Cerebro coloreado

Eix cronològic - Obres d'art i esdeveniments historics

 • 1190 BCE

  Mosaics de l'absis de la catedral de Monreale

  Mosaics de l'absis de la catedral de Monreale
  Es troba a Sicília. Amb una superfície de 6430 m2, en el revestiment de la qual s'hi van utilitzar uns 2200 kg d'or. El conjunt de mosaics fou obra de nombrosos artistes bizantins, sicilians, grecs i venecians enviats pel Papa celestí III.
 • 1123 BCE

  Els frescos de l'absis de Sant Climent de Taüll

  Els frescos de l'absis de Sant Climent de Taüll
  És una pintura mural feta al fresc que pertany al conjunt de l'església de Sant Climent de Taüll de la Vall de Boí, lloc on es troba la major concentració d'art romànic de tot Europa. El conjunt d'esglésies ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000.
 • 551 BCE

  Necròpoli de Crocifisso del Tufo

  Necròpoli de Crocifisso del Tufo
  És una necròpolis etrusca situada a la base de l'penya-segat de Orvieto (Itàlia), que va aconseguir la seva màxima extensió entre mitjans del segle VI a. C. i mitjans del segle següent.
  El complex consisteix en tombes de cambra rectangular amb una mesura homogènia. Hi han més de 200 tombes.
 • 550 BCE

  Tomba dels Lleopards

  Tomba dels Lleopards
  Forma part de la necròpoli (etrusca) de Monterozzi que es troba situada a Itàlia i que ha estat inscrita en la llista de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco al 2004 juntament. Les pintures de la tomba dels lleopards són del segon quart del segle V aC (finals de l'època arcaica etrusca).
 • 520 BCE

  Sarcòfag dels esposos

  Sarcòfag dels esposos
  És un sarcòfag, obra escultòrica i urna funerària etrusca antropoide fet de terracota pintada. Mostra una parella casada recolzant-se en un banquet en l'altra vida. Va ser trobada a la necròpoli de Cerveteri (l'antiga Caere). Actualment es troba al Museu Nacional Etrusc (Roma).
 • 501 BCE

  Apol.lo de Veïs

  Apol.lo de Veïs
  És una escultura etrusca realitzada en terracota. Se li atribueix a l'escultor etrusc Vulca, l'únic artista etrusc del que es coneix el nom. De mida major que el natural, pintat, representant un Apol·lo. Està realitzada en l'estil etrusc arcaic tardà o jònic.
  Es troba exposada al Museu Nacional Etrusc de Villa Giulia a Roma.
 • 401 BCE

  Quimera d'Arezzo

  Quimera d'Arezzo
  És una escultura etrusca de bronze i un dels exemples més coneguts de l'art dels etruscs. Representa la quimera del mite i formava part d'un tresor d'estàtues de bronze. Era un objecte votiu dedicat a Tin o Tínia, el déu suprem etrusc del dia. Es conserva a Florència, actualment al Museu Arqueològic.
 • 300 BCE

  Retrat de Luci Juni Brut

  Retrat de Luci Juni Brut
  Ens trobem davant d'una escultura que suposadament representa Juny Brut, un dels fundadors de la República Romana, està datada entre el 300-250 a. C. Alguns autors ho atribueixen a l'art Etrusc, mentre que altres el consideren plenament romà. Avui es troba en els Museus Capitolins de Roma.
 • 200 BCE

  Sarcòfag de Larthia Seianti

  Sarcòfag de Larthia Seianti
  És una de les obres d'art funeràries més importants de l'art etrusc. Es tracta d'un sarcòfag a mida natural que té a la tapa la representació d'una figura femenina, la noble etrusca Larthia Seianti d'una de les famílies més poderoses i riques de la ciutat de Chiusi. Va ser trobat a l'any 1.877 en una tomba etrusca situada a Itàlia.
 • 113

  Columna Trajana

  Columna Trajana
  La Columna Trajana o Columna de Trajà és un monument commemoratiu de 30 metres d'altura erigit a Roma per ordre de l'emperador Trajà. És una de les escultures monumentals més distintives que van sobreviure a la caiguda de Roma. L'arquitecte va ser Apol·lodor de Damasc.
 • 525

  Pantocràtor de Sant' Apollinare Nuovo

  Pantocràtor de Sant' Apollinare Nuovo
  Crist com pantocràtor (el que tot ho governa) en un mosaic de Sant Apolinar el Nou. Ravenna. Mosaic bizantí de segle VI. El nimbe crucífer i el gest de la mà en benedicció són representacions convencionals de la seva divinitat. El fons daurat expressa l'eternitat.
 • 527

  Cimaci de San Vitale

  Cimaci de San Vitale
  L'església de Sant Vital de Ravenna (o Sant Vitale di Ravenna) és un dels temples més importants de l'art bizantí i, com altres de la mateixa ciutat, es va reformar per desig exprés de l'emperador Justinià a partir de construccions anteriors, amb l'objectiu d'accelerar la integració dels territoris conquistats per l'Imperi bizantí.
 • 537

  Santa Sofia de Constantinoble

  Santa Sofia de Constantinoble
  És una antiga església ortodoxa convertida en mesquita i avui museu d'Istanbul. Es considera l'obra més gran i sagrada de l'època romana d'Orient. Va ser utilitzada com a església durant 916 anys, des de la seva construcció l'any 537, per l'emperador Justinià I, fins al dia de la conquesta de Constantinoble l'any 1453. Té una gran importància en la història de l'arquitectura per ser la primera construcció de base quadrada d'aquesta grandària.
 • 550

  Càtedra de Maximià

  Càtedra de Maximià
  La càtedra de Maximià és un tron ​​realitzat en ivori esculpit realitzat a mitjan el segle VI per l'arquebisbe Maximià de Ravenna. Actualment es troba exposat al Museu Arquebisbal de Ravenna. Es creu, en general, que el tron ​​va ser tallat a l'Orient grec de l'imperi bizantí i embarcat a Ravenna, però hi ha hagut un llarg debat erudit sobre si va ser realitzada a Constantinoble o Alejandría.
 • 613

  Políptic Barberini

  Políptic Barberini
  Era un antic díptic imperial d'ivori bizantí de què es conserva un full. Actualment està conservat al Louvre. Està tallat en l'estil clàssic conegut com teodosiano tardà, representant a l'emperador com un vencedor triomfant. Generalment es data de la primera meitat de segle VI i s'atribueix a un taller imperial de Constantinoble. És un destacat document històric pel fet que està relacionat amb la reina Brunilda d'Austrasia.
 • 901

  Triptic de Harbaville

  Triptic de Harbaville
  És un tríptic d'ivori bizantí de mitjan el segle X amb una Deesis i altres sants, actualment en el Louvre. Restes de pintura es poden veure encara en algunes figures. Està considerat com l'ivori de més qualitat, i millor conservat, de l'«grup de Romano» d'ivoris d'un taller a Constantinoble, probablement estretament connectats amb la cort imperial.
 • 1556

  Autorretrato de Sofonisba Anguissola

  Autorretrato de Sofonisba Anguissola
  Va ser una pintora italiana considerada la primera dona pintora d'èxit de el Renaixement. Aquesta obra està datada al 1556 i el material utilitzat és oli sobre llenç. Actualment es troba al Museu Lancut de Polònia. He escollit aquesta obra perquè em crida la atenció que la seva trajectòria va resultar un precedent per a dones artistes que estaven excloses de l'ensenyament acadèmic, de gremis i tallers. A més volia mostrar com l'art avança amb les tecnologies i no és ni pitjor ni millor, és art.