Ckv tijdlijn

By R00S
  • 3000 BCE

    Tijd van jagers en boeren

    Tijd van jagers en boeren
  • 300 BCE

    Tijd van Grieken en Romeinen

    Tijd van Grieken en Romeinen
  • 500

    Tijd van monniken en ridders

    Tijd van monniken en ridders
  • 600

    Gregoriaanse kerkmuziek

    Gregoriaanse kerkmuziek
    Voor de toets van muziek in de toetsweek moest ik een aantal liederen luisteren. Deze liederen waren Gregoriaanse kerkmuziek.
    Deze muziek is een intenventarisatie van alle officiële kerkmuziek door paus Gregorius. Hij stelt richtlijnen op waaraan de liturgische muziek in de katholieke kerk moet voldoen en op welke wijze deze moet worden uitgevoerd.
    Dit soort muziek is circa 600 ontstaan.
  • 1000

    Tijd van steden en staten

    Tijd van steden en staten
  • 1500

    Tijd van ontdekkers en hervormers

    Tijd van ontdekkers en hervormers
  • 1503

    “Mona Lisa”

    “Mona Lisa”
    Het is een prachtig schilderij, het lijkt net echt! Ik heb dit schilderij zelf nog nooit in levende lijven gezien, maar wel op internet bijvoorbeeld.
    De schilder van dit schilderij is geschilderd door de wereldberoemde Leonardo da Vinci. De achtergrond en de donkere partijen rond het oplichtende gezicht brengen het model duidelijk naar de voorgrond en vestigen de aandacht op haar gezicht dat sereen en natuurlijk is afgebeeld. Leonardo maakte ook gebruik van olieverf op doek.
  • Tijd van regenten en vorsten

    Tijd van regenten en vorsten
  • “Stilleven met kazen”

    “Stilleven met kazen”
    Ik ben samen met mijn familie naar Amsterdam geweest en hebben daar onder andere het Rijksmuseum bezocht waar ik dit schilderij heb bekeken.
    Soort bij soort liggen vruchten, brood en 3 kazen op een met kostbare damasten kleden bedekte tafel. De illusie van echtheid is verbluffend: het tinnen bord dat uitsteekt over de rafelrand lijkt tastbaar dichtbij. De Haarlemse schilder Floris van Dijck behoort tot de pioniers van de Hollandse stillevenschilderkunst
  • “De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp”

    “De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp”
    Samen met mijn gezin ben ik in de voorjaarsvakantie naar het Rijksmuseum geweest, waar ik ook onder andere dit schilderij heb gezien. De anatomieles vond plaats op 31 januari 1632. Het Amsterdamse chirurgijnsgilde, waarvan Tulp deel uitmaakte, stond enkel één openbare ontleding per jaar toe. De schilder Maurits maakte gebruik van olieverf op doek.
  • Het Anne Frank Huis

    Het Anne Frank Huis
    Ik samen met mijn ouder en mijn zus naar Amsterdam. Daar hebben we een aantal musea bezocht, waaronder Het Anne Frank Huis. De meeste mensen vinden dat dit geen kunst is, maar ik wel omdat het uit de vorige eeuw komt en heel erg bekend is door heel de wereld.
    Prinsengracht 263 is samen met Prinsengracht 265 in 1635 gebouwd door Dirk van Delft, eigenaar van verschillende percelen in de buurt. Het huis is nu gerenoveerd waar je het huis van Anne kan bekijken.
  • “Nachtwacht”

    “Nachtwacht”
    Ik ben samen met mijn familie naar Amsterdam geweest en hebben daar onder andere het Rijksmuseum bezocht waar ik dit schilderij heb bekeken.
    Rembrandts meesterwerk is een groepsportret van een compagnie Amsterdamse ‘schutters’, de burgerwacht van de stad.
  • “De bedreigde zwaan”

