Epa1

Schuldencrisis

By Darkly
 • Nieuwe steunronde Griekenland

  Nieuwe steunronde Griekenland
  <a href='http://nos.nl/video/258064-109-miljard-meer-dan-iedereen-zich-kon-voorstellen.html' target="_blank">Bekijk video</a>
  De leiders van de zeventien eurolanden zijn het in Brussel eens geworden over een nieuw reddingsplan voor Griekenland. EU-president Van Rompuy heeft dat laten weten.
  Volgens Van Rompuy "was de situatie ernstig. Maar we doen alles om de eurozone te redden. We menen het".
  In totaal gaat het om een bedrag van 109 miljard euro.
 • Kredietstatus Griekenland verlaagd

  Kredietstatus Griekenland verlaagd
  <a href='http://nos.nl/artikel/258920-status-griekenland-weer-verlaagd.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>
  De kredietbeoordelaar Moody's heeft de status van Griekenland opnieuw verlaagd. De beoordeling komt een paar dagen na het akkoord over een nieuw reddingspakket voor Griekenland, waarin soepeler voorwaarden zijn opgenomen voor de afbetaling van de schuld.
  Volgens Moody's zal het akkoord de financiële instellingen opschepen met grote verliezen.
 • Rutte onduidelijk over steun

  Rutte onduidelijk over steun
  <a href='http://nos.nl/video/259349-oppositie-optreden-rutte-onhandig-en-genant.html' target="_blank">Bekijk video</a>
  De steun van de eurolanden voor Griekenland is vele miljarden hoger dan premier Rutte suggereerde na de eurotop van afgelopen donderdag. Dat blijkt uit een brief die minister de Jager naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Rutte zorgde na de top voor verwarring over de hoogte van de steun. De oppositie vindt zijn optreden onhandig en gênant.
 • Beurzen onrustig door impasse VS

  Beurzen onrustig door impasse VS
  <a href='http://nos.nl/artikel/259641-beurzen-lager-door-impasse-in-vs.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>
  De aandelenbeurzen zijn met flinke verliezen gesloten. Beleggers maken zich zorgen over de impasse in de Verenigde Staten over de staatsschuld en de sluimerende eurocrisis.
  Een tegenvallend macrocijfer uit de VS drukte de koersen halverwege de middag nog verder.
 • Situatie schulden VS terug bij af

  Situatie schulden VS terug bij af
  <a href='http://nos.nl/artikel/260580-situatie-schulden-vs-terug-bij-af.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>Een Democratisch voorstel om de schuldencrisis van de Verenigde Staten op te lossen, is in het Huis van Afgevaardigden afgeschoten. Amerikaanse politici hebben nog twee dagen te gaan om een oplossing te vinden, totdat het schuldenplafond is bereikt.
 • Akkoord schuldenplafond VS

  Akkoord schuldenplafond VS
  <a href='http://nos.nl/video/260995-akkoord-schuldenplafond-vs-nog-niet-definitief.html' target="_blank" >Bekijk video</a>
  Opluchting in de VS en de financiële wereld. De leiders van de Republikeinen en de Democraten bereikten vannacht een compromis over het verhogen van het schuldenplafond. Maar nog steeds is het akkoord niet definitief. De Senaat en het Congres moeten formeel nog stemmen over het akkoord.
 • Kamer wil uitleg steun

  Kamer wil uitleg steun
  <a href='http://nos.nl/artikel/260865-kamer-wil-weer-uitleg-griekse-steun.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>De Tweede Kamer wil schriftelijke uitleg van het kabinet over de hoogte van de steun aan Griekenland.
  Er bestaat verwarring of behalve de 109 miljard euro aan steun van de eurolanden ook nog een garantiestelling van 35 miljard komt.
 • Recordhoogte rente Italië en Spanje

  Recordhoogte rente Italië en Spanje
  <a href='http://nos.nl/artikel/261164-recordhoogte-rente-italie-en-spanje.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>
  Italië en Spanje moeten een steeds hogere rente betalen voor hun staatsleningen. Daardoor dreigt de financiering van deze landen onbetaalbaar te worden
 • Senaat VS keurt akkoord goed

