1642-1815

  • Polgárháború Angliában (1642-1653)

    Polgárháború Angliában (1642-1653)
    A Stuart uralkodócsaládból származó I. Károly kísérletet tett az abszolutizmus bevezetésére és erőszakot alkalmazott a parlamentre, melynek következtében kitört a polgárháború. Oliver Cromwell állt a polgárok élére, majd megszavaztatta, hogy fejezzék le a királyt.
  • Oliver Cromwell diktatúrája (1653-1658)

    Oliver Cromwell diktatúrája (1653-1658)
    Miután vége lett a polgárháborúnak Cromwell pedig jelentős személy lett, az őt támogató rétegekre támaszkodva diktatórikusan kezdett el uralkodni. Lordprotektornak, azaz védelmező úrnak nevezte magát.
  • Jognyilatkozat kiadása

    Jognyilatkozat kiadása
    A Jognyilatkozat biztosította a polgári szabadságjogokat, és kimondta, hogy a kormányt a parlament fogja ellenőrizni. Így született meg az alkotmányos monarchia, melynek a lényege, hogy a király uralkodik, de nem kormányoz.
  • Brit-francia gyarmati háború (1756-1763)

    Brit-francia gyarmati háború (1756-1763)
    Brit-francia gyarmati háború, vagy másnéven hétéves háború az Észak-Amerika területén található gyarmataikon folyott. A britek győztek, ezzel megszerezve Kanadát.
  • A bostoni teadélután

    A bostoni teadélután
    A bostoni teadélutánon a radikális függetlenségpártiak indiánnak öltözve a tengerbe dobálták egy brit hajó tearakományát. Sokan ehhez kötik az amerikai függetlenségi háború kezdetét.
  • A Függetlenségi nyilatkozat elfogadása

    A Függetlenségi nyilatkozat elfogadása
    A gyarmatok kongresszusa 1776. július 4-én elfogadta a Függetlenségi nyilatkozatot, melyben a függetlenség mellett az emberi szabadságjogokat és a képviseleti kormányzatot is megfogalmazták.
  • Bastille ostroma

    Bastille ostroma
    1789-ben a lakosság már a felvilágosult eszmék szerint gondolkodott. Már nem bíztak az uralkodóban, a harmadik rend követelte, hogy több képviselőt küldhessen a parlamentbe, amit a XVI. Lajos nem engedett, ezért ők saját magukat Nemzetgyűléssé nyilvánították. A párizsi tömeg forrongott, mire a király megnövelte a hadseregének létszámát, amit később sem csökkentett így a nép is fegyvert fogott és megostromolta Bastille várát.
  • Jakobinus diktatúra (1793-1794)

    Jakobinus diktatúra (1793-1794)
    A franciaellenes koalícióval folyatatott háború miatt a jakobinusok (élükön Robespierrel) diktatúrájuk alatt bevezették az általános hadkötelezettséget, maximálták az árakat és elfogták a girondiakat. Ezek az intézkedések a vidéki parasztság felkelését váltották ki. A jakobinus diktatúrára ezek után a véres terror és tízezrek kivégzése volt jellemző, egészen addig, amíg a képviselők össze nem fogtak a párt ellen és ki nem végezték a vezetőit.
  • Napóleon magához ragadja a hatalmat

    Napóleon magához ragadja a hatalmat
    Napóleon a koalíció elleni háborúkban nagy sikereket aratott, ezért nőtt a szerepe és a tekintélye. Hadseregére támaszkodva megszerezte a hatalmat, és kiadott egy új alkotmányt, amely teljhatalmat biztosított számára.
  • Napóleon császári hatalma (1804-1815)

    Napóleon császári hatalma (1804-1815)
    Napóleon hadi sikerei császár évei alatt alább hagytak: három csatában is vereséget szenvedett. Oroszországban a Berezina folyónál (1812), Lipcsénél a "népek csatájában" (1813) és Waterloonál 1815-ben. Az utolsó csata következtében száműzték véglegesen is Szent-Ilona szigetére.
  • Lipcsei "népek csatája"

    Lipcsei "népek csatája"
    A koalíciós erőkkel vívott lipcsei csatában, több mint százezer katonát elvesztve Napóleon seregei vereséget szenvedtek.
  • waterlooi csata

    waterlooi csata
    Franciaország döntő vereséget szenvedett a koalíciós erőktől ( Habsburgoktól, poroszoktól és az angoloktól). Napóleont ezt követően végleg száműzték Szent-Ilona szigetére.