Tijdlijn CKV

Timeline created by Laurenolsman
 • 4,000 BCE

  Tijd van jagers en boeren

  Tijd van jagers en boeren
  De periode tot 3000 v.Chr ook wel de prehistorie genoemd.
 • -300 BCE

  Tijd van Grieken en Romeinen

  Tijd van Grieken en Romeinen
  3000 v.Chr - 500 n.Chr
 • 500

  Tijd van monniken en ridders

  Tijd van monniken en ridders
  500 - 1000
 • 1000

  Tijd van steden en staten

  Tijd van steden en staten
  1000 - 1500
 • 1500

  Tijd van ontdekkers en hervormers

  Tijd van ontdekkers en hervormers
  1500 - 1600
 • 1506

  Mona Lisa

  Mona Lisa
  Het schilderij is gemaakt door Leonardo da Vinci. Het is gemaakt met olieverf op paneel. De Mona Lisa is te vinden in het Louvre. Het is een portret van een dame, Lisa Gheradini. De Mona Lisa is een van de beroemdste kunstwerken ter wereld. Zelf ben ik nog nooit in het Louvre geweest, maar dit schilderij vind ik erg leuk. Je ziet alle details goed en dat vind ik erg mooi.
 • 1527

  Het laatste oordeel

  Het laatste oordeel
  Het schilderij is gemaakt door Lucas van Leyden. Het is gemaakt met olieverf op paneel. Het laatste oordeel is te vinden in het Rijksmuseum te Amsterdam. Het is een drieluik. Dit schilderij vind ik erg mooi, want het is wat anders dan normaal. Het is niet zo’n standaard schilderij. Dit schilderij heeft drie luiken. Dit vind ik wel wat hebben.
 • 1581

  Ballet

  Ballet
  Ballet is een theatervorm waarbij dans het belangrijkst is. Naast de choreografie is er in den balletstuk een muzikale compositie. Ook heeft het een grafische vormgeving in decors en kostuums. Ballet is ontstaan tijdens de Italiaanse renaissance en ontwikkelde zich in het Franse Hof. In de 18e eeuw werd het een aparte en volwaardige vorm van muziektheater. In deze periode zijn de basispassen van de klassieke dans ontstaan. Tijdens de romantiek kende ballet een hoogtepunt.
 • Tijd van regenten en vorsten

  Tijd van regenten en vorsten
  1600 - 1700
 • Rembrandt van Rijn

  Rembrandt van Rijn
  Rembrandt van Rijn is geboren op 15 juli 1606. Hij was een Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar. Hij is overleden op 4 oktober 1669. Ik vind dat Rembrandt van Rijn hele mooi schilderijen maakt. Zijn schilderijen zijn vooral schilderijen van vroeger. Dit vind ik erg interessant, want zo zie je een beetje hoe de mensen vroeger leefden.
 • Nachtwacht

  Nachtwacht
  Het schilderij is gemaakt door Rembrandt van Rijn. Het beeld de compagnie van kapitein Frans Bannink Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh uit die zich gereed maken om te marcheren. Het is een overall-compositie en de Nachtwacht is te vinden in het Rijksmuseum te Amsterdam. Ik vind de nachtwacht een erg mooi schilderij. Je ziet goed hoe de mensen vroeger leefden en vooral wat voor kleren ze dragen. Dit vind ik interessant om te zien.
 • Het Melkmeisje

  Het Melkmeisje
  Het schilderij is gemaakt door Johannes Vermeer. Het is gemaakt van olieverf op doek. Het is een centrale compositie en is te vinden in het Rijksmuseum te Amsterdam. Zelf vind ik dit kunstwerk niet heel erg mooi. Ik vind het een beetje saai, maar je ziet wel goed waar het over gaat. Dat vind ik wel erg goed.
 • Paleis op de dam

  Paleis op de dam
  Het paleis op de dam is gebouwd tussen 1648 en 1665. De opening was op 29 juli 1655. Vroeger werd het gebouw gebruikt als stadhuis. Het is nu een koninklijk paleis. De architect van dit paleis is Jacob van Campen. Het paleis op de dam vond ik ook erg mooi. In eerste instantie zie je niet dat het iets met kunst te maken heeft.
 • Tijd van pruiken en revoluties

  Tijd van pruiken en revoluties
  1700 - 1800
 • Tijd van burgers en stoommachines

