Historia de la Filosofia - Nicole Zanabria

 • Period: 723 BCE to 455 BCE

  Filosofia grega

  Comença a les colònies de l’Àsia menor, a part, juntament amb l’escriptura a i l’aparició de les monedes, entren a acció els físics (physis); aquests admiren el món i pretenen explicar-lo.
 • 624 BCE

  Primers físics

  Primers físics
  Eren els que van estudiar "physis" (natura) i van pensar en els principis d'aquesta. Els físics més destacats van ser Tales, Anaximandre, Pitàgores, Parmènides, Heràclit...
 • 510 BCE

  Democràcia

  Podríem dir que el segle V aC va ser el cim de la cultura àtica. La democràcia va començar a créixer en aquell moment. La democràcia aleshores no era la que és avui. Poden participar homes que eren nadius de la polis i tenien un nivell mínim de riquesa. Clstenes, l'home representat a la imatge, és considerat el pare fundador de la democràcia.
 • 500 BCE

  Invenció de la Medicina

  Els primers registres de pràctiques mèdiques es remunten a l'antiguitat, amb civilitzacions d'Egipte, Grècia… que van fer contribucions significatives a la medicina. Hipòcrates, conegut com el «pare de la medicina», va viure a l'antiga Grècia al segle V aC i va establir els fonaments de l'ètica mèdica i el mètode científic. Al llarg dels segles, la medicina ha experimentat avanços importants en diferents àrees com la cirurgia, la farmacologia, la microbiologia i altres especialitats mèdiques.
 • 485 BCE

  Protàgores (485 aC-411 aC)

  Protàgores (485 aC-411 aC)
  Protàgores era un filòsof grec que va viure al segle V aC i és conegut per les seves teories sobre la veritat i la relativitat del coneixement. Es considera que va ser un dels primers sofistes i va ser molt influent en el seu temps. Protàgores va defensar la idea que "l'home és la mesura de totes les coses", afirmant que la veritat és relativa i depèn de les percepcions individuals. Aquesta idea va ser objecte de debat i crítica per part de Sòcrates i altres filòsofs posteriors.
 • 469 BCE

  Sòcrates (469 aC-399 aC)

  Sòcrates (469 aC-399 aC)
  Sòcrates va ser un filòsof grec considerat un dels fundadors de la filosofia occidental. Va ser mestre de Plató, qui a la vegada va ser mestre d'Aristòtil, establint les bases de la filosofia clàssica grega, com la preocupació a l'individu. No obstant això, la forma en què Sòcrates qüestionava les creences i tradicions establertes li va valer enemics i, finalment, va ser condemnat a mort per corrompre la joventut i no reconèixer els déus de la ciutat. «Jo només sé que no sé res»
 • 450 BCE

  El Discòbol

  El Discòbol
  Miró, escultor grec del segle V aC, va esculpir aquesta obra d'art coneguda com «El discòbol de Miró».
 • 450 BCE

  Preocupació de les polis

  Preocupació de les polis
  Amb els nous filòsofs, coneguts com els sofistes, van deixar d'admirar la natura i comencen a preocupar-se per l'organització de la ciutat d'Atenes, les polis. També, són els primers que van anant convèncer a la gent, per a què la resta de gent, tingués la mateixa opinió que ells.
 • 447 BCE

  El Partenó

  El Partenó
 • Period: 431 BCE to 404 BCE

  Guerra del Peleponès

  Van ser un conflicte bèl·lic entre Atenes i Esparta, les dues ciutats-estat més grans de Grècia, que va debilitar Grècia i va assenyalar l'inici de la decadència de la democràcia atenesa. Batalles: Samos (440 aC), Potidea (432 aC), Delio (424 aC), i Anfípolis (422 aC).
 • Period: 427 BCE to 348 BCE

  Plató

  Va ser estudiant de Sòcrates i fundador de l'Acadèmia, una de les primeres institucions d'educació superior de l'antiga Grècia. Va ser un destacat filòsof grec que va contribuir en gran mesura al desenvolupament de la filosofia occidental a través dels seus escrits i idees sobre el formalisme, la justícia, la política i l'educació. «No són els ulls els que veuen, sinó el que nostres veiem per mitjà dels ulls»
 • 412 BCE

