Timeline L'edat Antiga Nadia Santiago 1ESO C

 • 3500 BCE

  Apareixement de l'escriptura/ Inici de l'edat Antiga

  Apareixement de l'escriptura/ Inici de l'edat Antiga
  L'aparició de l'escriptura cap a l'any 3500 a.C. a Mesopotàmia, l'actual Iraq, marca l'inici de la Història i de la seva primera etapa: l'edat Antiga.
  [https://es.slideshare.net/jpicas/ledat-antiga-de-laparici-de-lescriptura-a-la-fi-de-limperi-rom]
 • Period: 3000 BCE to 30 BCE

  La civilització grega

  La civilització grega va néixer en la Península grega i la seva cultura es va estendre per les costes del mar Mediterrani. Moltes coses de la nostra cultura actual van ser iniciades pels grecs fa més de 2.000 anys. El teatre, les monedes, la Filosofia, la Geometria, la Física, els Jocs Olímpics, la democràcia..., els hi devem als grecs.
  [https://fetshistorics.files.wordpress.com/2015/09/ledat-antiga1.pdf]
 • Period: 3000 BCE to 1200 BCE

  Civilització minoica

  La civilització minoica va ser una cultura prehel·lenística de l'edat de bronze, desenvolupada a l'illa de Creta entre els anys 3000 i 1200 aC. El seu nom és producte del seu descobridor Sir Arthur Evans, que va relacionar el Palau de Cnossos, el més representatiu de la cultura, amb el palau del rei Minos i la llegenda del minotaure.
  [https://ca.wikipedia.org/wiki/Civilitzaci%C3%B3_minoica]
 • 776 BCE

  Jocs Olímpics

  Jocs Olímpics
  Primers Jocs Olímpics, inici de l'auge de Grècia.
 • Period: 753 BCE to 476

  La civilització romana

  La civilització romana va nàixer en la ciutat de Roma i es va estendre per tots els territoris de la costa del mar Mediterrani. Està situada a la vora del riu Tíber, en el centre de la Península Itàlica. El seu relleu és predominantment muntanyenc: la serralada dels Alps es troba en el nord i les muntanyes Apenins la recorren de nord a sud.
  [https://fetshistorics.files.wordpress.com/2015/09/ledat-antiga1.pdf]
 • Period: 650 BCE to 146 BCE

  Imperi Cartaginès

  L'Imperi cartaginès fou una monarquia i posteriorment una república de ciutats-estat fenícies del nord d'Àfrica i la península Ibèrica que va durar des del 650 aC, amb la independència de la metròpoli Tir fins al 146 aC: Estava més o menys sota el control de la ciutat-estat de Cartago després de la caiguda de Tir a mans de l'Imperi Selèucida. Al final de la Tercera Guerra Púnica, Cartago va ser destruïda i ocupada pels romans.
  [https://ca.wikipedia.org/wiki/Imperi_cartagin%C3%A8s]
 • Period: 509 BCE to 27 BCE

  La República romana

  Des de l'any 509 a.C. fins al 27 a.C.,el model de govern adoptat per Roma va ser la República. Els ciutadans triaven als seus governants els càrrecs dels quals, al contrari del que ocorria en la monarquia, no eren hereditaris. El poder es repartia entre les assemblees populars formades per tots els ciutadans,els magistrats i eren triats per un any, i el Senat, format per antics magistrats.[https://fetshistorics.files.wordpress.com/2015/09/ledat-antiga1.pdf]
 • Period: 499 BCE to 494 BCE

  Revolta jònica

  La revolta Jònica fou un conflicte armat entre els països de l'Àsia Menor i Xipre contra l'Imperi Persa, que va representar un episodi decisiu de la confrontació entre grecs i perses. Els habitants del sud-est d'Europa i sud-oest d'Àsia es van revoltar contra els dictadors perses que havien ocupat el seu territori. Aquest conflicte s'inicià l'any 499 aC, impulsat per Aristàgores, tirà de Milet, i acabà amb la derrota grega l'any 494 aC.[https://ca.wikipedia.org/wiki/Revolta_j%C3%B2nica]
 • 490 BCE

  Batalla de Marató

  Batalla de Marató
  La Batalla de Marató va ser la culminació del primer intent del rei Darios I de Pèrsia de conquerir la resta dels grecs i afegir-los a l'Imperi aquemènida, assegurant així la regió més feble de la seva frontera occidental.
  [https://ca.wikipedia.org/wiki/Batalla_de_Marat%C3%B3]
 • Period: 400 BCE to 100 BCE

  Període hel·lenístic

  El període hel·lenístic o època hel·lenística (del segle IV aC al segle I aC), llevat dels seus personatges importants com ara Alexandre Magne i Cleòpatra VII, es considera un període de transició, potser fins i tot de declivi o de decadència, entre l'esplendor del període clàssic de Grècia i el poder de l'Imperi romà que el succeiria.
  [https://ca.wikipedia.org/wiki/Per%C3%ADode_hel%C2%B7len%C3%ADstic]
 • Period: 323 BCE to 146 BCE

  Grècia hel·lenística

  La Grècia hel·lenística és el període hel·lenístic de la història de la Grècia peninsular, i que comença amb la mort d'Alexandre Magne el 323 aC i acaba amb l'annexió de la península i les illes gregues a Roma el 146 aC. Encara que l'establiment del govern romà va marcar la fi de la independència política de Grècia.
  [https://ca.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A8cia_hel%C2%B7len%C3%ADstica]
 • Period: 264 BCE to 146 BCE

  Guerres Púniques

  Les Guerres Púniques van ser una sèrie de tres guerres que van enfrontar, entre els anys 264 aC i 146 aC, les dues principals potències del Mediterrani de l'època, Roma i Cartago, anomenades així pel fet de ser la denominació que els romans donaven als cartaginesos (púnics), poble d'origen fenici. [https://ca.wikipedia.org/wiki/Guerres_P%C3%BAniques]
 • Period: 218 BCE to 19 BCE

  Conquesta romana de la Península Ibèrica

  Durant l'enfrontament entre Roma i Cartago, els romans van arribar fins a la Península Ibèrica. La seva conquesta es va perllongar des de l'any 218 a. de C. fins al 19 a. de C.
 • 146 BCE

  Desenllaç Guerres Púniques

  Desenllaç Guerres Púniques
  Roma guanya a Cartago a les Guerres Púniques.
  [https://fetshistorics.files.wordpress.com/2015/09/ledat-antiga1.pdf]
 • Period: 301 to 501

  Invasions Bàrbares

  Les invasions bàrbares van ser un gran moviment migratori de poblacions de l'est i del sud que van envair l'Imperi romà des de l'inici del segle IV fins al segle VI: els vàndals, els huns, els gots, els francs, els angles i els saxons.
  [https://ca.wikipedia.org/wiki/Invasions_b%C3%A0rbares]
 • 313

  Edicte de Milà

  Edicte de Milà
  L'edicte de Milà certifica oficialment l'ascens del cristianisme al món romà.
  [https://ca.wikipedia.org/wiki/Edat_antiga#Imperi_persa]
 • 476

  Final de l'edat Antiga/Caiguda de l'Imperi romà d'Occident

  Final de l'edat Antiga/Caiguda de l'Imperi romà d'Occident
  L'edat Antiga acaba amb la caiguda de l'Imperi romà d'Occident.
  [https://sites.google.com/site/collasoigil5/l-edat-antiga]