Coliseum

Els tres grans períodes de la civilització romana

 • 753 BCE

  Fundació de la ciutat de Roma

  Fundació de la ciutat de Roma
  L'any 753 aC, segons la llegenda, Ròmul i Rem, van fundar la ciutat de Roma.
 • Period: 753 BCE to 509 BCE

  Monarquia

  La monarquia és el primer període de la civilització romana, comença el 753 aC i acaba el 509 aC.
  Els romans van fundar la ciutat de Roma en el 753 aC. La ciutat era governada amb un rei i el senat. De mica en mica, Roma s'imposa als pobles veïns i va dominant més territori. En el 509 aC, després de Tarquini, s'aboleix la monarquia.
 • 509 BCE

  El darrer rei dels romans i un principi per la república

  El darrer rei dels romans i un principi per la república
  A finals de la monarquia, Luci Tarquini, també anomenat superb, va perseguir els senadors, és a dir, el conjunt de gent que està dintre el senat, la qual cosa va crear una revolta que va comportar l'abolició de la monarquia i la instauració de la república.
 • Period: 509 BCE to 27 BCE

  República

  L'any 509 aC comença un nou període de la civilització romana, la república. Roma va tenir una gran expansió territorial, va anar vencent les altres potències Mediterrànies: Macedònia i, sobretot, Cartago (3 "Guerres Púniques" s.III - II aC). Juli Cèsar en el segle I aC, conquereix la Gàl·lia i envaeix Britània per primera vegada. Finalment, l'any 31 aC Egipte és annexionat, per la victòria d'Octavi sobre Marc Antoni i Cleòpatra. Aquest període, la república, acaba en el 27 aC.
 • 264 BCE

  La península

  La península
  L'any 264 aC, els romans van aconseguir el domini sobre tota la península, al que ara és la península Itàlica.
 • 27 BCE

  L'esplendor de l'imperi

  L'esplendor de l'imperi
  L'any 31 aC, la victoriosa lluita d'Octavi sobre Marc Antoni i Cleòpatra a la batalla d'Àccium va comportar l'annexió d'Egipte a Roma. A partir d'aquí, Octavi August, un militar de gran prestigi, es va proclamar emperador, amb el nom de Cèsar August. Així que, la república va caure i va néixer un nou imperi.
 • Period: 27 BCE to 476

  Imperi

  Després d'anys de guerra civil, Octavi d'August és proclamat emperador. A partir d'aquest esdeveniment, la civilització romana, deixa de ser una república i es converteix amb un imperi. Octavi va reorganitzar l'exèrcit i va consolidar les fronteres. Durant el regnat de l'emperador Trajà, van aconseguir la màxima extensió territorial. En el segle III aC comença la crisi de l'imperi, va haver-hi 2 causes (internes i externes). Fins en el 476 aC, la civilització Romana d'Occident deixa d'existir.
 • 476

  Fi de l'Imperi Romà d'Occident

  Fi de l'Imperi Romà d'Occident
  A partir de segles III dC, la civilització romana va començar a debilitar-se. Per intentar salvar l'imperi van decidir dividir-lo en dos: Occident i Orient. A Occident, les ciutats es van anar despoblant. Aprofitant aquesta situació, els pobles "bàrbars", van provocar l'esfondrament definitiu de l'Imperi Romà d'Occident l'any 476.
  En resum, va haver-hi dues causes: les causes internes (extensió desmesurada, descontentament, revoltes...) i les causes externes ("invasions" dels pobles bàrbars).
 • 1453

  Fi de l'Imperi Romà d'Orient

  Fi de l'Imperi Romà d'Orient
  L'imperi Romà d'Orient, també conegut com a Imperi Bizantí, va perdurar fins a l'any 1453, en el segle XV, en què va ser conquerit pels turcs. Rep el nom de la caiguda de Constantinoble, perquè la capital d'Orient era la ciutat de Constantinoble, al que ara és Istanbul.