  Cosmopolitisme

  Diògenes de Sinope va introduir el cosmopolitisme al segle IV aC. El cosmopolitisme és la ideologia que totes les persones pertanyen a la mateixa comunitat basada en una moral comuna. Un cosmopolita és una persona que defensa una ideologia i s'esforça per promoure la germanor i la cooperació entre persones de diferents països i cultures. S'esforça per superar les diferències i promoure la comprensió i la cooperació entre persones d'arreu del món.
 • 408 BCE

  Plató coneix a Sòcrates

  Plató coneix a Sòcrates
 • 400 BCE

  Escepticisme

  Va sorgir al segle IV aC, en el punt àlgid de la crisi en la societat grega antiga. La veritat absoluta potser ja no és possible, va dir, així que sempre hauríem de qüestionar-ho tot.
 • 387 BCE

  Acadèmia de Plató

  Era un lloc que donava suport a l'aprenentatge i el discurs filosòfic. Va servir com a lloc d'estudi on s'ensenyava filosofia platònica i altres assignatures com l'astronomia i les matemàtiques.
 • 387 BCE

  Acadèmia de Plató

  Acadèmia de Plató
  Va ser una institució coneguda per promoure l'educació i el debat filosòfic. Va ser un centre d'aprenentatge per a la filosofia platònica i altres assignatures com les matemàtiques i l'astronomia.
 • 384 BCE

  Aristòtil (384 aC-316 aC)

  Aristòtil (384 aC-316 aC)
  Aristòtil va ser un filòsof grec on va posar una mirada al món i l'ésser humà. Les seves obres han tingut un impacte durador en el pensament occidental i han influït en moltes disciplines, des de la filosofia fins a la ciència i la política.
  Segons ell, la felicitat es pot aconseguir mitjançant la pràctica de la virtut i el desenvolupament de les habilitats i talents individuals. «La virtut està just al mig entre els extrems»
 • 370 BCE

  'La república' de Plató

  'La república' de Plató
 • 365 BCE

  Plató a Heliòpolis

  Plató a Heliòpolis
 • 341 BCE

  Epicur (341 aC-270 aC)

  Epicur (341 aC-270 aC)
  Va ser un filòsof grec que va desenvolupar una filosofia basada en la cerca de la felicitat i el plaer com a objectiu principal de la vida.
 • Period: 323 BCE to 146 BCE

  Hel·lenisme

  L'hel·lenisme va ser un període de la història que va començar després de la mort d'Alexandre el Gran l'any 323 aC i va durar fins a l'arribada de l'imperi romà a Grècia l'any 146 aC. L'hel·lenisme va ser caracteritzat per una barreja de la cultura grega amb altres cultures orientals, com la persa, l'egípcia i la babilònica. Durant l'hel·lenisme, es van establir grans ciutats com Alexandria a l'Egipte, que es van convertir en centres importants de coneixement i cultura.
 • 307 BCE

  Epicureisme

  L'epicureisme va sorgir a Atenes durant el segle III aC, aquesta escola filosòfica va ser fundada per Epicur. Epicur va ensenyar que la felicitat es pot aconseguir mitjançant la moderació, l'amistat i la satisfacció de les necessitats bàsiques, i va promoure una actitud de desvinculació de les preocupacions materials i socials. Va tenir una influència significativa en la filosofia i la cultura grega i va continuar sent un corrent filosòfic important durant molts segles.
 • 301 BCE

  Estoïcisme

  Estoïcisme
  L'estoïcisme va establir les bases de la filosofia estoica, amb pensadors com el fundador Zenó, Aristó de Quíos, Cleantes, Crisip de Soli i Antípatros de Tarso. Finalment, “l'estoïcisme tardà” va posar més èmfasi en la moral i va perdurar a Roma, amb pensadors com Sèneca, Epictet i Marc Aureli. Defensava la idea que les passions i les circumstàncies externes no haurien de governar la nostra vida, sinó que hauríem de cultivar la nostra raó i acceptar allò que està fora del nostre control.
 • 1 CE

