Unnamed

Fris cronològic: Plató

  • Period: 500 BCE to 479 BCE

    Guerres Mèdiques

    Els perses cercaven territoris a Grècia. Es forma una lliga per defensar-se de l'amenaça persa, liderat per Atenes. Els grecs guanyen els perses. Atenes aconsegueix la major part dels beneficis econòmics de la guerra i, per tant, lideratge tant econòmic com polític.
  • Period: 479 BCE to 431 BCE

    Segle de Pèricles( Època daurada d'Atenes)

    Les riqueses aconseguides durant la guerra s'havien invertit a la ciutat. L'edat d'or d'Atenes, la màxima esplendor té lloc durant el govern de Pèricles(461 AC – 431 AC). Pèricles va promocionar les arts i la literatura. Va començar un ambiciós projecte que va portar a la construcció de la majoria de les estructures supervivents a l'Acròpolis d'Atenes, incloent el Partenó. Per tant, no només brillava en l'àmbit polític i econòmic, sinó que es converteix en un referent cultural.
  • Period: 431 BCE to 404 BCE

    Guerra del Peloponès

    Esparta defensavaun model imperialista que xocava amb la democràcia atenesa i ressentida per no haver sortit tan afavorida en les Guerres Mèdiques, li declara la guerra i comencen les Guerres de l'Peloponès. La superioritat militar dels espartans, va fer que els atenesos es rendissin.
  • 427 BCE

    Neix Platò

    Nascut en el 427 a. C. a Atenes durant la guerra del Peloponès
  • 399 BCE

    Condemna a mort de Sòcrates

    Condemna a mort de Sòcrates
  • Period: 399 BCE to 389 BCE

    Diàlegs de joventut

    Els diàlegs estan protagonitzats per Sòcrates, i la virtut és el seu tema central. Tracten de reflectir fidelment alguns dels ensenyaments de Sòcrates, així com els seus darrers dies. Els títols més importants són la Apologia de Sòcrates (on apareix el discurs que hipotèticament Sòcrates hauria pronunciat davant el tribunal que l'acusava), el Critó, i el Protàgores, diàleg més important d'aquest període, on es discuteix si la virtut és o no ensenyable.
  • 390 BCE

    Plató emprèn un viatge.

    Plató emprèn un viatge.
    Alguns anys després de la mort de Sòcrates (399) al 390 a. C., Plató emprèn un gran viatge.
  • 388 BCE

    Primer viatge a Siracusa

    Primer viatge a Siracusa
    Dionís, tirà, demana la seva ajuda i el seu consell, però Dionís es veu incapaç de seguir els consells de el filòsof i Plató es torna a Atenes, després d'haver estat capturat per uns pirates, esclavitzat i finalment rescatat. Va ser reconegut en el mercat d'esclaus d'Egina per Aníceris de Cirene, filòsof amic que el va reconèixer, va pagar el seu rescat i va tornar a Atenes.
  • Period: 388 BCE to 385 BCE

    Diàlegs de transició

    En aquesta etapa inicia els viatges. A Itàlia entra en contacte amb els pitagòrics. A Sicília coneix Dionís, el tirà de Siracusa. Plató quedà escandalitzat de la vida de la cort. Durant aquesta etapa, Plató començà a elaborar la seva pròpia teoria.
  • 387 BCE

    Plató funda l'Acadèmia

    Plató funda l'Acadèmia
    Plató, al tornar a Atenes va fundar a l'Acadèmia, institució sovint considerada com la primera universitat
  • Period: 385 BCE to 370 BCE

    Diàlegs de maduresa

    Durant aquest període, Plató desenvolupa totes les seves teories, alhora que continua amb la seva tasca docent a l'Acadèmia. Apareixen els diàlegs fonamentals i també les seves idees centrals: la teoria de les Idees i una teoria completa de l'Estat. Entre els diàlegs més importants estan el Banquet, el Fedó, el Fedre i la República, el diàleg més representatiu d'aquest període.
  • Period: 369 BCE to 362 BCE

    Diàlegs crítics

    Durant aquesta etapa Plató torna a Siracusa, esperant que Dionís II li prestés major atenció que el seu pare. Res més lluny de la realitat. Al final, Plató és capturat i fet presoner, i estarà dos anys a poder tornar a Atenes. El desengany respecte a la realització de la seva teoria fa que el filòsof grec es desanimi i es deixi dur pel pessimisme. Per això, els diàlegs d'aquesta època són essencialment crítics. Plató revisa totes les seves idees anteriors, i qüestiona molt seriosament algunes.
  • 366 BCE

    Segon viatge a Siracusa

    Segon viatge a Siracusa
    La desaprovació de Dió sobre la manera de vida dissolut de el jove Dionís ho va fer convidar al seu mestre, Plató, va visitar Siracusa. Entre tots dos van intentar reestructurar el govern a una mica més moderat, amb Dionís com el arquertip de filòsof-rei . Enfurismat amb les intencions dels filòsofs, Dionís va conspirar i va obligar a exiliar-se a Dió, i va vendre les seves possessions, prenent el govern per complet. Plató ha de prometre que tornaria a Siracusa perquè li deixés marxar.
  • 361 BCE

    Tercer viatge a Siracusa

    Tercer viatge a Siracusa
    Després dels fracassos del primer i segon viatge, Plató accepta tornar de nou, més que la invitació obligada del tirà, hi havia els requeriments dels seus amics i alumnes de l'Acadèmia, entre ells Aristòtil. Possiblement, resultés més important el fet que Plató fos el responsable dels llaços polítics entre Tàrent i Siracusa, i temés perillar aquests llaços si no acudia a la crida de Dionís II.
  • Period: 361 BCE to 347 BCE

    Diàlegs de vellesa

    Sorprenentment, Plató va ser convidat de nou a Siracusa: aquesta vegada Dionís es comprometia a escoltar el filòsof atenès, que emprèn de nou el viatge. No obstant això, Plató és de nou retingut, i el tirà no compleix la seva paraula. Només gràcies a Arquites de Tàrent aconsegueix Plató tornar a Atenes, on viu els seus darrers anys ensenyant a l'Acadèmia. Entre els últims escrits de Plató destaca la seva Carta VII.
  • 347 BCE

    Plató mor

    Va morir proper als 80 anys a Atenes l'any 348 o 347 a.C.
  • 322 BCE

    Filip II de Macedònia

    Filip II de Macedònia
    Filip II de Macedònia acaba amb l'autonomia política de les polis i Atenes serà assimilada a l'imperi macedònic.