Upplysningstiden

 • Feb 15, 1564

  Galileo Galilei

  Galileo Galilei
  Galileo Galile föddes i Pisa i Florens och dog den 8 januari 1642. Han var en italiensk vetenskapsman och han spelade en stor roll i den natuvetenskapliga revolutionen. Galilieos far Vincenzo som då var musiker hade stora planer att sonen skulle följa hans fotspår. Det visade sig att underuppväxten så försämrades familjes ekonomi och föräldrarna tyckte då det var bättre för honom att satsa i en medicinsk bana vilken gav mer pengar. Men han gillade mer mekanik och matematik, inte medicin.
 • John Locke

  John Locke
  John Locke föddes i Wrington, Somerset. Han var en engelsk filosof och politisk tänkare. Han dog den 28 oktober 1704. Han har fått stor betydelse för empirismen i filosofin och för liberalismen i politiken. Han var också inspiratör till USAs konstitution och andra västerländska politiska system. Locke sa att människan föds som ett oskrivet blad och att all lärdom kommer från erfarenhet. På grund av svag hälsa i senare liv kunde inte Locke bli en praktiserande läkare.
 • Charles-Louis de Secondat Montesquieu

  Charles-Louis de Secondat Montesquieu
 • Voltaire, Francois-Marie Arouet

  Voltaire, Francois-Marie Arouet
  Voltaire föddes i Paris och dog den 30 maj 1778. Han var en fransk författare, deist och upplysningsfilosof. Han skrev skådespel och dikter och han var en av världslitteraturens skickligaste polemiker. Han anslöt sig senare till kampen mot religiös intolerans, mot politiskt förtryck och mot okunnighet och fördomar på alla områden. Han presenterade Newton för den franska publiken och informerade fransmännen om hur England hade det. Han var ledamot av Franska akademien.
 • Jean-Jacques Rousseau

  Jean-Jacques Rousseau
  Jean-Jacques Rousseau föddes i Genève och han var en schweizisk-fransk författare, autodiadakt kompositör och politisk filosof, under upplysningstiden. Han har fått stor betydelse inom politik, pedagogik och litteratur. Han dog 2 juli 1778 i Ermenonville, Oise. Hans mor dog nio dagar efter att han födds och hans far övergav honom när han var 10 år för att slippa ett fängeslestraff. Han blev omhändertagen av en pastor vid namn M. Lambercier. Efter 8 år lämnade han Genève efter en tid som lärling.
 • Denis Diderot

  Denis Diderot