2

Grecia Antigua

 • 1200 BCE

  Colonització d'Asia Menor

  Colonització d'Asia Menor
  La colonització grega comprèn l'expansió dels grecs primer per les conques de la Mediterrània i del mar Negre, i després també per extenses regions d'Àsia.
 • 1200 BCE

  Aparició de les primeres polis

  Aparició de les primeres polis
  És la denominació donada a les ciutats-estat independents de l'antiga Grècia, 2 sorgides en l'Edat Fosca.
 • Period: 1200 BCE to 800 BCE

  Època Fosca

  El període del 1100 aC al 700 aC és conegut com l'edat fosca, perquè no n'ha sobreviscut cap text primari i molt poques restes arqueològiques.
 • 1000 BCE

  Descobriment del ferro

  Descobriment del ferro
  La primera aparició coneguda de societats amb nivell cultural i tecnològic corresponent a aquesta edat són datades del segle XII aC en dues localitzacions diferents: a l'Índia (cultura Veda, posterior a la Rig-Veda) i a Europa, durant l'edat fosca grega. En altres regions europees, l'inici de l'edat de ferro fou molt posterior.
 • 800 BCE

  Adopció de l'alfabet

  Adopció de l'alfabet
  Cap al segle VIII aC els grecs van incorporar l'alfabet fenici i el van adaptar al seu llenguatge. Les lletres de l'alfabet grec són les mateixes que les de l'alfabet fenici, i tots dos alfabets estan ordenats de la mateixa manera.
 • Period: 800 BCE to 500 BCE

  Època Arcaica

  Època Arcaica és una periodització de la història de l'antiga Grècia amb la qual la historiografia distingeix l'etapa en què l'Hèl·lade (Ἕλλάδα) va sortir del període anterior (l'Època Fosca)
 • 776 BCE

  Primers Jocs Olímpics

  Primers Jocs Olímpics
  Al segle VIII, es van fer els primers Jocs Olímpics
 • 700 BCE

  Desaparició de la monarquia aristòcratica

  Desaparició de la monarquia aristòcratica
  Els règims aristocràtics que en general governaven les trucades polis se sentien amenaçats per la nova riquesa dels comerciants, que al seu torn desitjaven poder polític. A partir de 650 a. C., les aristocràcies havien de lluitar per evitar ser enderrocades i reemplaçades per tirans populistes.
 • 500 BCE

  Revolta jònica

  Revolta jònica
  El segle V a. C. va començar amb la revolta de nombroses ciutats jòniques, encapçalada per Milet i recolzada per algunes ciutats de Grècia continental contra el domini de l'Imperi Persa.
 • 500 BCE

  Escola de sofistes

  Escola de sofistes
  L'escola dels sofistes va ser una de les més excel·lents de l'inici de l'Època clàssica. La filosofia del segle V a. C. va tenir figures molt excel·lents com Sòcrates, Gòrgies, Protàgores, Xenòfanes, Parmènides, Zenó, Demòcrit, Empèdocles i Anaxàgores.
 • Period: 500 BCE to 400 BCE

  Època Clàssica

  Grècia clàssica o Època Clàssica per antonomàsia és el període de la història de Grècia comprès entre la revolta de Jònia (any 499 a. C., quan acaba l'Època Arcaica) i el regnat d'Alexandre el Gran (336 a. C.-323 a . C., quan comença l'Època Hel·lenística),
 • 400 BCE

  Ares Ludovisi

  Ares Ludovisi
  Ares Ludovisi és la denominació historiogràfica d'una escultura en marbre de 156 cm d'altura1 conservada al Museu Nacional Romà del Palazzo Altemps, a Roma. Datable al segle II, és considerada com la còpia romana d'un original grec de finals del segle IV a. C.,
 • 400 BCE

  Escola de sofistes

  Escola de sofistes
  Al segle IV a. C. van emergir les figures de Plató i Aristòtil.
 • Period: 400 BCE to 200 BCE

  Època hel·lenística

  Un cop desaparegut Alejandro, els seus generals es van repartir el seu imperi, creant els anomenats "Regnes Hel·lenístics" (Egipte, Síria i Mesopotàmia). Aquests van florir fins que van ser annexionats per Roma. L'últim d'aquests estats independents va ser Egipte, que va desaparèixer com a tal a la mort de la seva reina, Cleopatra.
 • 287 BCE

  Arquímedes

  Arquímedes
  Arquímedes de Siracusa (287-212 a. C.) va ser un gran matemàtic, interessat en el nombre π al que va donar el valor de 3,1416.
 • 200 BCE

  Laocoont i els seus fills

  Laocoont i els seus fills
  Laocoont i els seus fills, segle II a. C. o segle I a. C. Museu Pio-Clementino (Vaticà).