    “De bedreigde zwaan”
    Het schilderij toont een knobbelzwaan die haar nest met eieren beschermt tegen een hond. Ook staan er verschillende woorden op het schilderij afgebeeld die een betekenis hebben. Door deze woorden kreeg de voorstelling de allegorische betekenis van Johan de Witt (de zwaan), die Holland (het ei) beschermt tegen de vijanden van de staat (de hond).
    Ik was samen met mijn moeder en gezin naar Amsterdam geweest, om daar het Rijksmuseum te gaan bezoeken. Hier zag ik onder andere dit schilderij.
  • Het schilderij ‘Het Melkmeisje’

    Het schilderij ‘Het Melkmeisje’
    In de les hadden we een spel gedaan over het raden van schilderijen. Ook dit schilderij kwam aanbod.
    Het melkmeisje, ook wel De keuken- of melkmeid genoemd, is een schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer uit circa 1660.
  • “Fetsoen van vruchten en bloemen”

    “Fetsoen van vruchten en bloemen”
    Ik ben samen met mijn familie naar Amsterdam geweest en hebben daar onder andere het Rijksmuseum bezocht waar ik dit schilderij heb bekeken.
    De Utrechtse Jan Davids combineerde zijn gave om de natuur uiterst gedetailleerd weer te geven. Deze tros bloemen en vruchten laat dat goed zien: een zeer decoratief geheel, maar toch nauwkeurig in details. Allerlei vraatzuchtige insecten bevolken het stilleven.
  • Het schilderij ‘Het meisje met de parel’

    Het schilderij ‘Het meisje met de parel’
    Ik ging met mijn ouders en zus naar een museum, waar een namaak schilderij hing van het bekende schilderij ‘Het meisje met de parel’. Dit schilderij vond ik erg indrukwekkend en wilde graag het echte schilderij zien.
    Dit kunstwerk werd ergens in 1665 geschilderd door Johannes Vermeer en is te zien in het Den Haagse Mauritshuis.
  • Paleis op de Dam

    Paleis op de Dam
    Dit jaar ging ik samen met mijn vriendinnen shoppen in Amsterdam, waar wij het Paleis op de Dam hebben gezien. Ik vind het een heel indrukwekkend gebouw, met sobere versiering, maar dan toch helder van opzet.
    Het werd tussen 1648 en 1665 (stond het gebouw er) gebouwd als stadhuis, naar ontwerp van architect Jacob van Campen, en ingewijd op 29 juli 1655.
  • “Het vrolijke gezin”

    “Het vrolijke gezin”
    Ik ben samen met mijn familie naar Amsterdam geweest en hebben daar onder andere het Rijksmuseum bezocht waar ik dit schilderij heb bekeken.
    Uitgelaten maakt de hele familie lawaai - de vader zingt luidkeels met opgeheven gala, moeder en oma vallen in, de kinderen blazen mee en roken zelfs uit lange pijpen. Het briefje aan de schouw verklapt de moraal van het verhaal: ‘Zo de ouden zongen, zo piepen de jongen.’ Wat moet er van de kinderen worden als de ouders het slechte voorbeeld geven?
  • Tijd van pruiken en revoluties

    Tijd van pruiken en revoluties
  • Tijd van burgers en stoommachines

    Tijd van burgers en stoommachines
  • Het museum de Fundatie in Zwolle

    Het museum de Fundatie in Zwolle
    Dit voormalige Paleis van Justitie is gebouwd in neoclassicistische stijl tussen 1838 en 1841, naar ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck.
    Ik was hier samen met Rosalie van Hemert en Sera Makkinga naartoe geweest en hebben het daar erg gezellig gehad!
  • Het Veenmuseum

    Het Veenmuseum
    Toen ik nog op de basisschool zat gingen we wel is naar het veenmuseum om daar een kijkje te nemen hoe het daar vroeger ging. Ik weet niet of dit met kunst te maken heeft, maar ik vind van wel, omdat het van best lang geleden is en daar nu een museum van is gemaakt.
    Dit museum was vroeger een dorpje, waar je nu in huisjes kan bekijken en hoe het veen daar werd gemaakt. Dat was ongveer rond 1850 tot 1950.
  • Het Rijksmuseum

