Lojhg

Edat Antiga per Paula Navas

 • 3500 BCE

  Aparició de l'escriptura.

  Aparició de l'escriptura.
  L'escriptura existeix des de fa uns 5.300 anys. Va aparèixer en diferents formes almenys en cinc o sis focus de civilitzacions amb llarg domini de l'agricultura: a Mesopotàmia cap a 3300 aC, a Egipte 3200 aC, a Xipre 2200 aC, a Creta 1900 aC, a la Xina 1400 aC i a l'Amèrica central cap a 900 aC. El primer alfabet va aparèixer al voltant del 2000 aC i el primer idioma escrit va ser el sumeri.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Escriptura
 • 3100 BCE

  Dinastia I d'Egipte.

  Dinastia I d'Egipte.
  La dinastia I de l'antic Egipte fou la primera de les dinasties que van regir el país i comença amb Narmer, aproximadament el 3100 aC i acaba el 2890 aC. Està inclosa dins l'anomenat període tinita,amb seu a Memfis.
  Llista de faraons de la dinastia I:
  Menes.
  Narmer.
  Aha.
  Djer.
  Djet.
  Merneith.
  Den.
  Anedjib.
  Semerkhet.
  Qa'a.
  Rei Ocell.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Dinastia_I_d%27Egipte
 • 3000 BCE

  Civilitcació monoica.

  Civilitcació monoica.
  La civilització minoica va ser una cultura prehel·lenística de l'edat de bronze, desenvolupada a l'illa de Creta entre els anys 3000 i 1200 aC.El seu nom és producte del seu descobridor Sir Arthur Evans,que va relacionar el Palau de Cnossos, el més representatiu de la cultura, amb el palau del rei Minos i la llegenda del minotaure.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Civilitzaci%C3%B3_minoica
 • 2000 BCE

  La domesticació del cavall.

  La domesticació del cavall.
  Existeixen diverses hipòtesis sobre molts dels punts clau de la domesticació del cavall. Tot i que els cavalls van començar a aparèixer en els motius artístics en l'art de cova del paleolític, aquests eren cavalls salvatges i eren probablement caçats per carn. No està clar com i quan els cavalls van ser domesticats. La primera prova clara en què el cavall s'usa com a mitjà de transport es pot trobar en l'ús del carro de guerra en els enterraments datats cap a l'any 2000 aC
  https://bit.ly/2QJb97K
 • 776 BCE

  Primers jocs olímpics.

  Primers jocs olímpics.
  Els Jocs Olímpics van néixer en Olimpia amb un caràcter sagrat; es tractava de festivals dedicats al déu Zeus. Els primers Jocs Olímpics van tenir constància al 776 a. de C. i des de llavors es van succeint cada quatre anys fins al 393 d. de C, data en la qual l'emperador romà Teodosio va decidir suprimir-los pèl seu caràcter pagà.
  https://es.slideshare.net/laclassedequartb/histria-dels-jocs-olmpics
 • 753 BCE

  Fundació de Romà.

  Fundació de Romà.
  La fundació de Roma descriu els aspectes històrics del naixement de la ciutat de Roma en el curs del segle VIII aC. Les investigacions històriques i arqueològiques recents renoven la representació de l'origen de la Ciutat i posen sovint en evidencia el relat tradicional que els autors antics han deixat.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Fundaci%C3%B3_de_Roma
 • 550 BCE

  Fundació de l'imperi persa.

  Fundació de l'imperi persa.
  Imperi Persa és la denominació convencional per anomenar diversos imperis de l'antiguitat en general i més pròpiament pels regits per dinasties perses originades a Pèrsia (aquemènida i sassànida). L'imperi Mede, l'imperi Selèucida i l'imperi Part també seran descrits aquí, però com a estats invasors o ocupants de Pèrsia, no pròpiament perses, encara que n'adoptessin els costums i tradicions.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Imperi_Persa
 • 508 BCE

  Naixement de la democràcia.

  Naixement de la democràcia.
  La democràcia és una forma d'organització de grups de persones, la característica principal és que la titularitat del poder resideix en la totalitat dels seus membres, fent que la presa de decisions respongui a la voluntat col·lectiva dels membres del grup.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Democr%C3%A0cia
 • 322 BCE

  Imperi maurya.

  Imperi maurya.
  L'Imperi Màuria, o Maurya, va ser un gran imperi polític i militar de l'antiga Índia creat per Chandragupta Maurya.Tenia la seva capital a la ciutat de Pataliputra, a prop de l'actual Patna.Es tracta de l'imperi més gran que ha dominat el subcontinent indi fins a l'arribada dels britànics. La seva decadència va començar cinquanta anys després que el regnat d'Asoka (nét de Chandragupta) s'acabés, i es dissolgué el 185 aC amb la fundació de la Dinastia Sunga a Magadha.
  https://bit.ly/2z6wcKk
 • Period: 262 BCE to 241 BCE

  La Primera Guerra púnica.

