GRECIA I ROMA

Timeline created by pau gonzalez asensio
 • Period:
  2,600 BCE
  to
  1,500 BCE

  CIVILITZACIÓ MINOICA

  Van crear a l'illa de Creta una brillant civilització anomenada Minoica en honor del seu llegendari rei Minos.
  La seua influència cultural i tècnica s'estenia per tota la mar Egea,especialment a les costes de la Grècia peninsular.Entrà en crisi després de l'erupció del volcà de l'illa de Thera i l'arribada dels aqueus.
 • Period:
  1,600 BCE
  to
  1,200 BCE

  marc historic grecia

  La Història de Grècia arrenquen del s. VIII aC,quan pobles indoeuropeus (aqueus, dòrics, jònics) procedents del centre d’Àsia s’instal·laren a la zona de l’Hèl·lade i formaren ciutats-estats independents anomenades Polis. No van crear un Imperi polític,militar unificat però tenien una cultura comuna:llengua, costums,religió,mites,economia marítima i comercial que era el que els mantenia units com un sol poble.
  La història de Grècia antiga es divideix en:micenica,dòric,clàssica,hel·lenisme.
 • Period:
  1,600 BCE
  to
  1,200 BCE

  CIVILITZACIÓ MICÈNICA

  Els aqueus o micènics van desenvolupar aquesta civilització que rep el seu nom per la ciutat de Micenes, al Peloponès.
  Els aqueus conquistaren Creta, Rodes, la costa d'Àsia Menor (Troia) i Xipre, controlant, d'aquesta manera, les rutes marítimes del Mediterrani.
 • Period:
  1,100 BCE
  to
  -800 BCE

  EDAT OBSCURA. LA CIVILITZACIÓ DÒRIA

  Les enormes despeses de les empreses reals (com l'expedició a Troia), la sublevació de les poblacions sotmeses als aqueus i l'arribada dels doris provocaren l'emigració d'una part dels aqueus, la creació de les polis i, en general, un empobriment cultural de Grècia.
  La polis, ciutat-estat d'escassa extensió i poca població, estava formada pel centre urbà (amb muralles, temples, àgora, acròpolis...) i pel territori que l'envoltava.
 • Period:
  -800 BCE
  to
  -500 BCE

  ÈPOCA ARCAICA

  En aquesta època es consoliden les polis que entren en crisi per:
  la concentració de la riquesa i el poder polític en uns pocs, superpoblació de les ciutats ,escàs rendiment de la terra, necessitat de matèries primeres i aliments,el deteriorament de la convivència política.
  Al 776 a.C., es celebrarà la primera olimpíada: ací comença el calendari grec. A més, en aquesta època naix la filosofia.
 • Period:
  -753 BCE
  to
  -509 BCE

  marc historic roma

  La situació estratègica d'Itàlia explica l'arribada des d'època molt temprana de molts pobles. A finals del segon mileni, arriben pobles indoeuropeus (gals, umbros, oscos, sabins, volscos, ecuos, llatins i samnites) Més endavant, els etruscos, procedents d'Àsia Menor, i el grecs (Magna Grècia), pobles més desenvolupats cultural i econòmicament.
 • Period:
  -753 BCE
  to
  -509 BCE

  monarquia

  Davant l'acossament dels etruscos i els sabins,els llatins, que habitaven a la planície del Lacio,es van asentar, cap al 753a.C.,en una colina pròxima al riu Tíber,el Palatí, i la van fortificar:havia nascut Roma.Poc després,el seu domini es va estendre a les sis colines dels voltants.
  El primer rei serà Ròmul (romà) i després hi haurà tres reis sabins i tres etruscos (aquest poble dominarà Roma des del 616a.C.) El rei era el cap suprem de l'exercit, de la justícia, de la religió i del govern.
 • Period:
  -509 BCE
  to
  -27 BCE

  REPÚBLICA

  Tres guerres civils posaran fi a aquest període entre el 88a.C i el 31a.C.:
  - En la segona, el protagonista, Juli Cèsar es convertirà en dictador amb tots els poders, el què li costarà la vida (idus de març del 44a.C.)
  - En la tercera, Octavi va vèncer a Marc Antoni i Cleòpatra, annexant Egipte a Roma (31a.C.)
 • Period:
  -500 BCE
  to
  -336 BCE

  ÈPOCA CLÀSSICA

  És el període més florent de Grècia. S'inicia amb les Guerres Mèdiques, en les quals els perses invadeixen la Grècia continental (perquè els grecs ajudaven als jònics, sublevats contra l'Imperi persa): una coalició de polis gregues, amb Atenes i Esparta al capdavant, derrotà als perses a Marató (general Milcíades, 490a.C), les Termòpiles (rei d'Esparta, Leònidas), Salamina (Temístocles) i Platea.
 • Period:
  -336 BCE
  to
  -146 BCE

  ÈPOCA HEL.LENÍSTICA

  S'inicia amb el regnat d'Alexandre el Gran (336-323a.C.), fill de Filip II, que crearà un gran Imperi amb el qual la civilització grega es va universalitzar i es fusionarà amb la dels pobles conquistats i el grec es va convertir en la llengua d'un territori molt ample.
  La conquesta de la Grècia continental (146a.C.)
  la divisió de l’imperi romà (395d.C.)
  l’Imperi Romà d’Occident, el 476 d.C., formarà part de l’imperi romà d’Orient, Bizanci, fins el 1453 d.C.
 • Period:
  -27 BCE
  to
  476

  IMPERI

 • Period:
  -27 BCE
  to
  284

  Alt Imperi: el Principat

  Amb Octavi August s'inicià aquest període, que es carateritzà per la concentració de poders en mans d'una sola persona, el princeps (títol que se'ls donava als emperadors), per la qual cosa les funcions del Senat i les assemblees ciutadanes quedaren molt reduïdes. La seua època serà coneguda com la Pax augusta.
 • Period:
  284
  to
  476

  Baix Imperi: el Domini (284-476)

  Des de finals del segle III, l'Imperi entrà en crisi per:
  - la dificultat de governar un imperi tant extens:Dioclecià
  -la pax romana va disminuir els ingressos de l'Estat
  -l'augment de la pobresa provocarà revoltes
  -crisi política per continus canvis d'emperador
  -invasió de pobles germànics aprofitant la feblesa de l'Imperi
  L'Imperi d'Occident caurà al 476 amb la conquista de Roma pels pobles germànics i la d'Orient, amb el nom d'Imperi bizantí, al 1453, any en què serà conquistada pels turcs.