    Het Rijksmuseum
    Ik ben samen met mijn familie naar Amsterdam geweest en hebben daar ook het Rijksmuseum bezocht. Het Rijksmuseum in Amsterdam is een van de 16 rijksmusea in Nederland. De collectie biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals. Het museum is sinds 1885 gevestigd in het Rijksmuseumgebouw, ontworpen door de Nederlandse architect P.J.H. Cuypers.
  • Het schilderij ‘Zonnebloemen’

    Het schilderij ‘Zonnebloemen’
    Ik ging met mijn ouders naar het Vincent van Gogh museum waar ik onder andere ook dit schilderij tegenkwam.
    Dit schilderij is gemaakt in 1888 toen Vincent in Arles in Zuid-Frankrijk woonde.
  • “Tuin met vlinders”

    “Tuin met vlinders”
    In het Rijksmuseum zag ik onder andere ook dit schilderij.
    Deze close-up verraadt Van Goghs geconcentreerde blik op de natuur. In de tuin van de inrichting in Saint-Rémy maakte hij een aantal van dit soort detail-aanzichten. Het zachte, lente-achtige groen van de beplanting bestaat bij nadere observatie uit allerlei tinten groen, geel, oranje-bruin, grijs en zwart. De koolwitjes komen subtiel uit tegen dat groen, in tegenstelling tot Van Goghs gebruikelijke sterke kleurcontrasten.
  • “Tableau I”

    “Tableau I”
    Dit schilderij kwam voorbij toen ik een les tekenen volgde op mijn basisschool. We moesten dit schilderij zo goed mogelijk proberen na te bootsen.
    Dit schilderij heeft zijn bijzondere kenmerken, waarvan je kunt zien dat het een vorm van neoplasticisme is, namelijk vooral de rechte lijnen, primaire kleuren, asymmetrie en een duidelijke vlakverdeling. Er wordt niet echt over een specifieke tijd gesproken, waarin dit schilderij is gemaakt, wel wanneer Mondriaan zijn schilderijen schilderde.
  • Tijd van wereldoorlogen

    Tijd van wereldoorlogen
  • Der Gerbrüders Grimm

    Der Gerbrüders Grimm
    Met Duits moesten we informatie opzoeken over de gebroeders grimm.
    In de negentiende eeuw kregen de gebroeders Grimm er belangstelling voor; ze stelden er veel op schrift onder de titel Kinder- und Hausmärchen. Aan hen hebben we onder andere Hans en Grietje en Sneeuwwitje te danken, maar ook Vrouw Holle.
  • Het schilderij ‘Les Demoiselles d’Avignon’

    Het schilderij ‘Les Demoiselles d’Avignon’
    In de les hadden we een spel gedaan over het raden van schilderijen. Ook dit schilderij kwam aanbod.
    Dit schilderij is gemaakt in 1907 door de bekende schilder Pablo Picasso.
  • De Rood-blauwe stoel

    De Rood-blauwe stoel
    In de les kregen we deze stoel even te zien op het bord.
    De Rood-blauwe stoel, ook Rietveldstoel genoemd, werd omstreeks 1918-1923 ontworpen door meubelmaker en architect Gerrit Rietveld.
  • Concert van orkest

    Concert van orkest
    Afgelopen zaterdag 23 maart had ik een concert van de Vriezenveense harmonie waarin ik speel. We speelden allerlei verschillende filmmuziek.
    De Koninklijk Erkende Vriezenveense Harmonie is een symfonisch blaasorkest uit Vriezenveen dat behoort tot de top van de Nederlandse amateurorkesten. De uit 220 leden bestaande vereniging bestaat uit een groot harmonieorkest, twee opleidingsorkesten en drie slagwerkgroepen.
  • Het schilderij ‘Composition VIII’