  Tijd van burgers en stoommachines
  1800 - 1900
 • Het Rijksmuseum

  Het Rijksmuseum
  Het Rijksmuseum is ontworpen P.J.H Cuypers. Het is voltooid in 1885. Het museum is te vinden in Amsterdam. De architectuur van het Rijksmuseum was gotiek en renaissance. Het heeft heel veel renovaties ondergaan. De eerste aankoop was “de Zwaan”. Toen we in Amsterdam waren zijn we ook in het Rijksmuseum geweest. Ik was er nog nooit geweest, dus ik vond het erg interessant. Ze hadden heel veel verschillende kunstwerken. Je zag vooral dat de meeste mensen bij de nachtwacht aan het kijken waren.
 • Piet Mondriaan

  Piet Mondriaan
  Pieter Cornelis Mondriaan was een Nederlandse kunstschilder. Hij is geboren op 7 maart 1872 Op latere leeftijd werkte en woonde hij in het buitenland. Piet Mondriaan wordt herkent aan zijn abstracte en non-figuratieve kunst. Hij is overleden op 1 februari 1944. Ik vind dat Piet erg mooie kunstwerken maakt. Hij staat bekend om zijn abstracte kunst. Ik vind dit erg mooi, omdat ik wel van strakke lijnen en niet te drukke kunstwerken houdt.
 • Coco Chanel

  Coco Chanel
  Haar echte naam is Gabrielle Bonheur Chanel. Ze is geboren op 19 augustus 1883 en overleden op 10 januari 1971. Coco Chanel wordt beschouwd als de belangrijkste Franse modeontwerpster ooit. Ze ontwierp niet alleen kleding, maar ook juwelen, parfums en handtassen.
 • Tijd van wereldoorlogen

  Tijd van wereldoorlogen
  1900 - 1950
 • Christian Dior

  Christian Dior
  Christian Dior is geboren op 21 januari 1905 in Frankrijk. Op 24 oktober 1957 is hij overleden in Italië. Christian Dior studeerde Politieke Wetenschappen en in zijn vrije tijd schetste hij kledingstukken. Zijn schetsen waren zo goed dat hij ze ging verkopen aan couturehuizen. In 1938 werd Dior aangenomen als ontwerper bij Robert Piguet. In 1941 stapte hij over op Lucien Lelong. Zijn eerste collectie stond al snel bekend als de New Look. Christian Dior ontwierp naast haute couture ook sieraden.
 • Fountain

  Fountain
  Dit kunstwerk is gemaakt door Marcel Duchamp. De Fountain is eigenlijk een wc-pot. Het is een van de belangrijkste kunstwerken uit de 20e eeuw. Het kunstwerk is gemaakt van geglaceerd keramiek. ik vind het een beetje een gek kunstwerk, omdat het eigenlijk gewoon een wc-pot is. Dat je van zo'n voorwerp echt kunst kan maken vind ik wel erg knap, maar zelf zie ik er niet echt kunst in.
 • Marta Pan

  Marta Pan
  Marta Pan is een Franse beeldhouwster. Ze is geboren in Hongarije op 12 juni 1923. Ze maakt vooral abstracte kunst. Op 14 oktober 2008 is Marta overleden. Zelf vind ik dat Marta aparte maar wel mooie kunstwerken maakt. Ik vraag me dan altijd af hoe ze op die ideeën komt. Dit vind ik heel knap.
 • Compositie met rood geel en blauw

  Compositie met rood geel en blauw
  Dit schilderij is gemaakt door piet Mondriaan. Het grote witte vlak zorgt voor rust, zodat het niet te druk wordt. Doordat er verschillende andere kleuren omheen zijn geplaatst, lijkt de compositie niet statisch. Hij maakt schilderijen met primair kleuren. Ik vind zelf dit soort kunstwerken erg mooi. Ik houd wel van die strakke lijnen en dat het niet te druk is.
 • Yves Saint Laurent

  Yves Saint Laurent
  Yves Saint Laurent was een Franse modeontwerper die geboren is op 1 augustus 1939 en overleed op 1 juni 2008. Hij was de zoon van Charles Saint Laurent. Yves ging voor Christian Dior werken. Toen Dior onverwachts stierf kreeg Laurent de leiding over het slechtlopende modehuis. Laurents ontwerpen waren zeer succesvol. Laurent werd ziek en hierdoor werd zijn leiding over het modehuis Dior afgenomen. Samen met Pierre Bergé begonnen ze een eigen modehuis. Deze stond bekend onder de naam YSL.
 • Ralp Lauren