  Naixement de Jesús

  Naixement de Jesús
  Jesús, conegut també com a Jesús de Natzaret, és una figura central en la religió cristiana. Segons la tradició cristiana, Jesús és considerat el Fill de Déu i el Messies promès en l'Antic Testament. L'ensenyament principal de Jesús se centrava en l'amor a Déu. Segons la creença cristiana, va ser crucificat a Jerusalem i va ressuscitar al tercer dia, demostrant el seu poder sobre la mort i obrint el camí a la salvació per a aquells que creuen en ell.
 • 27

  Laocoont i els seus fills

  Laocoont i els seus fills
  L'escultura de Laocoont i els seus fills és una obra destacada de l'art grec. Aquesta escultura representa Laocoont, un sacerdot troià, i els seus dos fills sent atacats per serps marines. L'obra transmet una gran expressivitat i dramatisme.
 • 30

  Cristianisme

  El cristianisme és una religió que té una gran presència al món. Es basa en la vida, ensenyaments i sacrifici de Jesucrist, qui és considerat el Fill de Déu i el Messies promès en l'Antic Testament. Els seguidors del cristianisme creuen en l'existència d'un sol Déu, que es revela a través de la Trinitat: Déu Pare, Déu Fill i Déu Esperit Sant. La fe cristiana se centra en la creença en la salvació mitjançant la fe en Jesucrist i en la vida eterna després de la mort.
 • 476

  Caiguda de l'imperi romà i desaparició de la cultura grega

  Caiguda de l'imperi romà i desaparició de la cultura grega
  Les noves estructures d'organització governamental i social van substituir l'administració centralitzada i les institucions polítiques i jurídiques romanes. Tanmateix, és important recordar que la cultura grega no va desaparèixer del tot. Durant l'edat mitjana, els monestirs i les escoles van servir com a dipòsits i conductes per a la transmissió del coneixement i les obres gregues.
 • 800

  Invenció de la polvora

  Invenció de la polvora
  L'alquimista Berthold Schartz va inventar una arma que va tenir un impacte significatiu en la història militar i tecnològica. Altres fonts diuen que l'arma prové de la Xina.
 • 1000

  Invenció de la brúixola

 • Period: 1300 to 1500

  Humanisme (1300-1500)

  L'humanisme és una tendència cultural que es va originar a Itàlia al segle XIV i es va estendre per Europa als segles XV i XVI. L'humanisme es caracteritza per un gran interès pels clàssics grecs i llatins, que es consideraven models d'imitació. L'humanisme ha tingut una gran influència en diversos camps, incloent-hi la filosofia, la literatura, l'art i la ciència. Va promoure l'estima per la humanitat, la capacitat humana de pensament i la llibertat individual.
 • 1453

  Invenció de la impremta

  Invenció de la impremta
  El mateix any que Constantinoble va caure, Gutenberg d'Alemanya va inventar la impremta. Això va ajudar a difondre l'educació, el coneixement i la informació arreu del món.
 • 1492

  Colonització d'Amèrica

 • 1496

  Revolució astronomicosmològica

 • 1500

  Capitalisme

 • Period: 1500 to

  La raó i l'època de les llums

 • Period: to

  René Descartes

  Descartes va néixer a França (La Haye en Touraine). La seva filosofia era pensar en les coses, creure en tu mateix perquè pots pensar, i això és el que et fa. «Penso, per tant, soc».
 • Invenció del telescopi

 • Període viatger de Descartes

  Període viatger de Descartes
  Es va embarcar en un període de viatge que va durar fins al 1625, durant el qual va passar pels Països Baixos, Baviera, França, Alemanya, Suïssa i Itàlia. Durant aquest període va participar en la Guerra dels Trenta Anys i en la recerca d'un sistema general de resolució de problemes.
 • Descartes descobreix...

