Edat Antiga per Alba Aceijas

 • 3500 BCE

  Aparició de l'escriptura

  Aparició de l'escriptura
  L'escriptura existeix des de fa uns 5.300 anys.Va aparèixer en diferents formes almenys en cinc o sis focus de civilitzacions amb llarg domini de l'agricultura: a Mesopotàmia cap a 3300 aC, a Egipte 3200 aC, a Xipre 2200 aC, a Creta 1900 aC, a la Xina 1400 aC i a l'Amèrica central cap a 900 aC.El primer alfabet va aparèixer al voltant del 2000 aC i el primer idioma escrit va ser el sumeri.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Escriptura
 • 3100 BCE

  Dinastia I d'Egipte

  Dinastia I d'Egipte
  La dinastia I de l'antic Egipte fou la primera de les dinasties que van regir el país i comença amb Narmer, aproximadament el 3100 aC i acaba el 2890 aC. Està inclosa dins l'anomenat període tinita,amb seu a Memfis.
  Faraons de la dinastia I:
  Menes
  Narmer
  Aha
  Djer
  Djet
  Merneith
  Den
  Anedjib
  Semerkhet
  Qa'a
  Rei Ocell
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Dinastia_I_d%27Egipte
 • 3000 BCE

  Civilització minoica

  Civilització minoica
  La civilització minoica va ser una cultura prehel·lenística de l'edat de bronze, desenvolupada a l'illa de Creta entre els anys 3000 i 1200 aC. El seu nom és producte del seu descobridor Sir Arthur Evans, que va relacionar el Palau de Cnossos, el més representatiu de la cultura, amb el palau del rei Minos i la llegenda del minotaure.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Civilitzaci%C3%B3_minoica
 • 2000 BCE

  Domesticació del cavall

  Domesticació del cavall
  L'ús de cavalls es va estendre ràpidament a través d'Euràsia per al transport, el treball agrícola i la guerra. Cavalls i mules en l'agricultura utilitzen un arnès de tipus cuirassa o un jou més adequat per als bous, que no era tan eficient en la utilització de la força completa dels animals com el collaret de cavall encoixinada tardà inventat, que va sorgir diversos mil·lennis més tard a Europa occidental.
  https://bit.ly/2QJb97K
 • 776 BCE

  Primers Jocs Olímpics

  Primers Jocs Olímpics
  Els Jocs Olímpics van néixer en Olimpia;es tractava de festivals dedicats al déu Zeus.Els primers Jocs Olímpics que es té constància van tenir lloc en el 776 a.C. i des de llavors es van ser succeint cada 4 anys fins al 393 d.C.,data en la qual l'emperador romà Teodosio va decidir suprimir-los pel seu caràcter pagà.La suma total és de 293 olimpiades en les que els greg van acordar de renunciar a la guerra per rendir culte als déus de l'Olimp.
  https://bit.ly/2B1aZCX
 • 753 BCE

  Fundació de Roma

  Fundació de Roma
  La fundació de Roma descriu els aspectes històrics del naixement de la ciutat de Roma en el curs del segle VIII aC. Les investigacions històriques i arqueològiques recents renoven la representació de l'origen de la Ciutat i posen sovint en evidencia el relat tradicional que els autors antics han deixat.
  https://bit.ly/2qHaeJg
 • 550 BCE

  Fundació de l'Imperi Persa

  Fundació de l'Imperi Persa
  Imperi Persa és la denominació convencional per anomenar diversos imperis de l'antiguitat en general i més pròpiament pels regits per dinasties perses originades a Pèrsia (aquemènida i sassànida). L'imperi Mede, l'imperi Selèucida i l'imperi Part també seran descrits aquí, però com a estats invasors o ocupants de Pèrsia, no pròpiament perses, encara que n'adoptessin els costums i tradicions.
  https://bit.ly/2z5A0M8
 • 508 BCE

  Naixement de la democràcia

  Naixement de la democràcia
  La paraula grega "democràcia" va ser inventada pels atenesos per definir un sistema de govern de la ciutat en el qual les decisions eren preses per l'assemblea de ciutadans i no per un rei o emperador. No obstant això la major part de la població d'Atenes estava integrada per esclaus. Per aquesta raó la democràcia atenesa té poques similituds amb la democràcia moderna, íntimament vinculada a l'abolició de l'esclavitud i als drets humans.
  https://bit.ly/2lQJ6XY
 • 322 BCE

  Imperi maurya

  Imperi maurya
  L'Imperi Màuria, o Maurya va ser un gran imperi polític i militar de l'antiga Índia creat per Chandragupta Maurya. Tenia la seva capital a la ciutat de Pataliputra, a prop de l'actual Patna. Es tracta de l'imperi més gran que ha dominat el subcontinent indi fins a l'arribada dels britànics. La seva decadència va començar cinquanta anys després que el regnat d'Asoka (nét de Chandragupta) s'acabés, i es dissolgué el 185 aC amb la fundació de la Dinastia Sunga a Magadha.
  https://bit.ly/2z6wcKk
 • Period: 262 BCE to 241 BCE

