Bedlam

Evolució cuidats a malalts mentals

  • Period: 1000 to 1492

    Baixa Edat Mitjana

    A finals de l'edat Mitja es comencen a inaugurar diferents hospitals psiquiàtrics per Europa. Aquests bàsicament eren creats per caritat cristiana.
  • 1400

    Fray Juan Gilabert Jofré, religiós.

    Va anar a Valencia per convèncer als habitant de formar un hospital pels "bojos" que anaven pel carrer.
  • 1410

    Inauguració Hospital d’Innocents, Follcs i Orats

    Aquest va ser el primer hospital psiquiàtric al món i es trobava a València.
    Només cuidaven dels "bojos" i no rebien bons cuidats.
    Es va crear per resoldre una necessitat social.
    A partir d'aquí es van crear molts hospitals iguals a aquest.
  • 1425

    Hospital de Nuestra señora de Gracia

    En aquest hospital, més modern que els altres, s'admetia a qualsevol malalt independentment del sexe, cultura...
  • Period: 1492 to

    Edad Moderna

  • 1526

    Luis Vives

    Segons ell la bogeria devia trobar acolliment a l'hospital, calia excloure al boig, d'entre els pobres; era necessari desenvolupar una mesura de sanejament que ho posés fos de la circulació social
  • Segle XVII

    El personal estava compost pels següents funcionaris: Administrador o Majordom, procurador, escrigui, hospitaler, i depenent.
  • Segle XVIII

    Els hospitals continuaven, impregnats de caritat religiosa, però al llarg del segle van ser cada vegada mes controlats pels poders públics.
  • Hospital General de Madrid

    Disposava de 38 sales amb un total d'1.564 llits ,de les quals 38 eren para bojos, però el mal estat sanitari i la inexistència de cuidats infermers i metges convertien les malalties mes simples en greus i agudes, entre altres coses, per l'aire excessivament contagiat.
  • Period: to

    Edat Contemporanea

  • Finals segle XVIII

    Els metges manifestaven que el desordre social i moral produïa, alteracions importants en la conducta dels obrers. La bogeria es presentada estretament lligada a alteracions morals generades per factors sexuals, formes de vida desintegrades, problemes econòmics, relacions familiars alterades. Es parlava mes de prevenir que de guarir, i proposaven com a remei mes eficaç el millorar les condicions higièniques de la població, especialment del proletariat industrial.
  • Hospitals s.XIX

    El principal remei per a la bogeria només podia
    trobar-se en un hospital ben organitzat, i consistia a dominar i domar al boig. Un hospital de bojos, a més d'estar ben situat i disposar d'un recinte vast i espaiós, havia de ser construït de manera que permetés la separació de les diverses classes de bojos, evitant que aquests es relacionessin entre si, amb la finalitat de prevenir la recaiguda.
  • Philippe Pinel

    Metge de Bicétre va reflectir la necessitat d'objectivar científicament la malaltia i la integració administrativa de la bogeria fins llavors marginada.
    Pinel dividia la malaltia de la bogeria en cinc formes: la malenconia, la mania sense deliri, la mania amb deliri la demència, i el idiotismo.
  • Llei de Beneficiencia

    Feta pel govern progressista de Mendizábal, ordenava l'existència dels hospitals públics, entre els quals havien de diferenciar-se els establiments especials per al tractament dels bojos.
  • Primer hospital privat d'Espanya

    Es va fer a Lloret de Mar, oferien practiques modernes i un tracte més humanitari. Es busca sobretot la tranquil·litat del malalt, no hi havia mètodes correctius, únicament amb paciència, bondat, actuacions acurades, neteja i bon sentit es cuidava al malalt. Hi havia habitacions embuatades per a casos d'agitació.
    Va ser dirigit per Francesc Campdera.
  • Augment malalts mentals a Espanya

    En 1879 es va fer una estadística de dements a escala nacional, i es va trobar que, des de 1860, la població reclusa s'havia triplicat. El govern instava perquè les diputacions construïssin nous manicomios. L'augment dels ingressos incrementava els costos de les instal·lacions, i no hi havia recursos suficients per sufragar les despeses per a la seva ampliació i millora.
    Provoca que hi hagués pocs manicomis i sense calitat.
  • Nou decret a Espanya

    El Ministeri de Sanitat, va elaborar un document per a la Reforma Psiquiàtrica i l'atenció en la Salut Mental que publicava la plena integració de la Salut Mental en l'assistència sanitària general. Les comunitats autònomes van seguir la pauta indicada, encara que va existir desigualtat entre elles. Unes comunitats van tenir una àmplia gamma de recursos mentre que unes altres posseïen una elevada manca.
  • Escoles especialitzades

    En 1924 es crea l'Escola Nacional de Sanitat i en 1926 s'inaugura una escola de Psiquiatria dotada amb tota classe d'elements per a la recerca científica del malalt mental i el seu tractament i curació. A partir d'aquest moment seria requisit indispensable la possessió d'aquests estudis per poder accedir legalment a cura dels malalts mentals.
  • Nou decret

    "Tot malalt psíquic havia de rebre assistència mèdica a Espanya, bé en el mitjà familiar, bé en un establiment públic o privat, l'organització tècnica del qual correspondria a l'estat actual de la ciència psiquiàtrica".
  • Period: to

    Guerra Civil Española

    Amb la guerra civil la gent vivia al límit de les seves capacitats psicològiques.
    Els hospitals tornaven a tenir un mal cuidat amb els malalts.
    Es van introduir mètodes com la insulina, l'electroshock i les lobotomíes com a tractament per als pacients amb llarga hospitalització.
  • Clorpromazina

    Entra el primer antipsicótico, la clorpromazina, introduït pel laboratori Smith-kline and French.
  • Actualment (últims 18 anys)

    A nivell mundial, el procés de desinstitucionalizació és semblant. Les cures de salut mental depenen de factors com l'acceptació social i del dret dels malalts mentals a ser membres de la comunitat.
    En molts països encara tenen les cures
    de psiquiatria habituals; un 38% de països del
    món encara no han instaurat els serveis de salut mental comunitaris.