Antiga roma

Eix cronològic de l'Antiga Roma

 • 753 BCE

  Fundació de Roma

  Fundació de Roma
  Roma va ser fundada pels germans bessons Ròmul i Rem. El primer rei va ser Ròmul.
  (https://www.disfrutaroma.com/leyenda-romulo-remo)
 • Period: 753 BCE to 509

  Monarquia

  La monarquia va ser el període més antic de la història de l'Antiga Roma durant el qual l'Estat romà va estar governat per reis.
  Tradicionalment començar amb la pròpia fundació de la ciutat de Roma per Ròmul el 21 d'abril de l'any 753 a. C.
 • 509 BCE

  Tarquini el Soberbi

  Tarquini el Soberbi
  Tarquinio el Superb va ser el setè i últim rei de Roma, on va regnar segons la tradició des de l'any 534 a. C.
  Va ser fill, o possiblement nét, de Lucio Tarquinio Prisco i gendre del rei anterior.
 • Period: 509 BCE to 27 BCE

  República

  La República romana va ser un període de la història de Roma caracteritzat pel règim republicà com a forma d'estat, que s'estén des del 509 a. C.
 • Period: 264 BCE to 146 BCE

  Roma s'enfronta a cartago

  La tercera guerra púnica va ser l'últim enfrontament militar.
  El nom púnic prové de la denominació que donaven els romans als cartaginesos: Punici o Poenici.
 • 146 BCE

  La derrota cartaginesa

  La derrota cartaginesa
  La derrota cartaginesa farà que Roma controli Sicília, Còrsega, Sardenya i la Península ibèrica. Així els romans controlaran tor el Mediterrani (Mare Nostrum) occidental i part de l’Oriental.
  VIDEO:
  (https://youtu.be/PWBRArka4dQ)
 • Period: 133 BCE to 123 BCE

  La reforma fallida dels graco

  Els graco van reformar la distribució de terres a la plebs urbana. Distribució de terres als soldats llicenciats. Assentament dels soldats llicenciats en les colònies. Concessió de la ciutadania romana a llatins i itàlics.
 • Period: 91 BCE to 87 BCE

  La guerra social

  La guerra Social, guerra dels Aliats o guerra Mársica, va ser un conflicte armat que es va desenvolupar entre els anys 91 i 87 a. C dins de Itàlia , entre la República romana.
 • Period: 88 BCE to 81 BCE

  Primera guerra civil de Roma

  La primera guerra civil de la República romana va ser el primer dels grans conflictes militars polítics de la República romana esdevinguts durant el segle I AC que la comportarien a la desestabilització.
 • Period: 73 BCE to 71 BCE

  La rebel·lió dels esclaus

  La rebel·lió dels esclaus és un aixecament armat d'esclaus que s'han produït en gairebé totes les societats que practiquen l'esclavitud o l'han practicada en el passat, i es troben entre els esdeveniments més temuts per als esclavistes.
 • Period: 60 BCE to 53 BCE

  Primer triunmvinat

  El Primer Triumvirat és el nom donat pels historiadors a l'aliança política no oficial que van formar Cneo Pompeyo el Gran, Gai Juli Cèsar i Marc Licini Cras, va durar des del 60 a. C. fins al 53 a. C.
 • Period: 49 BCE to 45 BCE

  Segona guerra civil Roma

  La Segona Guerra Civil romana va ser un conflicte militar lliurat entre el 49 aC i el 45 aC, protagonitzat per l'enfrontament de Juli Cèsar amb la facció tradicionalista i conservadora del senat liderada militarment per Gneu Pompeu Magne. La guerra va acabar amb la derrota de la facció dels pompeians i l'ascens definitiu de Cèsar al poder absolut com a dictador romà.
 • 47 BCE

  Dictador vitalici

  Dictador vitalici
  President vitalici és un títol assumit per alguns dictadors per eliminar els límits al seu mandat, en l'esperança de que la seva autoritat i legitimitat, mai seran disputats.
 • 44 BCE

