Timeline segle XIX

 • Independència dels Estats Units

  Independència dels Estats Units
  Independència dels Estats Units: La guerra d'Independència dels Estats Units va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar les Tretze Colònies britàniques originals a Amèrica del Nord contra el Regne de Gran Bretanya. Va passar entre 1765 i 1781, finalitzant amb la derrota britànica a la batalla de Yorktown i la signatura del Tractat de París.
 • Olympe de Gouge

  Olympe de Gouge
  Olympe de Gouge: Fou una escriptora occitana, activista política, feminista i abolicionista. Va escriure l'any 1791 la Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana.
 • Mary Wollstonecraft

  Mary Wollstonecraft
  Fou una activista, filòsofa i escriptora de novel·les, assaigs i literatura infantil. És considerada una de les precursores de la literatura i filosofia feminista amb la seva obra Vindicació dels drets de la dona (1792), on argumenta que les dones són éssers humans que mereixen els mateixos drets fonamentals que els homes, i en particular reclama el seu accés a l'educació
 • Napoleó és anomenat Cònsol

  Napoleó és anomenat Cònsol
  Durant aquest període del consolat francès Napoleó, com a Primer Cònsol, anà concentrant en la seva persona quasi tot el poder, deixant els altres dos cònsols amb els quals formava un triumvirat.
 • Nacionalisme català

  Nacionalisme català
  La Lliga:Quan la política centralista no respon als interessos de la burgesia catalana, aquesta busca la seva pròpia manera de fer. Al 1901 es crea la Lliga Regionalista on destaquen Enric Prat de la Riba i Francesc Cambó. Aquest partit conservador i de caràcter nacionalista moderat dominarà el panorama polític català durant els dos primers decennis del segle XX.
 • Lluita per abolició de l'exclavitud

  Lluita per abolició de l'exclavitud
  Dred Scott vs Standford: El Cas Dred Scott contra Sandford (també conegut com El Cas Dred Scott) va ser una demanda judicial, crucial en la història dels Estats Units, resolta per la Cort Suprema d'aquest país el 1857, en què es va decidir privar a tot habitant d'ascendència africana, fossin o no esclaus, el dret a la ciutadania i se li va treure al Congrés l'autoritat de prohibir l'esclavitud en territoris federals del país.
 • Napoleó és proclamat Emperador

  Napoleó és proclamat Emperador
  18 de mayo de 1804 Napoleón fue proclamado emperador con el propósito de fundar una nueva monarquía y consolidar el poder.
 • Batalla d’Austerlitz

  Batalla d’Austerlitz
  També coneguda com la Batalla dels Tres Emperadors, va ser una de les majors victòries de Napoleó I de França, que de manera eficaç va destruir la Tercera Coalició contra el Primer Imperi francès.
 • Invasió francesa d’Espanya

  Invasió francesa d’Espanya
  Començaments de 1808 les tropes napoleòniques van entrar a Espanya, amb l'excusa de la invasió de Portugal, segons l'acord près en el tractat de Fontainebleau, i van ocupar les principals ciutats. L'ocupació francesa va provocar una llarga guerra per la independència (1808-1814), que a Catalunya fou coneguda com la guerra del Francès.
  La guerra entre Espanya i França cal inserir-la dins del context de la política expansionista de Napoleó Bonaparte per Europa.
 • Aixecament popular

  Aixecament popular
  L'Aixecament del dos de maig de 1808 és el nom amb què es coneix l'aixecament popular de Madrid (Espanya), acabat en derrota a favor dels francesos, sorgit per la protesta davant de la situació d'incertesa política generada després del Motí d'Aranjuez. La protesta fou reprimida per les forces napoleòniques regidores de la ciutat. Arran d'aquesta derrota s'estengueren proclames d'indignació i crides públiques a la insurrecció armada.
 • Independència Colombia

  Independència Colombia
  Independència Colombia: La Independència de Colòmbia va ser el procés històric que va donar per acabada l'etapa de la dominació per part de l'Imperi espanyol a l'actual territori del país. Juliol de 1810.
 • Constitució 1812

  Constitució 1812
  Fou la norma fonamental de la Monarquia espanyola redactada per les Corts de Cadis el 1812, reunides a Cadis, sota l'assetjament dels francesos. Fou de caràcter liberal i va ser coneguda com "La Pepa", pel fet d'haver-se aprovat el dia de sant Josep. La constitució establia la sobirania en la Nació (no ja en el rei).
 • Batalla de Leipzig