  Ralp Lauren
  Ralp Lauren is geboren op 14 oktober 1939 in New York. Hij is een bekende Amerikaanse modeontwerper en staat vooral bekend om zijn eigen merk 'Polo by Ralp Lauren. Vroeger studeerde hij economie, maar stopte net voordat hij zijn diploma had. in 1967 opende hij zijn eerste winkel. Een dassenwinkel. In 1968 kwam zijn eerste mannenlijn uit en in 1971 zijn eerste vrouwenlijn.
 • Tijd van de televisie en de computer

  Tijd van de televisie en de computer
  Vanaf 1950
 • Haute Couture

  Haute Couture
  De definitie van Haute Couture is met de hand en op maat gemaakte kleding. Het is het hoogtepunt van mode. Er wordt er één en heel soms enkele exemplaren van gemaakt. Zelf vind ik deze jurken erg mooi. Ook vind ik hel heel knap hoe ze zoiets met de hand maken.
 • Pop-art

  Pop-art
  Pop-art is een kunststroming die tegelijkertijd ja ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Dit gebeurde in het midden van de jaren vijftig en haar hoogtijdagen beleefde in de jaren zestig van de 20e eeuw.
 • Pindakaasvloer

  Pindakaasvloer
  De pindakaas vloer was een kunstwerk uit 1962. Het is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Wim T. Schippers. Het is een kunstwerk dat bestaat uit een laag pindakaas dat verspreid is over de vloer. Het kunstwerk moest aangeven dat alles zinloos en onzinnig is, maar daarom nog wel de moeite waard is. Schippers maakte veel kunstwerken waarin eten een grote rol speelde. Hij heeft bijvoorbeeld ook nog een stoel bekleed met bami uit blik gemaakt.
 • Viktor en Rolf

  Viktor en Rolf
  Viktor Horsting en Rolf snoeren hebben elkaar ontmoet op de kunstacademie in Arnhem. Hier begon hun vriendschap en de samenwerking. Ze zijn allebei geboren in 1969. Viktor en Rolf waren bekende modeontwerpers. Ook maakten ze parfums en verschillende accessoires. Hun modehuis is opgericht in 1993
 • Jarden d’email

  Jarden d’email
  Het is een beeldhouwwerk van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet. Jarden d'email staat in de Beeldentuin van het Kröller-Müller museum in Otterlo. Het kunstwerk is gemaakt van beton, glasvezel versterkt expoxy en polyurethaan verf. Het stelt een grote tuin voor met daarin een boom en en twee struiken. Je kan het kunstwerk in via een opening aan de zijkant van de boom. Dit kunstwerk viel mij erg op. Het zag er mooi uit. Ik vond het wel erg jammer dat we er zelf niet in konden.
 • de heren, vieren, vijven en zessen

  de heren, vieren, vijven en zessen
  Het kunstwerk "de heren, Vieren, Vijven en Zessen bestaat uit een aantal betonnen palen die in willekeurige volgorde in een cirkel staan. in eerste instantie zie je geen regelmaat maar als je het bordje met uitleg op een van de palen bekijkt dan begrijp je het wel. Bij sommige palen zie je dat die vier hoeken heeft, sommige palen hebben er drie en andere hebben weer 6 hoeken. Vandaar ook de naam de Heren, Vieren, Vijven en Zessen. Het kunstwerk is gemaakt Paul Panhuysen in 1984.
 • Kunst-torentje

  Kunst-torentje
  Het is de kleinste tentoonstellingsruimte van Nederland voor professionele beeldende kunst. Vroeger was het kunt-torentje een fabriek. Sinds 1995 worden er installaties gerealiseerd door kunstenaars. Ik vind dit een hele goede manier om kunst tentoon te stellen. Mensen die op weg zijn naar bijvoorbeeld hun werk komen zonder dat ze het door hebben in contact met kunst.
 • Musical the Lion King

  Musical the Lion King
  Musical the Lion King is gebaseerd op de tekenfilm de leeuwenkoning. De musical is geregisseerd door Julie Taymor. In de hoofdrollen spelen acteurs in dierenkostuums en grote marionettenpoppen. In 2004 kwam de musical voor het eerst naar Nederland. In 1997 ging the Lion King voor het eerst op Broadway in première. In 2005 werd musical The Lion King uitgekozen tot beste musical van het jaar. ik vond het een erg leuke musical en zou er zo nog een keer naar toe gaan.
 • Girl with balloon

  Girl with balloon
  De muurschildering “girl with balloon” is gemaakt door de bekende kunstenaar Bansky. Er is niet één muurschildering, maar er zijn er meerdere. De serie begon in 2002. Op de muurschildering is een meisje te zien die haar hand uitstrekt naar een rode hartjes ballon die word meegenomen door de wind. Afgelopen oktober is het kunstwerk verkocht voor 1,2 miljoen euro. Tijdens de veiling ging het kunstwerk door de versnipperaar en zag iedereen hoe het kunstwerk werd versnipperd.
 • Houten paarden