  Assassinat

  Assassinat
  Julio César va ser un polític i militar romà de segle I a. C. membre dels patricis Juliols Cèsars que va aconseguir les més altes magistratures de l'Estat romà i va dominar la política de la República després de vèncer en la guerra civil.
 • Period: 43 BCE to 48 BCE

  2n triumvirat

  El Segon Triumvirat va ser una aliança per cinc anys realitzada entre Marc Antoni , César Octaviano i Marc Emili Lèpid , després del buit de poder originat per l'assassinat de Juli Cèsar .
 • 31 BCE

  Octavi proclamat emperador

  Octavi proclamat emperador
  es va produir el setembre 2 de l'any 31 a. C. , entre la flota d' César Octavio , comandada per Agripa , i la de Marco Antonio i la seva aliada Cleopatra.
 • Period: 27 BCE to 476

  Imperi

  L'Imperi romà va ser el tercer període de civilització romana en l'Antiguitat clàssica, posterior a la República romana.
 • Period: 27 BCE to 180 BCE

  Pax Romana

  Pax Romana és una expressió en llatí utilitzada per referir-se a el llarg període d'estabilitat que va viure l'Imperi romà, caracteritzat tant per la seva calma interior com per la seva seguretat exterior.
 • 212

  ciutadania romana

  ciutadania romana
  La ciutadania romana implicava gaudir d'una sèrie de drets entre els quals destaquen el de vot a les assemblees i el d'exercir càrrecs públics. Inicialment només el tingueren els habitants de la ciutat de Roma.
 • Period: 293 to 324

  Tetrarquia

  La Tetrarquia va ser el sistema de govern instituït per l'emperador romà Dioclecià a 293 per dirigir l'Imperi romà dividint entre dos emperadors majors, els augusts, i els seus subalterns i successors designats, els cèsars.
 • Period: 303 to 313

  Gran persecució als cristians

  La persecució dels cristians és un fet constatable tant històricament com en l'era actual. Els primers cristians van ser perseguits per la seva fe, per part dels jueus.
 • Period: 307 to 337

  Reunifica l’imperi i tolera el cristianisme

  Al principi el cristianisme entrà en conflicte amb la religió romana tradicional però acabà essent la religió oficial de l'Imperi Romà. Durant els seus primers anys, el cristianisme va passar de ser un cristianisme jueu a una religió estesa en tot el món grecoromà i més enllà.
 • 330

  Constantinoble

  Constantinoble
  El 11 de maig de l'any 330 , l'emperador Constantí va donar una nova capital a l'Imperi Romà sota el nom oficial de " Nova Roma".
 • 380

  Teodosi I

  Teodosi I
  Teodosio I, també conegut com Teodosio el Gran, va ser emperador romà des del 19 de gener de 380, investit com Dominus Noster Flavius Theodosius Augustus i deïficat després de la seva mort com Divus Theodosius.
 • 395

  Mort de Teodosi I

  Mort de Teodosi I
  A la mort de l'emperador Teodosi , que havia donat mostres excepcionals de justícia i de valentia, els seus dos fills es van repartir el seu imperi: Arcadio, el primogènit, va governar la part oriental, mentre que l'occidental va quedar en mans d'Honori, el més jove.
 • 410

  Els ostrogots envaeixen Roma

  Els ostrogots envaeixen Roma
  van ser un gran moviment migratori de poblacions de l'est i del sud que van envair l'Imperi Romà des de l'inici del segle iv
 • 476

  FI DE L’IMPERI ROMÀ D’OCCIDENT

  FI DE L’IMPERI ROMÀ D’OCCIDENT
  La caiguda de l'Imperi romà d'Occident va ser el període de declivi de l'Imperi romà d'Occident en què va perdre l'autoritat d'exercir el seu domini i el seu vast territori va ser dividit en nombroses entitats polítiques successores.