Den franske revolusjonen

  • Økonomisk krise og stenderforsamling

    Økonomisk krise og stenderforsamling
    Etter å ha støttet den amerikanske frigjøringskrigen kom Frankrike i økonomisk krise på slutten av 1780-tallet. Kong Ludvig 16. så ingen annen utvei enn å skattelegge presteskapet og adelen, som aldri hadde betalt skatt før. Stendene protesterte og krevde at en forsamling av representanter kunne godkjenne dette. Kongen innkalte strenderforsamlingen for første gang på 175 år.
  • Stormingen av Bastillen

    Stormingen av Bastillen
    Bastillen, det tidligere franske fengselet, ble stormet sommeren 1789. Ryktene, om at Kong Ludvig 16. hadde samlet opp tropper utenfor Paris, og han ville bruke millitærmakt mot forsamlingen, spredte seg. Folk plyndret våpenbutikker og våpenlagre. Pariserne krevde også å få utlevert Bastillens våpenlager. Selve stormingen ble sett på som symbolet på enevelde og undertrykkelse.
  • Føydalsamfunnet avskaffes

    Føydalsamfunnet avskaffes
    Etter all plyndringen, voldtektene og drapene begynte skjønte nasjonalforsamlingen, noe må gjøres. Føydalsamfunnet ble avskaffet, geistligheten og adelen sa fra seg alle særrettigheter og privilegier. Alle var like for loven nå. Senere vedtok nasjonalforsamlingen en menneskerettighetserklæring. Ludvig 16. nektet å skrive under og det gikk rykter, han skulle slå ned på revolusjonen med utenlandsk støtte. Derfor marsjerte en nasjonalgarde til slottet i Versailles og tvang kongefamilien til Paris.
  • Grunnloven (1791)

    Grunnloven (1791)
    Nasjonalforsamlingen satte i gang med en ny grunnlov. De vedtok blant annet en ny kirkeordning, avskaffet enevelde og innførte maktfordelingsprinsippet etter Montesquieus tanker. Bare menn som betalte over en viss grense skatt kunne stemme, dette skapte oppstyr ettersom kvinnene også hadde spilt en viktig rolle under revolusjonen.
  • Septembermassakrene

    Ludvik 16. gjør et mislykket forsøk på å rømme til utlandet. Dette styrker Robespierre og Jakobinerklubbens mistanken om at han ville skaffe hjelp til å slå ned på revolusjonen. Jakobinerne stelte seg i spissen og stormet slottet, arresterte kongen og avsatte nasjonalforsamlingen.
  • Napoleon tar makten

    Napoleon tar makten
    Etter 1795 fulgt mange år med matmangel, korrupsjon og opprør i Frankrike, men hæren derimot vokste. Dette var fordi det nå var lettere å stige i gradene, for alle som var dyktige og tapre. En av disse var Napoleon, som ble utnevnt til general av Robespierre. Folket godtok han som en diktator på livstid i en folkeavstemning. Kronet seg selv til keiser i 1804.