  Houten paarden
  Dit kunstwerk staat in Almelo. Het is gemaakt door Tom Claassen. De beelden zijn gemaakt van brons. Tom Claassen staat bekend om zijn grote dierfiguren, die hij in vreemde vormen verbeeldt. Buurtbewoners dachten in eerste instantie dat de beelden kapot waren, maar dit is niet het geval.
 • Tinkebell en Tas

  Tinkebell en Tas
  deze tas is gemaakt door Katinka Simonse. Ze heeft deze tas gemaakt van het bont van haar eigen kat. Ze vertelde dat ze zelf het dier had gedood. Dit heeft ze gedaan door de nek van de kat te breken. Katinka Simonse vroeg zich af waarom het wel geaccepteerd wordt als bijvoorbeeld koeien en varkens te doden voor consumptie, maar een huisdier daarentegen niet. Dit is de reden waarom ze haar eigen kat heeft vermoord om er vervolgens een tas van te maken. Ik vind het een beetje een rare actie.
 • Amfitheater

  Amfitheater
  Het amfitheater is gemaakt door Marta Pan. Het staat in de Beeldentuin van het Kröller-Müller museum. Het kunstwerk is gemaakt van grijswitte graniet. Hierdoor kunnen bezoekers erop plaats nemen en bij voorstellingen worden gebruikt. Op het eerste oog zag ik zelf niet echt dat het een amfitheater was. Pas toen ik het wist zag ik het eigenlijk. Wel vind ik het goed gemaakt. Vooral dat ze heef nagedacht over het materiaal, zodat er ook echt mensen in kunnen.
 • Stolen Olympics Rings

  Stolen Olympics Rings
  Stolen Olympics Rings. Het kunstwerk is gemaakt door Bansky tijdens de Olympsiche spelen van 2012. Het is een muurschildering en is te zien in twee wijken in Londen. Haggerston en Shoreditch. Je ziet een jongen met een hoodie die wegrent met één van de Olympsiche ringen. De boodschap van de muurschildering is dat de buitenwijken van Londen geld betalen aan de olympische spelen maar er zelf niks aan terugverdienen. ik vind dit een erg mooi schilderij met een hele mooie betekenis erachter.
 • planetenpad Noordikslaan

  planetenpad Noordikslaan
  In 2012 zijn er negen granieten zuilen geplaatst over een afstand van vierhonderd meter. De eerste zuil moet de zon voorstellen. Op de andere acht zuilen staan de planeten van het zonnestelsel. Op alle zuilen staat een foto van de zon of de planeet gegraveerd. Het planetenpad beeld ons zonnestelsel uit in het klein, dus ook de afstand tussen de zuilen is zo gekozen dat die het zonnestelsel in het klein uitbeeld. Zelf ben ik er ook een keer langs gelopen en vond het erg interessant.
 • Lie Lie Land

  Lie Lie Land
  De Britse straatartiest Bami heeft dit kunstwerk gemaakt. Het is gemaakt in 2017 en is te vinden in Londen. Het kunstwerk is gebasseerd op de film La La Land. De personen op de muur zijn de presidenten van Engeland en Amerika. May en Trump. Bambi protesteer hiermee tegen hen, omdat zij het niet eens is met de beslissingen van de wereldleiders. Ze vindt dat ze hun beloftes niet na komen. Ik vind dit een erg mooi kunstwerk. je ziet aan de naam al meteen wat er mee bedoeld wordt. Dat vind ik mooi.
 • Bevrijdingsfestival Enschede

  Bevrijdingsfestival Enschede
  Bevrijdingsfestival was op 5 mei 2019. Met bevrijdingsfestival wordt de bevrijding van de Duitse Bezetting van Nederland in 1945 gevierd. ook staan we op 5 mei stil bij de waarde van de vrijheid, democratie en mensenrechten. Bekende artiesten treden op en er komen ook erg veel mensen op af. het is een gezellige dag met veel verschillende activiteiten. De dag duurde van 11:00 tot 00:00.
 • Randrock

  Randrock
  Randrock is een festival in het centrum van Vriezenveen. Dit jaar was het op 30 mei, dus op hemelvaartsdag. Er komen vooral mensen die in Vriezenveen wonen of ergens daar in de buurt. Het Programma Randrock begon om 13:30 en eindige om 00:00. Er kwamen veel bekende Artiesten optreden en de sfeer was erg gezellig.