    Het schilderij ‘Composition VIII’
    In de les hadden we een spel gedaan over het raden van schilderijen. Ook dit schilderij kwam aanbod.
    Dit schilderij is in 1923 gemaakt door kunstenaar Wassily Kandinsky.
  • Kröller Müller Museum

    Kröller Müller Museum
    Ik moest vorig schooljaar van school op excursie. Met mensen uit verschillende klassen gingen we eerst met de bus naar het Nationaal Park De Hoge Veluwe toe, waar we vervolgens met de fiets naar het Kröller-Müller Museum moesten fietsen. Wij moesten daar buiten opdrachten maken wat ik erg leuk vond.
    Het Kröller-Müller Museum is opgericht in het jaar 1938 met Lisette Pelsers als directeur. In het Kröller-Müller Museum kan je vooral moderne kunst kan bekijken en ligt in Otterlo (Gelderland).
  • Tijd van televisie en computer

    Tijd van televisie en computer
  • “De ontmoeting”

    “De ontmoeting”
    Ik ben samen met mijn familie naar Amsterdam geweest en hebben daar onder andere het Rijksmuseum bezocht waar ik dit schilderij heb bekeken.
    Karel Appel schilderde spontaan, dat wil zeggen zonder voorstudies te maken. Daarom past deze compositie maar net - of eigenlijk niet - op het doek. Al schilderend fantaseerde hij een ontmoeting van exotische dieren in bonte kleuren. Maar tegelijk heeft het rood, wit en blauw in dit schilderij de helderheid van de Hollandse vlag.
  • Nationaal Monument op de Dam

    Nationaal Monument op de Dam
    Dit jaar ging ik samen met mijn vriendinnen shoppen in Amsterdam, waar wij het het Nationaal Monument op de Dam hebben gezien.
    Dit monument is gebouwd door Jacobus Johannes Pieter Oud (met beelden en reliëfs van Johannes Anton Rädecker, Paul Grégoire en Jan Willem Rädecker) in het jaar 1956. Dit monument is voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het monument staat centraal bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei.
  • Jazzdans

    Jazzdans
    Ik dans al sinds mijn 5e, met de dansstijl jazz. En nu nog steeds vind ik deze dansstijl erg leuk. Deze foto is een foto van de wedstrijden van dit jaar waar wij als team 3e waren geworden.
    Grootmeester George Balanchine heeft verschillende jazzchoreografieën gemaakt. Hij choreografeerde zijn eerste jazzballet "Swing" in 1956 en "Feestgericht" in 1957
  • Madame Tussauds

    Madame Tussauds
    Samen met mijn ouders en zus ben ik toen ik klein was naar Amsterdam geweest. Daar hebben we het wassenbeelden museum bekeken. Madame Tussauds Amsterdam is een wassenbeeldenmuseum in het Nederlandse Amsterdam. Het is een van de locaties van Madame Tussauds. In het museum staan verschillende wassen beelden opgesteld van wereldberoemde personen en bekende Nederlanders. De vestiging in Amsterdam werd in 1971 geopend in een gebouw aan de Kalverstraat.
  • Stoomtrein Katwijk Leiden

    Stoomtrein Katwijk Leiden
    2 jaar geleden ging ik met mijn familie op vakantie naar Katwijk, waar we dit museum hadden bezocht. In dit museum vind je allerlei oude/nieuwe treinen. Ik vond dit zelf niet heel geweldig, maar toch wel is een keer interessant om het te bekijken.
    Dit museum werd opgericht in 1973, waar je nu nog steeds de oude treinen kan bekijken.
  • CN Tower

    CN Tower
    Deze meivakantie ben ik samen met mijn moeder naar Canada gegaan om mijn familie daar te bezoeken. We gingen daar een aantal musea bekijken waaronder ook de CN Tower.
    De toren is in 1976 gebouwd door de Canadese nationale spoorwegmaatschappij Canadian National (CN) om aan te tonen waartoe de Canadese industrie in staat was.
  • Body Worlds

