Unknown

Eigentijdse Geschiedenis; De EU

By alstu
  • Period: to

    De Koude Oorlog

    De Koude Oorlog (1945 - 1991). De Koude Oorlog (1945-1991) is een fase uit de wereldgeschiedenis waarin sprake was van een gewapende vrede tussen de kapitalistische wereld (met de Verenigde Staten als aanvoerder) en communistische landen die onder invloed van de Sovjet-Unie stonden.
    Bron: https://historiek.net/koude-oorlog-samenvatting-oorzaken-gevolgen/69140/
  • Conferentie van Jalta

    Conferentie van Jalta
    Churchill, Stalin en Roosevelt kwamen bijeen in het Kremlin in februari 1945. Rusland verklaarde dat ze niet eerder de oorlog aan Japan zouden verklaren nadat Hitler 3 maanden verslagen zou zijn. Rusland had Oost Europa bevrijd en bezet, dus viel het in Russische handen. Rusland kreeg hierbij weer enige status en vertrouwen. Ook werd de afspraak gemaakt dat Duitsland zich onvoorwaardelijk over diende te geven.
  • Period: to

    Dekolonisatie

    In 1947 werd India onafhankelijk van Engeland, Dit moment werd gezien als het begin van de Dekolonisatie. In 1946 en 1956 kregen landen in Zuid- en Zuidoost-Azië en in het Midden-Oosten hun onafhankelijkheid. Van 1956 tot 1965 ging het vooral om de onafhankelijkheid van meerdere Afrikaanse landen en na 1965 zijn vooral Caribische en Oceanische landen onafhankelijk geworden.
  • Het Marshallplan

    Het Marshallplan
    Na de Tweede Wereldoorlog had Europa het financieel zeer moeilijk. De VS besloot te helpen doormiddel van het Marshallplan. Hierdoor werd de EU een Welvaartsstaat.
  • Oprichting NAVO

    Oprichting NAVO
    Op 4 april 1949 werd de NAVO opgericht. De Noord Atlantische Verdrags Organisatie moest een groot defensief bondgenootschap worden. Daarmee zochten landen bescherming bij elkaar voor het geval er een Derde Wereldoorlog uit zou breken.
    Bron: https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-oprichting-van-de-navo
  • Europese eenwording

    Europese eenwording
    Sinds 1950 verenigen Europese landen zich economisch en politiek in de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal om te zorgen voor een blijvende vrede. De zes oprichtende landen zijn België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. In 1957 word de Europese Unie opgericht.
    Bron: https://europa.eu/european-union/about-eu/history_nl
  • De Berlijnse muur

    De Berlijnse muur
    De Berlijnse muur was een 45,3 kilometer lange muur die West- en Oost-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 scheidde. Het is een van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn en de Duitse tweedeling. Bron: https://historiek.net/berlijnse-muur/1849/
  • Optreden tegen Golfoorlog

    Optreden tegen Golfoorlog
    In 1990 zijn negen landen lid van de West-Europese Unie. Op 21 augustus van dat jaar besluiten ze samen te werken tijdens de Golfoorlog. Dat was een oorlog die begon in 1990, toen het Irakese leger Koeweit veroverde. Veel landen waren hier tegen. Daarom vochten de legers van deze landen, onder leiding van het Amerikaanse leger, tegen Irak. In 1991 werd het Irakese leger verslagen en Koeweit bevrijd.
    Bron: https://www.entoen.nu/nl/kalender/08/1990-08-21
  • De Euro

    De Euro
    Tot 2002 betaalden de mensen in de Europese landen met hun eigen geld. Maar in 1992 besloten de EU-landen samen dat het veel handiger was als er één Europese munt zou komen: de euro. Een aantal jaar later werden de eerste euromunten geslagen en eurobiljetten gedrukt. Deze eurobiljetten worden op 30 augustus 2001 gepresenteerd door Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank.
    Bron: https://www.entoen.nu/nl/kalender/08/2001-08-30
  • Period: to

    Krediet crisis

    De kredietcrisis is ontstaan in de Verenigde Staten. Sinds het jaar 2000 namen banken daar te veel risico’s bij de hypotheekverstrekking. Toen veel huiseigenaren vanaf 2007 hun hypotheek niet meer konden betalen, raakten banken in problemen. Daardoor dreigde alle betalingsverkeer stil te vallen. De kredietcrisis verspreidde zich wereldwijd als een olievlek.
    Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kredietcrisis/ontstaan-kredietcrisis