la victòria sobre els cartaginesos en les dues guerres púniques que les donarà el control de una bona part de la conca mediterrània)
 • Period: 500 BCE to 336 BCE

  Època clàssica

  És el període més florent de Grècia. S'inicia amb les Guerres Mèdiques, en les quals els perses invadeixen la Grècia continental. Al finalitzar les Guerres Mèdiques, Atenes i les ciutats jòniques crearen una aliança, la Lliga de Delos.
 • 490 BCE

  Batalla de Maratón

  Batalla de Maratón
  La Batalla de Marató (490 aC) va ser la culminació del primer intent del rei Darios I de Pèrsia de conquerir la resta dels grecs i afegir-los a l'Imperi aquemènida, assegurant així la regió més feble de la seva frontera occidental.
 • Period: 336 BCE to 146 BCE

  Època Hellenística

  S'inicia amb el regnat d'Alexandre el Gran (336-323a.C.), fill de Filip II, que crearà un gran Imperi amb el qual la civilització grega es va universalitzar i es fusionarà amb la dels pobles conquistats i el grec es va convertir en la llengua d'un territori molt ample.
 • 218 BCE

  Segona guerra púnica

  Segona guerra púnica
  La Segona Guerra Púnica fou la guerra més important de les tres Guerres Púniques; lliurades entre Roma i Cartago, van comportar la fi de l'imperi cartaginès en benefici de Roma, que va esdevenir la potència hegemònica indiscutible del Mediterrani occidental, malgrat que Cartago va sobreviure i va continuar, en teoria, essent sobirana del seu reduït territori nord-africà.
 • 44 BCE

  Mort de Juli Cèsar

  Mort de Juli Cèsar
  Malgrat tot, diverses famílies senatorials sentien que Cèsar amenaçava les seves posicions. L'honor i el poder de Cèsar els feia témer que aquest volgués ser rex (rei), un títol que, com a republicans, odiaven. L'any 44 aC, un grup de senadors, entre ells Gai Cassi, Bucilià i Marc Juni Brutus, van conspirar per assassinar-lo. El 15 de març del 44 aC, quan Cèsar va entrar al Senat, el grup de conspiradors el va apunyalar. Cèsar va morir als peus de l'estàtua de Pompeu, el seu gran rival.
 • Period: 27 BCE to 476

  Imperi

  Alt Imperi: el Principat (27a.C.-284)n general, fou un període d'estabilitat gràcies a la prosperitat econòmica, el suport d'un exèrcit professional i a la creació d'una eficaç administració. Baix Imperi: el Domini (284-476)
  Des de finals del segle III, l'Imperi entrà en crisi.
  - la pax romana va disminuir els ingressos de l'Estat, el que es va contrarestar amb la pujada dels impostos (empobriment de la població)
  - l'augment de la pobresa provocarà revoltes
 • 553

  Conquista de Roma per Odoacre

  Conquista de Roma per Odoacre
  La conquesta d'Itàlia de Teodoric va ser una de les guerres més decisius en la història dels Regnes Roman-bàrbar, va decidir el despreniment definitiva de Itàlia de l'Imperi bizantí, del qual Odoacer havia declarat a si un vicari. La guerra també va protagonitzar dos comandants més qualificats de tots els temps, Odoacer i Theodoric.