    Body Worlds
    De tentoonstellingen van BODY WORLDS zijn de eerste tentoonstellingen in de wereld waarin echte menselijke lichamen te zien zijn. De getoonde lichamen worden bewaard door middel van plastinatie. BODY WORLDS laat echte lichamen zien, zodat je heel goed de anatomie kunt bekijken.
    Ik ging hier samen met mijn gezin en kennissen heen toen ik ongeveer 13 jaar oud was. Ik vond het best eng om te zien en te beseffen dat het echte lichamen waren, maar toch was het erg indrukwekkend.
  • De Erasmusbrug

    De Erasmusbrug
    Ik ben met de hele familie naar Rotterdam geweest en hebben daar onder andere de Erasmusbrug gezien.
    De Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel (UNStudio) en opgeleverd in 1996.
  • De rondvaart door de grachten van Amsterdam

    De rondvaart door de grachten van Amsterdam
    Ik ben samen met mijn familie naar Amsterdam geweest en hebben daar onder andere een ritje met een rondvaartboot gemaakt. We hadden een reisgids die de geschiedenis van Amsterdam vertelde en wat er apart zijn aan sommige huizen aan de grachten, bv. Waarom de huizen zo naar voren staan.
  • Het theatervoorstelling ‘The Lion King’

    Het theatervoorstelling ‘The Lion King’
    In de zomervakantie ben ik met mijn ouders samen naar het theatervoorstelling ‘The Lion King’ geweest. Het was een heel indrukwekkende voorstelling waar ik altijd al over zat te praten.
    The musical ging in 1997 op broadway in première en kwam in 2004 naar Nederland. De musical is geregisseerd door Julien Taymor.
  • I amsterdam

    I amsterdam
    Vorig jaar ging ik met mijn moeder, zusje en goede vrienden naar Amsterdam. Daar bezochten we het wassenbeelden museum, I amsterdam kunstwerk en leuke winkels.
    Op 23 september 2004 werd het kunstwerk I amsterdam gelanceerd. De letters van I amsterdam zijn van Amsterdam Marketing.
  • Ripley's Aquarium of Canada

    Ripley's Aquarium of Canada
    Deze meivakantie ben ik samen met mijn moeder naar Canada gegaan om mijn familie daar te bezoeken. We gingen daar een aantal musea bekijken waaronder ook dit museum.
    Ripley’s Aquarium of Canada is geopend op 16 oktober 2013.
  • Historisch festival

    Historisch festival
    Op 11 en 12 mei moest ik samen met mijn expeditieteam helpen bij het historisch festival. Ik was hier nog nooit geweest. Ik vond het echt heel indrukwekkend en knap dat ze dat allemaal zo goed kunnen nabootsen.
    Het Historisch Festival Almelo is een re-enactmentevenement dat zich afspeelt in de Franse tijd (1795-1815) in Almelo.
  • Randrock

    Randrock
    Donderdag 30 mei heb ik samen met mijn jazzteam gedanst op het bekende “Randrock” in Vriezenveen. Er was hier veel te toen voor groot en klein, zo had je s’avonds bekende artiesten en s’middags iets voor de kleintjes. Dit evenement is in heel Vriezenveen erg bekend, waarbij er dan ook veel mensen naartoe gaan.
    Verder weet ik niet wanneer dit evenement is begonnen, maar ik denk ongeveer in 2013.
  • Voorstelling “Snowflake”

    Voorstelling “Snowflake”
    *Snowflake was de belediging van het jaar 2016. Een snowflake is een gevoelig tiepje, niet bestand tegen andere meningen dan die van hemzelf. Het gaat vooral over ‘social media’ en hoe er daarmee om wordt gegaan.
    Op 5 mei 2019 ging ik samen met vriendinnen naar deze voorstelling. Je moest aan het begin van het jaar een voorstelling kiezen, waarbij ik, samen met mijn vriendinnen, deze voorstelling hadden gekozen. Het leek mij niks, maar toen het eenmaal bezig was vond ik het erg indrukwekkend.