Eugène delacroix  le 28 juillet. la liberté guidant le peuple

Segle XIX

 • Guerres Napoleòniques

  Guerres Napoleòniques
  Les Guerres Napoleòniques són el conjunt de conflictes bèl·lics que es van produir durant el període que Napoleó Bonaparte va governar el Primer Imperi Francès.
 • Locomotora de Vapor

  Locomotora de Vapor
  La primera locomotora a vapor va ser construïda el 1804 per Richard Trevithick[1] per a les mines de Penydarren, a Gal·les. Fins al 1825, la utilització de locomotores de vapor fou exclusiva de línies fèrries en les mines de carbó.
 • Guerra de la Independència Espanyola

  Guerra de la Independència Espanyola
  La Guerra del Francès fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
 • Procés de Independència de Mèxic

  Procés de Independència de Mèxic
  La Independència de Mèxic va ser la conseqüència d'un procés polític i social resolt amb les armes, que va posar fi a el domini espanyol en la major part dels territoris de Nova Espanya . La pèrdua d'aquesta possessió va tenir una importància decisiva per a la monarquia ja que els ingressos mexicans representaven el noranta per cent de l'total dels cabals americans a la fi de el període colonial.
 • El Congrés de Viena i la Santa Aliança

  El Congrés de Viena i la Santa Aliança
  El Congrés de Viena va ser una trobada internacional celebrat a la capital austríaca, convocat amb l'objectiu de restablir les fronteres d'Europa després de la derrota de Napoleó Bonaparte i reorganitzar les ideologies polítiques de l'Antic Règim.
 • El moviment revolucionari del 1820

  El moviment revolucionari del 1820
  El 1820 hi va haver una primera onada de revolucions liberals. Una sèrie d’aixecaments liberals dirigits per activistes, sobretot militars, van intentar en diversos països acabar amb l’absolutisme i prendre el poder.
  • Tots aquests aixecaments van ser vençuts pels exèrcits de la Santa Aliança.
 • Procés de Independència de l'Amèrica Central

  Procés de Independència de l'Amèrica Central
  S'anomena Independència de Centreamèrica a la commemoració, per part dels actuals països de Guatemala , Hondures , El Salvador , Nicaragua i Costa Rica , de la signatura de l' Acta d'Independència d'Amèrica Central el 15 de setembre de 1821 . Tal Capitania estava conformada, en aquest llavors, per les províncies de Guatemala , Chiapas , Comayagua , Sant Salvador , Nicaragua i Costa Rica . La subscripció d'el document portar com a conseqüència la independència de l'Govern Espanyol .
 • El moviment revolucionari del 1830

  El moviment revolucionari del 1830
  • La segona onada revolucionària es va produir a l’Europa central i occidental, entre 1829 i 1835, i la seva extensió i les seves repercussions van ser molt més grans. • Aquesta segona explosió revolucionària, originada a França, va significar la implantació de sistemes polítics liberals. • El moviment es va iniciar a França, on, el juliol de 1830, es va enderrocar Carles X de Borbó i s’hi va proclamar una monarquia de caire liberal en la persona de Lluís Felip d’Orleans.
 • Guerres de l'Opi

  Guerres de l'Opi
  Les Guerres de l'Opi, també conegudes com a Guerres anglo-xineses, foren un conflicte armat entre la Gran Bretanya i la Xina a mitjans del segle xix. El contraban britànic d'opi de l'Índia Britànica a la Xina menyspreant les lleis de la Dinastia Qing, va abocar a la guerra oberta en dues ocasions.
 • Intervenció nord-americana a Mèxic

  Intervenció nord-americana a Mèxic
  La Guerra de Mèxic-Estats Units, conegut a Mèxic com intervenció nord-americana a Mèxic és el període de la història de Mèxic que comença amb el conflicte armat entre els Estats Units i Mèxic el 1846 i 1847 i la breu ocupació subsegüent del país fins a la firma del Tractat de Guadalupe-Hidalgo el 1848.
 • El moviment revolucionari del 1848

  El moviment revolucionari del 1848
  • Les revolucions de 1848 van comportar el triomf dels ideals democràtics i el reconeixement de drets dels treballadors. A Hongria, Bohèmia, el Nord d’Itàlia i la Confederació Germànica van tenir, a més, un caràcter nacionalista contra els imperis.
  • A l’Europa occidental, la revolució de 1848 va significar l’aparició dels ideals democràtics: sufragi universal, sobirania popular, igualtat social.
 • Manifest Comunista

  Manifest Comunista
  El Manifest Comunista fou el programa teòric i pràctic destinat a la publicitat de la Lliga Comunista, una organització obrera internacional. Va ser redactat el novembre de 1847 per Karl Marx i Friedrich Engels, per encàrrec del partit. Publicat inicialment en alemany, no veu la llum a Anglaterra fins al 1850.
 • Guerra de secessió en Estats Units

  Guerra de secessió en Estats Units
  La Guerra Civil dels Estats Units, Guerra Civil Nord-americana o Guerra de Secessió dels Estats Units, va ser un conflicte bèl·lic ocorregut entre 1861 i 1865 entre vint-i-tres estats del nord dels Estats Units i una coalició d'onze estats del sud que van declarar-ne la independència i el dret a la secessió.
 • Guerra de el Pacífic

  Guerra de el Pacífic
  La Guerra del Pacífic o Guerra del Salnitre. fou un conflicte armat que enfrontà la República de Xile contra la República del Perú i la República de Bolívia.
 • Segona Revolució Industrial

  Segona Revolució Industrial
  La Segona Revolució Industrial, també coneguda com a Revolució Tecnològica, va ser una fase d'industrialització ràpida entre finals del segle xix i principis del segle XX.
 • Conferència de Berlin

  Conferència de Berlin
  La Conferència de Berlín o Tractat de Berlín (en alemany: Kongokonferenz) foren unes conferències tingudes entre el 15 de novembre de 1884 i el 26 de febrer de 1885 a la ciutat de Berlín. La conferència va ser convocada i organitzada pel Canceller d'Alemanya Otto von Bismarck a petició de Portugal, amb la finalitat de resoldre els problemes que creava l'expansió colonial a Àfrica i resoldre la Cursa per l'Àfrica.
 • Guerra Hispà nord-Americà

  Guerra Hispà nord-Americà
  La Guerra Hispano-estatunidenca, Guerra Hispano-americana o Hispano-nord-americana, que a Espanya és coneguda popularment com a Desastre del 98 o Guerra de Cuba i a Cuba com a Guerra Hispano-cubana-nord-americana, es va dur a terme entre Espanya i els Estats Units d'Amèrica el 1898. Va ser durant la regència de Maria Cristina, vídua del rei Alfons XII, i va desembocar en la pèrdua de les colònies d'ultramar, és a dir, la meitat de l'imperi colonial espanyol.