Images

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ

By elenisp
  • ΓΕΝΝΗΣΗ -ΠΡΩΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

    ΓΕΝΝΗΣΗ -ΠΡΩΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
    Ο Αντώνης Σαμαράκης του Ευριπίδη και της Ανδριανής γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση αποφοιτώντας από το Β΄Γυμνάσιο. Το λογοτεχνικό έργο του Σαμαράκη έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας. Τα έργα του αγαπήθηκαν πολύ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και η επιτυχία τους οφείλεται στην παγκοσμιότητα των ηρώων του.
  • Period: to

    ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ

  • ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΒΙΟΣ-ΠΡΩΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ

    Από το 1935 ως το 1963 εργάστηκε στο Υπουργείο Εργασίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε με την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά και στην οποία επέστρεψε το 1945.
    Ωστόσο στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ως ποιητής από τις στήλες των περιοδικών Παιδικός κόσμος και Διάπλασις των Παίδων. Ακολούθησαν δημοσιεύσεις στή Νέα Εστία και άλλα περιοδικά, όπως το Ξεκίνημα, και τα Νεοελληνικά Γράμματα. Συνεργάστηκε με το περιοδικό Ακτίνες μετά το τέλος του πολέμου του 40.
  • ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΡΑΣΗ

    ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΡΑΣΗ
    Φοίτησε στη ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1941.
    Το 1944 συνελήφθη από τους Ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να αποδράσει.
  • ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

    ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
    ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡΤο 1954 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο Ζητείται ελπίς. Ακολούθησαν βιβλία του, τα οποία γνώρισαν πολλές επανεκδόσεις και μεταφράσεις. Μυθιστορήματα :Σήμα κινδύνου (1959) Το λάθος (1965) Εν ονόματι (1998) Διηγήματα : Ζητείται ελπίς (1954) , Αρνούμαι (1961), Γραφείον ιδεών(1962),Το διαβατήριο (1973) , Η κόντρα (1992) , Αυτοβιογραφία 1919- (1996) .Μετά τη μεταπολίτευση δημοσίευσε κείμενα κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.
  • ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

    Τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος (1962 για το Αρνούμαι), το Βραβείο των Δώδεκα - Έπαθλο Κώστα Ουράνη (1966 για το Λάθος), το Μέγα Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας στη Γαλλία (1970 για το Λάθος). Τιμήθηκε επίσης για τη συνολική προσφορά του από τη διοργάνωση Europalia (1982) και με το Σταυρό του ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών (1995).
  • ΤΟ ΛΑΘΟΣ

    ΤΟ ΛΑΘΟΣ
    Η ΥΠΟΘΕΣΗΤο λάθος είναι τίτλος αστυνομικού - ψυχολογικού μυθιστορήματος του Αντώνη Σαμαράκη. Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε δεκάδες άλλες χώρες, καθώς μεταφράστηκε σε συνολικά 31 γλώσσες, ενώ δέχθηκε εξαιρετική κριτική στο σύνολο των χωρών αυτών.
  • ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

    ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
    ΑΦΙΕΡΩΜΑΕργάσθηκε ως εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών σε πολλές χώρες για κοινωνικά θέματα και το 1989 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου.Χαρακτηριζόταν από την αγάπη του για τους νέους. Δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων, που οδήγησε στη διοργάνωση άτυπων συνεδριάσεων της Βουλής, όπου δίνεται ο λόγος σε νέους από όλη τη χώρα.
  • ΤΟ ΤΕΛΟΣ

    ΤΟ ΤΕΛΟΣ
    Ο Αντώνης Σαμαράκης έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου του 2003. Σύμφωνα με επιθυμία του, το σώμα του δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής. Τιμήθηκε ιδιαίτερα στην Πύλο Μεσσηνίας, γενέτειρα της συζύγου του Ε. Κουρεμπανά , όπου και έζησε μερκά από τα ωραιότερα χρόνια του και άφησε την τελευταία πνοή του.