  Batalla de Leipzig
  La batalla de Leipzig (o Batalla de les Nacions.) Es va lliurar entre el 16 i el 19 d'octubre de 1813 en territori alemany i va suposar una de les derrotes més decisives patides per Napoleó Bonaparte, qui va enfrontar-se amb la coalició de les grans potències europees del moment. És considerada com la batalla més gran a Europa abans de la Primera Guerra Mundial, amb la participació de vora 500.000 tropes.
 • Manifest dels perses

  Manifest dels perses
  Manifest dels Perses és la denominació per la qual es coneix un document subscrit el 12 d'abril de 1814, a Madrid, per 69 diputats de tendència absolutista, encapçalats per Bernardo Mozo de Rosales
 • Batalla de Waterloo

  Batalla de Waterloo
  La Batalla de Waterloo fou una decisiva batalla entre les tropes imperials franceses de Napoleó Bonaparte i les forces angloprussianes comandades per Wellington que va tenir lloc el 18 de juny de 1815 a una planura propera a Waterloo al ducat de Brabant, actualment Brabant Való a Bèlgica. Un exèrcit francès, sota el comandament de Napoleó, va ser derrotat pels exèrcits de la Setena Coalició.
 • Congrés de Viena:

  Congrés de Viena:
  Fou una conferència entre ambaixadors de les majors potències d'Europa que va ser presidit per l'estadista austríac.El seu propòsit era redibuixar el mapa polític del continent després de la derrota napoleònica francesa de la primavera prèvia, i intentar controlar i eliminar les revolucions liberals que es poguessin produir mitjançant l'establiment de tot un seguit de monarquies absolutes arreu d'Europa.
 • Independència Argentina

  Independència Argentina
  Independència Argentina: La Declaració d'Independència de l'Argentina va ser una decisió presa el dimarts 9 de juliol de 1816 pel Congrés de Tucumán, per la qual va declarar la formal ruptura dels vincles de dependència política de les Províncies Unides del Riu de la Plata amb la monarquia espanyola.
 • Congrés d'Aquisgrà

  Congrés d'Aquisgrà
  Al Congrés d'Aquisgrà, primer després del de Viena, la coalició decideix retirar les tropes d'ocupació de França i incorporar-la la mateixa, formant l'anomenada pentarquía. També es van renegociar les reparacions de guerra.
 • Pronunciament de Riego

  Pronunciament de Riego
  El pronunciament de Riego va ser la revolució liberal que es va produir a Espanya, inici de les Revolucions de 1820. Després de la Guerra d'Independència Espanyola, els liberals van demanar el retorn de Ferran VII, anomenat “el Desitjat”. Li van demanar que aquest firmés la Constitució de 1812.
 • Revolució Nàpols

  Revolució Nàpols
  Al juliol de 1820, va esclatar una revolta a la ciutat de Nàpols. L'alçament havia estat preparat pels carbonaris, un grup nacionalista italià i liberal liderat per Guglielmo Pepe, que tenia com a objectiu la unificació de la península itàlica.
 • Revolución burgesa

  Revolución burgesa
  Revolución de 1820 son los nombres con los que la historiografía ha designado al conjunto de procesos revolucionarios que tuvieron lugar en Europa alrededor de 1820. Fue la primera de las llamadas oleadas o ciclos revolucionarios que sacudieron Europa con posterioridad a las guerras napoleónicas y que se repitieron sucesivamente en las de 1830 y las de 1848.
 • Trienni Liberal a Espanya

  Trienni Liberal a Espanya
  Es coneix com a Trienni Liberal o Trienni Constitucional al període decimonònic de la història contemporània d'Espanya que transcorre entre el 1820 i el 1823. El 10 de març de 1820, a Madrid, Ferran VII és obligat a jurar la Constitució espanyola de 1812 i a suprimir la Inquisició espanyola la Inquisició espanyola.
 • Inversió dels 100.00 Fills de Sant Lluís

  Inversió dels 100.00 Fills de Sant Lluís
  Fueron un contingente del ejército francés que invadió España en 1823 para restaurar el absolutismo borbónico y sostener el Antiguo Régimen que deseaba imponer Fernando VII de España, y junto a los voluntarios españoles, poner fin a la Guerra Realista y al Trienio Liberal. El ejército francés permaneció ocupando España hasta el año 1828.
 • Guerres Civils Carlines

