019ee6efcbcdj

Språkhistoria

  • 4000 BCE

    Språkfamiljer

    Språkfamiljer
    Det Svenska språket samt många andra språk härstammar från ett folk som bodde norr om svarta havet. Folket började flytta runt och språket ändrade sig beroende på vart folket gav sig av till. Den språk familjen heter indoeuropeiska språkfamiljen och i den ingår språk som Engelska, franska och persiska. Svenskan ingår i den del i familjen som heter de nordgermanska språken tillsammans med Norskan, Danskan och Isländskan.
  • 800

    Runor

    Runor
    Under vikingatiden när språket hade utvecklats till fornnordiska började man skriva ner olika berättelser eller minnen från sitt liv. Deras bokstäver kallades för runor och de var inspirerade av grekiska och romerska bokstäver. Runor skrevs på grottvägar, trä och på stora runstenar. Visa av de runstenar står kvar än idag och de har gjort att vi har mycket mer kunskap om hur språket såg ut under den tiden.
  • 1000

    Den kristna tron

    Den kristna tron
    När den kristna tron kom till Sverige och man övergick från asatron till kristendomen kom även det latinska språket. Man började ta lånord så som Kyrka och Gud men man började även översätta kristna skrifter till Svenska vilket gjorde att man fick ett mer standardiserat språkbruk, alltså det blev lättare för folket att prata och skriva på samma sätt.
  • 1200

    Senmedeltid

    Senmedeltid
    Under senmedeltid började språket blir mer enat och förståeligt. Det språket som vi använder idag börjar växa fram och vi börjar uttala våra Svenska vokaler på riktigt. Istället för stumma vokaler som vi hade fått från den mängd tyskar som hade bosatt sig i städerna. Å andra sidan bar tyskarna med sig ord som köpa, räkna, skomakare och mynt, som vi har försvenskat och gjort till våra egna.
  • 1440

    Reformationen

    Reformationen
    Johann Gutenberg konstruerade en maskin sim kunde gjuta bokstäver år 1440 och där med var den första att trycka böcker i Sverige. Den stora utvecklingen kom inte fören 1541 då Gustav Vasa tryckte sin bibel. Den var enorm för det svenska språkutvecklingen, den gjorde inte bara att den svenska stavningen blev mer konsekvent och man fick en mall på hur man ska stava utan den skiljde även det svenska språket från danska och gjorde det självständigt.
  • Svenska Akademin

    Svenska Akademin