Grecia

Antiga Grècia

 • 10,000 BCE

  Agricultura grega

  Agricultura grega
  L'agricultura en l'antiga Grècia era la base de l'economia de la zona. Prop del 80 per cent de la població es dedicava a aquesta activitat.[4] Sent una excel·lent tasca per al ciutadà comú, va donar llum a un estil de vida i a uns costums que van persistir durant tota l'antiguitat
 • 1980 BCE

  Economia

  Economia
  Grècia té una economia de mercat, en què el sector terciari té el pes dominant (75,8 del PIB[18]), sobretot pel que fa al turisme. L'extracció de petroli dels camps del nord del mar Egeu va ser una gran ajuda per a l'economia a principis de la dècada del 1980. Grècia va passar a ser membre de la Comunitat Econòmica Europea (actualment, Unió Europea) el 1981.
 • 1924 BCE

  La república

  La república
  1924, s'hi proclama la República,[14] i la inestabilitat i successius cops d'estat marcaren l'era següent, que fou eclipsada per la tasca d'incorporar més d'un milió i mig de refugiats grecs d'Àsia Menor dins de la societat grega
 • 1100 BCE

  L'art grec

  L'art grec
  L'art grec s'inicia de manera autònoma al final de la civilització micènica.
 • 750 BCE

  Va començar un període d'expansió.

  Va començar un període d'expansió.
  Va començar un període de 250 anys d'expansió, en què els grecs van establir colònies en totes direccions.
 • 700 BCE

  Arqueologia Grega

  Arqueologia Grega
  El període del 1100 ac al 700 ac és conegut com l'edat fosca, perquè no n'ha sobreviscut cap text primari i molt poques restes arqueològiques.
 • 499 BCE

  Guerres perses

  Guerres perses
  El 499 aC, els grecs es van aixecar en la Revolta jònica, i Atenes i altres ciutats gregues van donar-los suport.
 • 490 BCE

  Castigant als grecs

  Castigant als grecs
  El rei persa Darios I, després de suprimir la revolta de les ciutats jòniques, va enviar una flota per castigar els grecs.
 • 432 BCE

  Guerra del Peloponès

  Guerra del Peloponès
  Es va tornar a iniciar la guerra entre Atenes, Esparta i els seus aliats.
 • 429 BCE

  Art grec

  Art grec
  L'Acròpoli d'Atenes és l'acròpoli grega més important. Una gran part dels edificis arquitectònics de què consta es van edificar durant l'època de Pèricles (499-429 aC).
 • 415 BCE

  Alcibíades contra Siracusa.

  Alcibíades contra Siracusa.
  Alcibíades persuadí l'assemblea atenesa per iniciar una expedició contra Siracusa, un aliat peloponesi a Sicília.
 • 390 BCE

  Dominació d'Esparta i Tebes

  Dominació d'Esparta i Tebes
  Amb el fi de la Guerra peleponesa, Esparta seria l'ama de l'antiga Grècia, però l'elit guerrera espartana no va poder prendre el seu lloc. En pocs anys, el partit democràtic va pendre el poder a Atenes i a altres ciutats. El 395 aC, els governadors espartans van treure Lisandre del poder, i Esparta perdé la supremacia naval temporal. Atenes, Argos, Tebes i Corint van amenaçar el domini espartà en la Guerra coríntia, que quedaria de manera inconclusa el 387 aC.
 • 339 BCE

  Tebes i Atenes formen una aliança

  Tebes i Atenes formen una aliança
  Tebes i Atenes formen una aliança per resistir la creixent influència de Filip. Filip va ser el primer en atacar, va avançar cap a Grècia i derrotà els aliats a Queronea.
 • 334 BCE

  Les conquestes d'Alexandre

  Les conquestes d'Alexandre
  El 334 aC, Alexandre va avançar cap a l'Àsia Menor i va derrotar els perses al riu Grànic. Així va guanyar el control de la costa jònica, i va fer una entrada triomfal per totes les ciutats gregues alliberades. Després, avançà de Cilícia cap a Síria, on va derrotar Darios III a Issos (333 aC). Després va avançar de Fenícia cap a Egipte, on va tenir molt poca resistència; els egipcis el rebien com a alliberador de l'opressió persa.