  Descartes descobreix els fonaments d'una ciència meravellosa.
 • Invenció de la calculadora

 • Period: to

  John Locke

  John Locke va néixer a Wrington, Anglaterra, i va morir a High Laver. La seva filosofia era que les persones neixen amb la ment buida, i l'experiència i el coneixement s'acumulen al llarg de la vida. John Locke va ser un filòsof anglès que s'interessava per temes variats (filosofia, política, medicina…).
 • Period: to

  Publicacions de Descartes

  1. “Discurs del Mètode” (1637)
  2. “Meditacions metafísiques” (1641)
  3. “Els principis de la filosofia” (1644)
  4. “Les passions de l'ànima” (1650)
  5. “Regles per a la direcció de l'esperit” (1684)
 • Acusació d'ateu a Descartes

  Acusació d'ateu a Descartes
  El pastor Voet acusar Descartes de ser ateu.
 • Censura a Descartes

  Censura a Descartes
  Es va censurar totes les publicacions de René Descartes, per part de la Universitat d'Utrecht.
 • Period: to

  Formació filosòfica de Locke

  Primerament, John Locke es va formar filosòficament a la Westminstser School, per després anar-hi a Church d'Oxford.
 • John Locke i la "Royal Society"

  John Locke i la "Royal Society"
  Es va interessar per la ciència i la medicina, coneixent persones importants. En aquesta dècada es va convertir en membre de la Royal Society for the Advancement of Natural Sciences.
 • Period: to

  Publicacions de Locke

  1. “Un comprendi” (1685)
  2. “Carta sobre la tolerància” (1689)
  3. “Dos tractats sobre el govern civil” (1689)
 • Il·lustració

 • Period: to

  David Hume

  David Hume va néixer i va morir a Edimburg i va ser un dels principals filòsofs empiristes i del pensament escèptic. La seva filosofia afirma que les nostres creences es basen en l'experiència i els hàbits mentals. A més, a explorar la naturalesa de la percepció, la moralitat i la religió. Va arribar al cim de l'empirisme estret.
 • Period: to

  Immanuel Kant

  Immanuel Kant va néixer i morir a Königsberg, Prússia Oriental. La seva filosofia se centra en la idea que el coneixement es construeix a través de la raó, mentre que l'ètica es basa en imperatius categòrics que ens diuen com actuar. Les idees filosòfiques de Kant han tingut una gran influència en una àmplia gamma de camps, com ara la filosofia, la psicologia, la teoria política i les ciències naturals.
 • Rococó

  Rococó
 • Period: to

  Publicacions de Hume

  1. "El Tractat de la Naturalesa" (1739)
  2. "Extracte" o "Abstracte" (1740)
  3. "Assaigs morals i Polítics" (1741)
 • Period: to

  Revolució industrial

  La Revolució Industrial va ser una època de canvis econòmics i tecnològics. Es va originar a Anglaterra al segle XVIII i es va estendre per Europa i els Estats Units. La gent va passar de treballar amb les mans a treballar amb màquines. Això va augmentar la producció i va millorar l'economia, la societat i la vida quotidiana.
 • Period: to

  Friedrich Hegel

  Friedrich Hegel va ser un filòsof alemany que va viure als segles XVIII i XIX. És considerat una de les figures més influents de la filosofia occidental i conegut pel seu treball en metafísica, epistemologia i filosofia política. En la seva obra més important (La fenomenologia de l'esperit), Hegel va explorar el desenvolupament de la consciència i l'autoconsciència. Les idees d'ell han tingut una gran influència en molts camps, com la filosofia, la teoria política, la sociologia i la literatura.
 • Period: to

  Publicacions de Kant

  1. "Crítica de la Raó Pura" (1781)
  2. "Prolegòmens a tota Metafísica futura que vulgui presentar-se com a ciència" (1783)
  3. "Idea d'una Història Universal des d'un punt de vista cosmopolita" (1784)
  4. "Fonaments de la metafísica dels costums" (1785)
  5. "Inici Versemblant de la Història Humana" (1786)
  6. "Crítica de la Raó Pràctica" (1790)
  7. "Crítica del Judici" (1793)
  8. "El Conflicte de les Facultats" (1798)
 • Period: to

