Tarih Zaman Çizelgesi

  • Haçova Muharebesi

    Haçova Muharebesi
    Osmanlı’nın kazandığı son büyük meydan muharebesidir. Avusturya’ya karşı kazanılmıştır
  • Zitvatoruk Antlaşması

    Zitvatoruk Antlaşması
    Osmanlı Devleti'nin Avusturya İmparatorluğu karşısındaki avantajını kaybettiği ilk antlaşmadır. Bu Antlaşması ile Osmanlı Devleti Orta Avrupa'daki üstünlüğünü kaybederek, Avrupa'da bulunan devletlerle eşit düzeye gelmiştir.
  • Nasuh Paşa Antlaşması

    Nasuh Paşa Antlaşması
    Nasuh Paşa Antlaşması Osmanlı devletinin doğuda daha da ileriye gitmek için yaptığı savaşlar ardından imzaladığı anlaşma olarak bilinmektedir. Bu anlaşanın temelinde Osmanlının eski sınırlarına dönmesini sağlamak yatmaktadır.
  • Serav Antlaşması

    Serav Antlaşması
    Osmanlı İmparatorluğu ile Safevi Devleti arasında 1603 yılında başlayıp Serav Antlaşmasının imzalanması ile 1608 yılında sona eren bir savaş olmuştur. Savaşın çıkış nedeni Güney Azerbaycan, Irak ve Kafkaslar meselesi olmuştur.
  • Hotin Antlaşması

    Hotin Antlaşması
    Hotin Antlaşması, 9 Ekim 1621 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. 1620-1621 Osmanlı-Lehistan Savaşı'nı sonuçlandıran antlaşmadır.
  • Kasr-ı Şirin Antlaşması

    Kasr-ı Şirin Antlaşması
    İran'ın Kirmanşah eyaletinde imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile birlikte devam eden Osmanlı devleti ve Safevi devleti savaşı sona ermiştir.
  • Vasvar Antlaşması

    Vasvar Antlaşması
    Vasvar Antlaşması 10 Ağustos 1664 yılında Avusturya ile Osmanlı devleti arasında gerçekleşen bir anlaşma olmaktadır. Bu anlaşma ile birlikte resmi olarak Uyavr kalesi Osmanlı Devleti egemenliğine girmiştir.
  • Girit’in Fethi

    Girit’in Fethi
    Girit, Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında 1645-1669 yıllarında yapılan savaş sırasında fethedilmiştir. Osmanlı'nın galibiyeti ile sonuçlanan savaşta Girit alınsa da, Kandiye Kalesi direnerek Osmanlı'ya büyük bir zorluk yaşatmıştır.
  • Bucaş Antlaşması

    Bucaş Antlaşması
    Bucaş Antlaşması, 18 Ekim 1672 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Polonya arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin Batı'da toprak kazandığı son antlaşmadır. Ayrıca Osmanlı Devleti, Bucaş Antlaşması ile batıda en geniş sınırlarına ulaşmıştır.
  • Bahçesaray Antlaşması

    Bahçesaray Antlaşması
    Bahçesaray Antlaşması, 1681 Osmanlı-Rus Savaşı ‎sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile ve Rusya Çarlığı arasında yaşanan savas sonrası imzalanmış olan bir antlaşmadır. Aynı zamanda Rus Çarlığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan ilk resmi antlaşmadır.
  • II. Viyana Kuşatması

    II. Viyana Kuşatması
    Viyana Kuşatması, 1683 yılında IV. Mehmet devrinde Osmanlı İmparatorluğu'nun Viyana'yı kuşatması ile gerçekleşen bir duraklama dönemi savaşıdır. Kuşatmanın bozguna uğraması sonucunda Merzifonlu Kara Mustafa Paşa idam edildi. Bu savaş sonucunda Osmanlının gerileme devrine girdiği kabul edilmektedir.
  • Karlofça Antlaşması

    Karlofça Antlaşması
    Karlofça Antlaşması ile Banat ve Temeşvar hariç, bütün Macaristan ve Erdel Prensliği Avusturya'ya, Ukrayna ve Podolya Lehistan'a, Mora ve Dalmaçya kıyıları Venediklilere bırakıldı. Karlofça Antlaşması, Osmanlıların Viyana kuşatmasıyla başlayan ve on altı yıl süren çok cepheli savaşlarını sona erdiren bir antlaşmadır.
  • İstanbul Antlaşması

    İstanbul Antlaşması
    İstanbul Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya Çarlığı arasında yapılan ve 1686-1700 Osmanlı-Rus Savaşını sonuçlandıran bir barış antlaşmasıdır.
  • Prut Antlaşması

    Prut Antlaşması
    Prut Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında yapılmış bir antlaşmadır. İmzalanan Prut Antlaşması ile Azak Kalesi Osmanlılara geri verildi.
  • Pasarofça Antlaşması

    Pasarofça Antlaşması
    Pasarofça Anlaşması Osmanlı Devleti'nin toprak kazanmak için görüşmelere başladığı ancak gerileme döneminde olan Osmanlı Devleti için toprak kaybı ile sonuçlanan bir anlaşmadır.
  • Patrona Halil İsyanı

    Patrona Halil İsyanı
    Patrona Halil idaresindeki ayaklanma 1730'da başlamıştır. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş ve yerine yeğeni I. Mahmud tahta geçirilmiş ve sonradan Lale Devri adı verilen devir sona erdirilmiştir.
  • Ahmet Paşa Antlaşması

    Ahmet Paşa Antlaşması
    Ahmed Paşa Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Safevîler arasında imzalanmış bir antlaşmadır. Osmanlı – Safevi Savaşı'nı sona erdiren antlaşmadır. Bu antlaşma ile Aras Nehri iki devlet arasında sınır kabul edilmiştir.
  • Belgrad Antlaşması

    Belgrad Antlaşması
    Belgrad Antlaşmaları Osmanlıların 18. yüzyılda imzaladığı en son kazançlı antlaşmalardır. Belgrad Antlaşmaları ile Karadeniz'in bir Türk gölü olduğu bir kez daha kabul edildi.
  • Kapitülasyonların sürekli hale gelmesi

    Kapitülasyonların sürekli hale gelmesi
    1740 Yılında I. Mahmut döneminde Fransa'ya verilen kapitülasyonlar sürekli hale getirildi. Bu durum Osmanlı Devleti'nde daha büyük bir ekonomik gerilemeye yol açmış, gayrimüslim Osmanlı tüccarların dış devletlerin etkisi altına girerek Müslüman tüccarların aleyhine gelişmesine yol açmıştır.
  • Kerden Antlaşması

    Kerden Antlaşması
    Murat'ın Bağdat Seferi sonucunda 14 yıldır Safevilerin elinde bulunan Bağdat'ın fethinden sonra Osmanlı Devleti ile Safevî Devleti arasında imzalanan, 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşını sona erdiren ve bugünkü Türkiye-İran sınırını büyük ölçüde belirleyen barış antlaşmasıdır.
  • Çeşme Baskını

    Çeşme Baskını
    Çeşme Deniz Muharebesi, 1770 tarihinde Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir.
  • Küçük Kaynarca Antlaşması

    Küçük Kaynarca Antlaşması
    Küçük Kaynarca Antlaşması; Osmanlı Devleti'nin 18. yüzyılda imzalamış olduğu en ağır antlaşmaların başında gelir. Osmanlı Devleti; tarihte ilk kez savaş tazminatı ödemiştir. Karadeniz artık Türk gölü olmaktan çıkmıştır. Ruslar ilk kez kapitülasyonlardan faydalanmıştır.