  La Primera Guerra Púnica fou la primera de les tres guerres púniques entre la República Romana i Cartago pel domini del Mediterrani. Durant 23 anys, les dues potències van lluitar per la supremacia a la zona. El conjunt de guerres entre Roma i Cartago es van conèixer com "Guerres Púniques" pel fet que el nom en llatí per als cartaginesos era Punici, que al seu torn derivava de Phoenici, en referència a l'origen fenici dels cartaginesos.
  https://bit.ly/2zm6Kkh
 • Period: 218 BCE to 202 BCE

  La Segona Guerra púnica.

  La Segona Guerra Púnica fou la guerra més important de les tres Guerres Púniques; lliurades entre Roma i Cartago, van comportar la fi de l'imperi cartaginès en benefici de Roma, que va esdevenir la potència hegemònica indiscutible del Mediterrani occidental, malgrat que Cartago va sobreviure i va continuar, en teoria, essent sobirana del seu reduït territori nord-africà.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Segona_Guerra_P%C3%BAnica
 • Period: 149 BCE to 146 BCE

  La Tercera Guerra púnica.

  La Tercera Guerra Púnica va ser l'última de les guerres entre Cartago i la República romana.Aquesta última guerra va ser un enfrontament molt menor comparat amb les dues anteriors i principalment va consistir en una sola acció principal, el setge de Cartago.Les conseqüències de la derrota de l'imperi cartaginès van significar la destrucció completa de la ciutat de Cartago.
  https://bit.ly/2A5Qtj8
 • 146 BCE

  Els romans van destruir Corinto i van conquistar Grecia.

  Els romans van destruir Corinto i van conquistar Grecia.
  Corint va ser una ciutat-estat ubicada a l'istme de Corint, l'estreta franja de terra que uneix el Peloponès amb la Grècia continental, a mig camí entre Atenes i Esparta. La ciutat moderna de Corint es troba a aproximadament 5 km al nord-est de les ruïnes antigues.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Antiga_Corint
 • 27 BCE

  August es va convertir en el primer emperador romà.

  August es va convertir en el primer emperador romà.
  Gai Juli Cèsar Octavià, Cèsar August, August o Octavi August va ser el successor de Juli Cèsar i el primer emperador romà.Nebot i hereu de Cèsar, s'imposà a la Guerra Civil que hi hagué després de l'assassinat de Juli Cèsar. Des de l'any 31 aC governà l'Imperi de facto, tot i que fins a l'any 27 aC no rebé el títol de prínceps de la República per part del Senat, i fundà la dinastia julio-clàudia.El seu govern culminà amb un gran període de pau.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/August
 • 9

  Batalla del bosc de Teutoburg.

  Batalla del bosc de Teutoburg.
  La batalla del bosc de Teutoburg és una batalla que tingué lloc a la província romana de la Germània Magna entre un exèrcit romà i una confederació de pobles germànics. Van ser destruïdes tres legions romanes, sota el comandament del governador Publi Quintili, a mans dels germànics comandats per Armini. Tot i que la batalla ocorregué en diversos llocs perquè l'exèrcit romà es trobava en marxa, tradicionalment es creu que tingué lloc a prop de la muntanya de Kalkriese.
  https://bit.ly/2AA3qC7
 • 313

  L'edicte de Milà certifica oficialment l'ascens del cristianisme al món romà.

  L'edicte de Milà certifica oficialment l'ascens del cristianisme al món romà.
  Quan Jesucrist va néixer l'imperi romà es trobava en el seu apogeu i dominava tot el Mediterrani. Al principi el cristianisme entrà en conflicte amb la religió romana tradicional però acabà essent la religió oficial de l'imperi romà. Durant els seus primers anys, el cristianisme va passar de ser un cristianisme jueu a una religió estesa en tot el grecoromà i més enllà.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Cristianisme_a_l%27Imperi_Rom%C3%A0
 • 476

  Caiguda de l'Imperi romà d'Occident, fi de l'edat antiga.

  Caiguda de l'Imperi romà d'Occident, fi de l'edat antiga.
  La caiguda de l'Imperi Romà d'Occident és el procés de decadència que va portar a la fragmentació de l'Imperi romà d'Occident l'any 476.Cap al segle IV, Roma seguia dominant un extens imperi, que tenia com a eix el mar Mediterrani. La civilització romana s'estenia des del Rin i el Danubi fins al Sàhara, des de l'occident d'Hispània fins a Mesopotàmia.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Caiguda_de_l%27Imperi_Rom%C3%A0_d%27Occident