GRÈCIA

Timeline created by Radu Ciobanu
 • Period:
  2,600 BCE
  to
  1,500 BCE

  CIVILITZACIÓ MINOICA

  Els minoics o cretenses van crear a l'illa de Creta una brillant civilització anomenada Minoica en honor del seu llegendari rei Minos.
  La seua influència cultural i tècnica s'estenia per tota la mar Egea, especialment a les costes de la Grècia peninsular, on establiren relacions amb els micènics. Entrà en crisi després de l'erupció del volcà de l'illa de Thera i l'arribada dels aqueus.
 • Period:
  1,600 BCE
  to
  1,200 BCE

  CIVILITZACIÓ MICÈNICA

  Els aqueus o micènics van desenvolupar aquesta civilització que rep el seu nom per la ciutat de Micenes, al Peloponès. Els seus reis exercien un poder despòtic i vivien en palaus sòlidament fortificats (Micenes, Atenes...) Era un poble amant de la guerra i la caça i es dedicaven activament a la pirateria i al comerç.
 • Period:
  1,100 BCE
  to
  800

  EDAT OBSCURA. LA CIVILITZACIÓ DÒRIA

  Les enormes despeses de les empreses reals (com l'expedició a Troia), la sublevació de les poblacions sotmeses als aqueus i l'arribada dels doris provocaren l'emigració d'una part dels aqueus, la creació de les polis i, en general, un empobriment cultural de Grècia.
 • Period:
  -800 BCE
  to
  -500 BCE

  ÈPOCA ARCAICA

  n aquesta època es consoliden les polis que entren en crisi per:
  - la concentració de la riquesa i el poder polític en uns pocs
  - superpoblació de les ciutats
  - escàs rendiment de la terra
  - necessitat de matèries primeres i aliments
  - el deteriorament de la convivència política
 • Period:
  -500 BCE
  to
  -336 BCE

  ÈPOCA CLÀSSICA

  És el període més florent de Grècia. S'inicia amb les Guerres Mèdiques, en les quals els perses invadeixen la Grècia continental (perquè els grecs ajudaven als jònics, sublevats contra l'Imperi persa): una coalició de polis gregues, amb Atenes i Esparta al capdavant, derrotà als perses a Marató (general Milcíades, 490a.C), les Termòpiles (rei d'Esparta, Leònidas), Salamina (Temístocles) i Platea.
 • Period:
  -336 BCE
  to
  -146 BCE

  ÈPICA HEL.LENÍSTICA

  S'inicia amb el regnat d'Alexandre el Gran (336-323a.C.), fill de Filip II, que crearà un gran Imperi amb el qual la civilització grega es va universalitzar i es fusionarà amb la dels pobles conquistats i el grec es va convertir en la llengua d'un territori molt ample.