  La Primera Guerra púnica (Part 1)

  Començà amb la intervenció de Roma a Sicília; la ciutat de Messina els proposava una aliança a canvi de protecció. A Sicília, hi va arribar Appi Claudi Caudex, cònsol romà el 264 aC enviat pel senat romà, el qual va defensar Messina i va conquerir la ciutat de Siracusa i la ciutat de Panormus, aquesta última dominada pels cartaginesos.
  https://bit.ly/2zm6Kkh
 • Period: 262 BCE to 241 BCE

  La Primera Guerra púnica (Part 2)

  A la finalització de la guerra, Cartago no tenia fons suficients. Hannó el Gran va intentar convèncer els exèrcits que es desmobilitzaven perquè acceptessin un pagament menor al compromès, però aquest moviment seria el detonant de la guerra dels Mercenaris. Només després d'un gran esforç i als esforços combinats d'Amílcar Barca, Hannó, i altres líders cartaginesos s'aconseguiria sufocar la revolta i aniquilar als mercenaris i els insurgents.
  https://bit.ly/2zm6Kkh
 • Period: 218 BCE to 202 BCE

  La Segona Guerra púnica

  La Segona Guerra Púnica fou la guerra més important de les tres Guerres Púniques; lliurades entre Roma i Cartago, van comportar la fi de l'imperi cartaginès en benefici de Roma, que va esdevenir la potència hegemònica indiscutible del Mediterrani occidental, malgrat que Cartago va sobreviure i va continuar, en teoria, essent sobirana del seu reduït territori nord-africà.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Segona_Guerra_P%C3%BAnica
 • 201 BCE

  Dinastia Qin

  Dinastia Qin
  Va ser fundada per l'emperador Qin Shi Huangdi després de la unificació de la Xina per conquesta de tots els estats veïns. Això va suposar no sols una unificació territorial sinó també política, social i econòmica, per la unificació de pesos, mesures, escriptura, etc. Va ser una dinastia molt curta però molt important, perquè va fundar les bases del sistema feudal i imperial xinès que havien de perdurar fins a l'edat moderna.
  https://bit.ly/2zhMQa6
 • Period: 149 BCE to 146 BCE

  Tercera Guerra púnica

  Va ser l'última de les guerres entre Cartago i la República romana.Aquesta última guerra va ser un enfrontament molt menor comparat amb les dues anteriors i principalment va consistir en una sola acció principal, el setge de Cartago. Les conseqüències de la derrota de l'imperi cartaginès van significar la destrucció completa de la ciutat de Cartago, l'annexió de tot el territori restant de l'imperi cartaginès a Roma i la mort o l'esclavitud de la població cartaginesa.
  https://bit.ly/2A5Qtj8
 • 27 BCE

  August

  August
  Gai Juli Cèsar Octavià (Caius Iulius Caesar Octavianus), Cèsar August, August o Octavi August va ser el successor de Juli Cèsar i el primer emperador romà.Tot i que fins a l'any 27 aC no rebé el títol de prínceps de la República per part del Senat, i fundà la dinastia julio-clàudia.El seu govern culminà amb un gran període de pau, el qual se'l coneixeria més tard amb el nom de Pax augusta.
  https://bit.ly/2BAXU3J
 • 9

  Batalla del bosc de Teutoborg

  Batalla del bosc de Teutoborg
  La batalla del bosc de Teutoburg és una batalla que tingué lloc a la província romana de la Germània Magna entre un exèrcit romà i una confederació de pobles germànics.Van ser destruïdes tres legions romanes, sota el comandament del governador Publi Quintili Var, a mans dels germànics comandats per Armini.Van ser destruïdes tres legions romanes, sota el comandament del governador Publi Quintili Var, a mans dels germànics comandats per Armini.
  https://bit.ly/2AA3qC7
 • 313

  L’edicte de Milà certifica oficialment l'ascens del cristianisme al món romà.

  L’edicte de Milà certifica oficialment l'ascens del cristianisme al món romà.
  Quan Jesucrist va néixer l'imperi romà es trobava en el seu apogeu i dominava tot el Mediterrani. Al principi el cristianisme entrà en conflicte amb la religió romana tradicional però acabà essent la religió oficial de l'imperi romà.La persecució dels cristians a l'Imperi Romà va acabar l'any 313 sota el regnat de Constantí I el Gran, que l'any 325 va convocar el Primer Concili de Nicea, l'inici del període dels primers set concilis ecumènics.
  https://bit.ly/2P2Kocz
 • 476

  Caiguda de l'Imperi Romà

  Caiguda de l'Imperi Romà
  El triomf del cristianisme, que va ser convertit en religió oficial per l'emperador Teodosi I el Gran a finals del segle IV, consolidava encara més aquesta unitat. Però, en aquell moment, aquest immens imperi patia una greu crisi que a la llarga acabaria amb la seva existència. Era un gegant cansat després de diversos segles d'expansió i esforços.La caiguda marca el final de l'edat antiga.
  https://bit.ly/2DLQWKG