Tales

FILÒSOFS

 • Period: 624 BCE to 546 BCE

  Tales 624 aC - 546 aC

  Tales de Milet fou un filòsof grec. Nascut a la ciutat jònica de Milet, a la vora del mar Egeu, fill d'Examio i de Cleobulina. Els seus principals interessos eren les matemàtiques, l'astronomia i la política, i se'l considera el fundador de la filosofia occidental. Va crear l'anomenada escola de Milet.
 • Period: 515 BCE to 475 BCE

  Parménides 515 aC - 475 aC

  Parmènides d'Elea fou un dels filòsofs més importants de l'antiga Grècia. Recollint la contraposició de Xenòfanes de Colofó entre certesa i opinió, considera que l'únic camí per arribar a la veritat és la raó.
 • Period: 481 BCE to 411 BCE

  Protágores 481 aC - 411 aC

  Protàgores d'Abdera fou un filòsof presocràtic de l'antiga Grècia, nadiu d'Abdera, segons diversos testimonis. Era fill d'Artemó o de Meandre. Admirat expert en retòrica que recoriael món grec cobrant elevades tarifes pels seus coneixements sobre l'ús correcte de les paraules o ortoepeia.
 • Period: 470 BCE to 399 BCE

  Sócrates 470 aC - 399 aC

  Sòcrates fou un filòsof de l'Antiga Grècia que es considera el fundador de la filosofia occidental, tot i que en tot cas existiren alguns filòsofs abans i durant d'ell, entre ells Tales i Demòcrit.
 • Period: 427 BCE to 347 BCE

  Plató 427 aC - 347 aC

  Va ser un filòsof d'immensa influència en l'Antiga Grècia. Desenvolupà un sistema filosòfic, el platonisme, de gran persistència, i un centre de formació, l'Acadèmia, que gaudiren de gran popularitat entre les elits grecoromanes.
 • Period: 387 BCE to 312 BCE

  Heràclid 387 aC - 312 aC

  Heràclides Pòntic, també anomenat Heracleides, Heràclides d'Heraclea o Heràclides de Ponto, fou un filòsof grec, fill d'Eutifró o Eufró, i nascut a Heraclea Pòntica -actualment Karadeniz Ereğli, Turquia.
 • Period: 384 BCE to 322 BCE

  Aristòtil 384 aC - 322 aC

  Aristòtil va ser un filòsof de l'Antiga Grècia. Se'l considera com un dels grans pensadors de la humanitat. La seva lògica, naturalisme i ètica dominaren en el pensament europeu durant gairebé 2.000 anys, fins ben entrat el segle XVI.
 • Period: 354 to 430

  St Agustí d'Hipona 354 dC - 430 dC

  Aureli Agustí, més conegut com a Agustí d'Hipona o sant Agustí és una de les figures més importants en el desenvolupament del cristianisme, considerat de fet com un dels pares de l'Església. La seva influència posterior és enorme, i ultrapassa l'àmbit de la teologia.
 • Period: 1225 to 1274

  St Tomàs d'Aquino 1225dC - 1274dC

  Tomàs d'Aquino fou un dels filòsofs-teòlegs més importants de l'edat mitjana. Va proporcionar bases importants per a la teologia cristiana, en incorporar gran part del llenguatge i les idees aristotèliques.
 • Period: 1473 to 1543

  Copèrnic 1473dC - 1543dC

  Nicolau Copèrnic va ser un astrònom polonès, també conegut com a Mikołaj Kopernik o Nicolaus Copernicus. Va ser el primer astrònom a formular una àmplia cosmologia heliocèntrica que va desplaçar la Terra com a centre de l'Univers.
 • Period: 1564 to

  Galileu 1564dC - 1642dC

  Galileo Galilei, conegut als països de parla catalana com a Galileu va ser un físic, matemàtic, i filòsof toscà que va tenir un paper important durant la revolució científica. Va millorar el telescopi i, per tant, l'observació astronòmica, i va donar suport a la teoria heliocèntrica de Nicolau Copèrnic.
 • Period: to

  Descartes 1596dC - 1650dC

  René Descartes va ser un important filòsof racionalista francès del segle XVII, també conegut per les seves obres de matemàtiques i de diferents branques de la ciència.
 • Period: to

  Locke 1632dC- 1704dC

  John Locke fou un filòsof empirista anglès que va treballar sobretot amb temes relacionats amb el govern i l'epistemologia. Locke estudià medicina a la Universitat d'Oxford, ingressà al cos diplomàtic la qual cosa li va permetre residir a França un cert temps i contactar amb els cartesians.
 • Period: to

  Isaac Newton 1643dC - 1727dC

  Sir Isaac Newton FRS fou un físic, matemàtic i filòsof anglès. Newton és l'autor dels Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, en què descriu la llei de la gravitació universal i les tres lleis del moviment, base de la mecànica clàssica.
 • Period: to

  Hume 1711dC - 1776dC

  David Hume va ser un important filòsof escocès del segle XVIII. Se'l considera el més important dels empiristes britànics. Estudià dret per pressió paterna, però exercí molt poc temps aquesta professió a causa de les seves afeccions literàries i filosòfiques.
 • Period: to

  Kant 1724dC - 1804dC

  Immanuel Kant fou un destacat filòsof prussià. Fill d'un modest guarnicioner, Immanuel Kant va ser educat en el pietisme.
 • Period: to

  John Stuart Mill 1806dC - 1873dC

  John Stuart Mill fou un filòsof i economista anglès i el pensador liberal més influent del segle XIX. Defensava l'utilitarisme, la teoria ètica ja proposada pel qui fou el seu padrí, Jeremy Bentham. Com a membre del Partit Lliberal, fou el primer membre del Parlament en advocar pel dret a vot de les dones.
 • Period: to

  Nietzsche 1844dC - 1900dC

  Friedrich Wilhelm Nietzsche fou un filòsof alemany, considerat actualment com un dels més influents en el pensament del segle XX.