Antiga Mesopotàmia

 • 10,000 BCE

  Mesopotàmia

  Mesopotàmia
  La història de Mesopotàmia està documentada des del 10000 aC al 637 dC (conquesta musulmana). El període més important és, però, el que va del 3100 al 538 aC, durant el qual fou bressol de tres civilitzacions: sumèria, babilònica i assíria. A causa de la seva excel·lent posició geogràfica, que en fa una cruïlla entre el món iranià i la Mediterrània, i de la seva riquesa agrícola, que la converteix en terra de sedentarisme.https://ca.wikipedia.org/wiki/Mesopot%C3%A0mia#Refer%C3%A8ncies
 • 4000 BCE

  Uruk

  Uruk
  Uruk dona nom al període Uruk, el protohistòric, conegut com a calcolític, a l'edat del bronze primerenca en la història de Mesopotàmia, entre el 4000-3100 aC, succeït pel període Jemdet Nasr de Sumer. Uruk va tenir un paper destacat en el primer període urbà de Sumer a mitjans IV aC. En el seu apogeu, c 2900 aC, Uruk probablement tenia entre 50.000 i 80.000 habitants que vivien en 6 km² de recinte emmurallat; per la qual cosa era la ciutat més gran.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Uruk
 • 3800 BCE

  Ur

  Ur
  Ur apareix com una de les principals i més poderoses ciutats sumèries.Durant el segle xxi aC aquesta ciutat va ser la capital d'un poderós imperi, dirigit pels reis de la tercera dinastia d'Ur. Continua sent una ciutat important a principis del i mil·lenni aC els nombrosos descobriments de construccions i tauletes cuneïformes realitzades per a aquest període pels equips arqueològics liderats per Leonard Woolley, que va explorar les seves ruïnes entre 1922 i 1934.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Ur
 • 3400 BCE

  Sumer

  Sumer
  Cap a 2350 aC., Sargon, un rei accadi, va prendre el poder a la ciutat de Kix. Va fundar una nova capital, Accad, i va conquerir la resta de ciutats sumèries.Si, el rei d'Umma fins aleshores dominant. Aquest va ser el primer imperi de la història, i seria continuat pels successors de Sargon, que s'haurien d'enfrontar a constants revoltes. Entre ells va destacar el net del conqueridor, Naram-Sin. Aquesta etapa va ser el començament de la decadència.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Sumer
 • 2700 BCE

  Nippur

  Nippur
  La seva importància radicava en que era un gran centre religiós des d'on es conferia autoritat als reis d'altres ciutats estat, sota la decisió i protecció d'Enlil. En sumeri, el nom de Nippur i el d'Enlil s'escrivien de la mateixa manera. El seu paper com a centre religiós va ser més important durant els períodes de l'Imperi Accadi, la Segona dinastia de Lagaix i la Tercera dinastia d'Ur.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Nippur
 • 2600 BCE

  Umma

  Umma
  Umma (sumeri: 𒄑𒆵𒆠, Umma) va ser una ciutat estat de Mesopotàmia.[1] S'esmenta cap al 2600 aC, segurament després d'alliberar-se de l'hegemonia d'Uruk. Cap al 2355 aC, Lugal-Zage-Si, el fill del cap religiós local anomenat Babu va usurpar el tron. El nou rei es va apoderar de Lagaix, Uruk, Larsa, Isin, Nippur i Akxak. Altres ciutats se li van sotmetre espontàniament. Va derrotar Kix però no la va ocupar.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Umma_(ciutat_estat)
 • 2520 BCE

  Lagaix

  Lagaix
  L'any 2520 aC aproximadament, Ur-Nanxe, un príncep provinent de l'oest, es va aprofitar de la confusió que els elamites havien provocat al país de Sumer i es va proclamar rei de la ciutat-estat.
  Durant el regnat d'Eannatum I, cap al 2470 aC, la ciutat va tenir una gran expansió. Aquest rei va derrotar els exèrcits de la ciutat d'Umma, i va apropiar-se de diversos territoris
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Lagaix
 • 2200 BCE

  Isin

  Isin
  Cap al 2200 aC, tornava a ser independent i, cap al 2050 aC, el rei d'Ur es va fer amo de la regió entre Isin i Mari. L'any 2015 aC, el governador urita d'aquesta regió, Ixbi-Erra, va prendre el títol de rei d'Isin i va començar les seves conquestes: el 2015 aC, Nippur, cap al 2000 aC, Eshunna i, el 1998 aC, Ur, Eridu i Uruk. El 1985 aC, va morir Ixbi-Erra i el va succeir Shu-ilishu (1085 aC-1975 aC). El 1970 aC, va sotmetre Der. El 1954 aC.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Isin
 • 1185

  Ugarit

  Ugarit
  Ugarit (en ugaríti, Ūḡārīt; en hebreu: אוּגָרִית‎; actualment Ras Xamra, Raʾs Xamra, que vol dir ‘Cap del Fonoll’), fou una ciutat estat portuària prop de la ciutat actual de Latakia, que va ser sotmesa a Egipte cap al 1800 aC i es va independitzar més tard. Mantenia contactes intensos amb Xipre i les seves relacions comercials i amb Egipte estan ben documentades als seus arxius que foren recuperats. Va quedar destruïda pels pobles de la mar vers el 1185 aC.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Ugarit
 • Assíria

  Assíria
  S'han trobat establiments neolítics localitzats a Tell Hassuna, a Arpačiyah i a altres llocs, que foren el centre de l'anomenada cultura d'Hassuna. També s'han trobat jaciments d'Uruk IV i Djamdat Nasr amb les estacions de Tepe Gawra, Nínive (Koyuncik) i Gabal Sinjar En el Gènesi s'esmenta Ashur com a fill de Sem i fundador de la ciutat d'Assur (Aššur). Ashur fou deïficat més tard i considerat la deïtat tutelar de la ciutat.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Ass%C3%ADria