Unnamed

L'ANTIGA GRÈCIA

By Gini
 • Period: 1400 BCE to 1150 BCE

  PERÍODE MICÈNIC

  La civilització micènica o aquea tenia el seu centre principal a Micenes i es distingia per la construcció de ciutats fortificades, els enterraments monumentals d’alguns dels seus reis i una escriptura que ja podem considerar com a grega.
 • 1200 BCE

  La guerra de Troia

  La guerra de Troia
  D'acord amb la llegenda, una guerra dels exèrcits aqueus. La guerra és un dels esdeveniments més destacats en la mitologia grega i es narra en un cicle de poemes èpics dels quals només dos es conserven sencers.
 • 1150 BCE

  Els Doris

  Els Doris
  Els doris eren un poble indoeuropeu que va envair Grècia el segle XII aC. Les excavacions arqueològiques han descobert que al segle XX estaven establerts a la conca del Morava.
  Al ser un event de la Època Fosca hi ha poquíssima informació al respecte.
 • Period: 1150 BCE to 800 BCE

  ÈPOCA FOSCA

  El terme edat fosca reflecteix la decadència en termes de riquesa i cultura material enfront dels períodes anteriors i posteriors i es justifica el terme foscor per escassesa de dades.
 • 1000 BCE

  Descobriment del ferro

  Descobriment del ferro
  S'associa als doris el fet d'haver introduït el ferro a Grècia.
 • Period: 800 BCE to 490 BCE

  ÈPOCA ARCAICA

  L'inici de l'època arcaica s'estableix a la primera Olimpíada, mentre que el final el marca la revolta jònica, quan els grecs van demanar l'ajuda de les ciutats de Grècia continental per frenar l'expansió de l'Imperi Persa, fet que va desembocar en les Guerres Mèdiques.
 • 776 BCE

  Primers Jocs Olímpics

  Primers Jocs Olímpics
  Els Jocs Olímpics van ser una sèrie de competicions atlètiques disputades per representants de diverses ciutats-estat gregues. Se celebraven a la regió d'Élide.
  n ells hi havia carreres, salts de longitud, lluites... També hi havia carreres de carros: quadrigues, si estaven tirades per quatre cavalls, i bigues si n'hi tiraven dos.
  Es disputaven, normalment cada quatre anys.
  Només els homes lliures que parlaven grec podien competir.
 • 700 BCE

  Creació de l'alfabet grec

  Creació de l'alfabet grec
  L'alfabet grec és un alfabet de vint-i-quatre lletres utilitzat per escriure la llengua grega.
  Es creu que l'alfabet grec deriva d'una variant del fenici, introduït a Grècia per mercaders d'aquesta nacionalitat.
  Abans de l'elaboració d'aquest alfabet, els grecs feien servir un sil·labari per a l'escriptura.
 • 650 BCE

  Les primeres polis

  Les primeres polis
  El món grec s’organitzava en petites ciutats-estat independents, anomenades polis. Cada polis tenia les seves lleis, la seva moneda, el seu exèrcit i el seu govern. La ciutat tenia dues parts ben diferenciades: a) la part baixa on hi havia els habitatges, les tendes i els edificis públics, situats al voltant d’una gran plaça (àgora) i b) la part alta (o acròpolis) on hi havia els edificis religiosos principals i servia de refugi a la població en cas de perill.
 • 600 BCE

  Aparició de la moneda

  Aparició de la moneda
  Les monedes eren petits trossos amb forma de mongeta, d'or o de plata, i tenien dissenys geomètrics o símbols estampades que indicaven la seva ciutat d'origen.
  Al principi, les monedes tenien molt de volum però això es va canviar després.
  Les tècniques d'encunyació van millorar, les monedes més comunes eren discos plans
  El que era convencional era representar-hi el déu o la deessa patró de la ciutat on haguessin estat encunyades.
 • 575 BCE

  Fundació d'Empúries

  Fundació d'Empúries
  Empúries va ser una antiga colònia grega creada pels foceus. Està a l'extrem del golf de Roses.
 • 499 BCE

  Guerres mèdiques

  Guerres mèdiques
  Del 499 al 449aC. Les guerres mèdiques són els dos conflictes bèl·lics en què es van enfrontar la major part de les ciutats gregues unides, liderades per Atenes, contra l'Imperi Aquemènida, conegut també com a Imperi Mèdic, a començaments del segle v aC. Es van originar a causa de l'expansió territorial persa, iniciada a mitjans del segle vi aC, que va sotmetre les polis gregues, les quals es van revoltar.
 • 494 BCE

  Pèricles

  Pèricles
  Neix Pèricles, un home d'estat grec atenenc tan important que va donar nom a tot el segle V aC.
 • Period: 490 BCE to 334 BCE

  ÈPOCA CLÀSSICA

  L’Època Clàssica és el període comprès entre la revolta de Jònia i el regnat d'Alexandre el Gran. Es tracta d'una època històrica on el poder de les polis gregues i les manifestacions culturals que es van desenvolupar en elles van aconseguir el seu moment més important.
 • 431 BCE

  Guerra Peloponès

  Guerra Peloponès
  La Guerra del Peloponès va ser un conflicte bèl·lic que va afectar a Grècia en els anys des del 431 aC fins al 404 aC i va enfrontar la Lliga de Delos (conduïda per Atenes) i els seus aliats, de tendència democràtica, contra Esparta i els seus, de tendència oligàrquica. Amb la victòria de la Lliga del Peloponès es va dissoldre la Lliga de Delos, però en 395 aC esclataria la guerra de Corint, amb la que Atenes va recuperar part de la seva influència.
 • 356 BCE

  Alexandre el Gran

  Alexandre el Gran
  Alexandre III de Macedònia, conegut habitualment com a Alexandre el Gran o Alexandre Magne, fou rei del Regne de Macedònia, a l'antiga Grècia. Fou conqueridor de l'Imperi Persa i un dels líders militars més importants del món antic. Convertint el seu petit regne en el centre director de Grècia i arribant fins al riu Indus, és un dels personatges més cèlebres de l'antiguitat.
 • Period: 334 BCE to 30 BCE

  PERÍODE HEL·LENÍSTIC

  El període hel·lenístic, es considera un període de transició, potser fins i tot de declivi o de decadència, entre l'esplendor del període clàssic de Grècia i el poder de l'Imperi romà que el succeiria.
 • 302 BCE

  Lliga de Corint

  Lliga de Corint
  Era una federació dels estats grecs creada pel rei de Macedònia, Filip II, després de la batalla de Queronea en 338 a. C.
  La Lliga de Corint, en un principi, tenia el propòsit de preservar i garantir la pau general, encara que després va resultar una aliança amb el propòsit d'envair Pèrsia i de venjar la profanació dels santuaris grecs durant les Guerres Mèdiques.
 • 180 BCE

  Altar de Zeus

  Altar de Zeus
  Entre els anys 180 i 160 a.C es va construir l'altar dedicat a Zeus, on es pot observar l'estil arquitectònic d'aquesta època.
 • 146 BCE

  Conquesta de Roma

  Conquesta de Roma
  Després de conquerir la Itàlia penínsular, l'illa de Sicília i, protagonitzar les guerres Púniques, Roma al 146 a.C van posar fi a una Grècia independent que va passar a ser una província més del seu imperi.