  Revolució Francesa

  Va ser una etapa d'agitació política que va veure la caiguda de la monarquia i el naixement de la Primera República Francesa. Va tenir un profund impacte en la història europea i mundial, inspirant moviments revolucionaris i promovent les idees de llibertat, igualtat i fraternitat.
 • Period: to Sep 5, 1055

  Auguste Comte

  Va ser un filòsof francès del segle XIX conegut com el fundador del positivisme. La seva ideologia es divideix en dues parts principals. En primer lloc, Comte té un positivisme científic, que sosté que la ciència és la manera més segura de conèixer el món. Després hi ha el positivisme “religiós”, en el qual Comte proposa una visió de la societat basada en l'altruisme, l'ordre i el progrés. La influència de Comte va ser profunda en el camp de la filosofia, sociologia general i ciències socials.
 • Period: to

  John Stuart Mill

  Va ser un filòsof i economista que va néixer a Anglaterra, i va morir a França. És conegut pels seus treballs influents sobre utilitarisme, liberalisme i filosofia política. Mill va defensar la importància de la llibertat individual i la recerca de la felicitat, alhora que va subratllar la necessitat d'igualtat social i econòmica. Mill creia que els individus haurien de tenir llibertat per expressar les seves opinions i participar en el procés polític sense causar danys als altres.
 • Period: to

  Karl Marx

  Karl Marx va ser un filòsof, economista i teòric polític alemany del segle XIX. És famós per les seves obres influents de crítica al socialisme, el comunisme i el capitalisme. Marx creia que aquesta explotació portaria inevitablement a la lluita de classes i a l'enderrocament final del capitalisme. Les seves teories van influir en el camp de la sociologia així com en el desenvolupament dels moviments socialistes i comunistes.
 • Period: to

  Publicacion de Mill

  1. “Early Essays on Marriage and Divorce” (junt amb Harriet Taylor) (1832)
  2. “Sistema de lògica demostrativa i inductiva” (1843)
  3. “Principis d'economia política” (1848)
  4. “Sobre la llibertat” (1859)
  5. “L'utilitarisme” (1861)
  6. “La submissió de les dones” (1869)
  7. “Autobiografia” (1873)
 • Period: to

  Friedrich Nietzsche

 • Freud (1856-1939)

 • Ortega y Gassel (1883-1955)

 • Heidegger (1889-1976)

 • Existencialisme i vitalisme

 • Jean Piaget (1896-1980)

 • Gadamer (1900-2002)

 • Epistemologia

  L'epistemologia és una branca de la filosofia, a principis del segle XX, que estudia la naturalesa, l'origen i límits del coneixement humà. Es basa en l'anàlisi crítica de les creences, les teories i els mètodes de coneixement. Busca comprendre com es justifiquen les creences, com es formen les teories científiques i com es pot aconseguir un coneixement vàlid i fiable.
 • Popper (1902-1994)

 • Sartre (1905-1980)

 • Primera Guerra Mundial (1914-1918)

 • Kuhn (1922-1996)

 • Feyerabend (1924-1993)

 • Period: to

  Escola de Frankfurt d'Alemanya

  L'Escola de Frankfurt, coneguda també com a Institut de Recerca Social, va ser un grup de pensadors i teòrics socials que van treballar a Frankfurt, Alemanya, durant el segle XX. Van analitzar i qüestionar les estructures socials, polítiques i culturals de la societat capitalista, amb un enfocament especial en la cultura de masses i els mitjans de comunicació.
 • Habermas (1929-2023)

 • Period: to

  Segona Guerra Mundial

  Entre 1939 i 1945, hi va haver una guerra mundial anomenada Segona Guerra Mundial. Va ser una guerra total que va afectar la política, l'economia i la societat de moltes nacions i va implicar la majoria de les nacions del món. Es van dur a terme una sèrie de compromisos significatius, que van influir significativament en com va resultar la guerra.
 • Corrent hermenèutic

  El corrent hermenèutic és una perspectiva filosòfica i metodològica que posa èmfasi en la interpretació i la comprensió dels textos i les expressions humanes. Aquest corrent sosté que la comprensió és un procés interpretatiu influït per les experiències i els prejudicis dels intèrprets, i implica un diàleg constant entre l'intèrpret i el text.