  Guerres Civils Carlines
  Les Guerres Carlines foren tres guerres que tingueren lloc a Espanya al segle xix com a expressió militar del moviment polític carlí i que al llarg del segle XIX sostingueren els carlistes (absolutistes).
  Van ser ocasionades, d'una banda, a una disputa pel tron, i, de l'altra, a un enfrontament entre principis polítics oposats
 • Regnat reina Isabel II

  Regnat reina Isabel II
  Se promulga la Pragmática Sanción que deroga la Ley Sálica.
 • Revolució 1848

  Revolució 1848
  fou una onada revolucionària que va sorgir a Sicília i, agreujada per les revolucions de 1848 a França, aviat es va estendre per la resta d'Europa i fins i tot foral.Les revoltes tingueren lloc principalment durant el primer trimestre de l'any 1848 i anaren dirigides contra l'absolutisme i els imperis. Aquestes revolucions eren conseqüències violentes d'una varietat tan àmplia de causes que, per aquest motiu, és difícil de veure-les com a resultat de qualsevol tipus de moviment o fenomen social.
 • Unificacions d'Itàlia i Alemanya

  Unificacions d'Itàlia i Alemanya
  La Unificació italiana va ser el procés històric que, al llarg del segle XIX, va portar a la unió dels diversos Estats en què la península itàlica estava dividida, majoritàriament vinculats a dinasties considerades «no italianes», com els Habsburg o els Borbons.
 • Seneca Falls

  Seneca Falls
  Seneca Falls: Seneca Falls era l'alberg d'una parròquia, un lloc que passaria a la història per allotjar el 1848 la primera trobada que reivindicava els drets de les dones a tot el món, l'inici del moviment feminista modern.
 • Sexenni democràtic a Espanya

  Sexenni democràtic a Espanya
  Sexenni Revolucionari és un període històric de la història d'Espanya comprès entre la Revolució de 1868, que suposà la fi del regnat d'Isabel II d'Espanya i la Restauració de la dinastia borbònica el gener del 1875. Aquesta etapa de la història espanyola es pot considerar un fet homòleg a la primavera dels pobles que visqueren les nacions europees; arribada, com molts altres fets o corrents, amb un cert retard a la península.
 • Comuna de París

  Comuna de París
  Es referia originàriament al govern de París durant la Revolució Francesa. En l'actualitat, el terme es refereix al govern socialista que va exercir el poder breument a la ciutat de París des del 18 de març del 1871 fins al 28 de maig del mateix any. La Comuna de París de 1871 va ser el primer intent històric reeixit de construir una alternativa democràtica i popular al capitalisme i la cristal·lització d'una amalgama de pensament popular obrerista que emanava des de feia decennis.
 • Restauració borbònica a Espanya

  Restauració borbònica a Espanya
  Es coneix per Restauració borbònica a l'etapa política de la història d'Espanya desenvolupada sota sistema monàrquic que es va estendre entre finals del 1874 (moment del pronunciament del general Arsenio Martínez Campos que va donar fi al període de la Primera República Espanyola) i el 14 d'abril de 1931, data de proclamació de la Segona República. El nom fa referència a la recuperació del tron ​​per part d'un membre de la Casa de Borbó, Alfons XII, després del parèntesi del Sexenni Democràtic.
 • Nacionlisme basc

  Nacionlisme basc
  El PNB és un partit nacionalista basc. Fou fundat el 1895 per Sabino Arana, per a defensar les seves tesis en pro de la raça basca, la recuperació dels furs i la defensa de la independència de la "confederació basca.al llarg del segle xx es va estendre a tots els territoris bascs. Paral·lelament, a mesura que el sistema bipartidista espanyol ho permetia, es va anar fent lloc al mapa polític basc, fins a convertir-se en la força hegemònica, posició que manté en l'actualitat.
 • Independència Espanya

  Independència Espanya
  Crisi del 98, independència de Filipinas i Cuba: El tractat de París, del 10 de desembre de 1898, va obligar Espanya a concedir la independència a Cuba ia cedir Puerto Rico, Filipines i Guam als Estats Units, que es va convertir en una potència colonial. ... El 1898 va passar així a formar part de la crònica negra de la història contemporània espanyola.
 • Les suffagettes

  Les suffagettes
  Este movimiento fue fundado en 1908 por Mary Humphrey Ward, con el apoyo de dos hombres: Lord Curzon y William Cremer. Un año después, más de 250,000 personas en Reino Unido, tanto hombres como mujeres, firmaron una petición en contra de otorgar el voto a las mujeres.