  Senaat VS keurt akkoord goed
  <a href='http://nos.nl/artikel/261366-senaat-keurt-schuldenakkoord-goed.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>
  De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met het akkoord over het schuldenplafond. Een ruime meerderheid van 74 van de 100 senatoren stemde voor. Daarmee is voorkomen dat de VS vanaf morgen zijn rekeningen niet meer kan betalen.
 • Laagste slotstand AEX in ruim jaar

  Laagste slotstand AEX in ruim jaar
  <a href='http://nos.nl/artikel/261625-laagste-slotstand-aex-in-ruim-jaar.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>
  De beurzen in Europa zijn met forse verliezen gesloten. De AEX sloot 2,91 procent lager op 310,69 punten. Dat is de laagste slotstand sinds juli 2010.
 • Barroso wil meer macht steunfonds

  Barroso wil meer macht steunfonds
  <a href='http://nos.nl/artikel/261848-eusteunfonds-nu-niet-veranderen.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>
  Het ministerie van Financiën noemt het op dit moment "niet zinvol" om een nieuwe discussie te openen over het Europese steunfonds voor noodlijdende eurolanden.
 • Beurzen diep in de min

  Beurzen diep in de min
  <a href='http://nos.nl/artikel/261950-wall-street-diep-in-de-min.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>
  De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn diep in het rood gedoken door toenemende zorgen over de schuldencrisis en de economie.
  De Dow-Jonesindex eindigde 4,3 procent lager op 11.384 punten. Het was de slechtste dag voor de Dow Jones sinds 22 oktober 2008. Vooral de banken deden het slecht.
 • Europees overleg over beurzen

  Europees overleg over beurzen
  <a href='http://nos.nl/artikel/262009-hoog-europees-overleg-over-beurzen.html' target="_blank" >Lees gehele artikel</a>
  De Duitse Bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy hebben vandaag telefonisch overlegd over de crisis op de beurzen.
  Wereldwijd noteren de effectenbeurzen grote verliezen uit bezorgdheid over de schuldencrisis in de Verenigde Staten en in Europa.
 • VS verliest AAA-status

  VS verliest AAA-status
  <a href='http://nos.nl/artikel/262259-verenigde-staten-verliezen-aaastatus.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>
  Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagd, naar AA-plus. Daarmee verliest het land voor het eerst in de geschiedenis de hoogst mogelijke AAA-status.
 • ECB gaat staatsobligaties opkopen

  ECB gaat staatsobligaties opkopen
  <a href='http://nos.nl/artikel/262638-ecb-gaat-staatsleningen-kopen.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>
  De Europese Centrale Bank gaat de Europese schuldencrisis te lijf door staatsobligaties op te kopen. In een verklaring zegt bankpresident Trichet dat staatsleningen zullen worden opgekocht als dat nodig is om de markten tot rust te brengen.
 • Zwarte dag voor beurzen

  Zwarte dag voor beurzen
  <a href='http://nos.nl/artikel/262653-zwarte-maandag-van-minuut-tot-minuut.html' target="_blank">Zie liveblog beursdag</a>
  Het was een zwarte dag voor de beurzen wereldwijd. Na de afwaardering van de kredietwaardigheid van de VS en het beloofde ingrijpen van de ECB op de obligatiemarkt, was het de vraag hoe de beurzen zouden reageren.
 • Wallstreet sluit weer positief

  Wallstreet sluit weer positief
  <a href='http://nos.nl/artikel/263107-wall-street-sluit-weer-positief.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>
  De beurs op Wall Street heeft de dag positief afgesloten. De Dow Jones-index won 429 punten en sloot af op 11,239 punten, een stijging van 3,98 procent. Gisteren verloor de hoofdindex in New York nog meer dan 5 procent na een dramatische handelsdag na de afwaardering van de kredietwaardigheid van de VS.
 • Opnieuw zware dag beurzen

  Opnieuw zware dag beurzen
  <a href='http://nos.nl/artikel/263413-europese-beurzen-sluiten-stukken-lager.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>
  De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is 3,4 procent lager gesloten op 277,3 punten. Ook andere beurzen in Europa sloten met zware verliezen. De winsten van gisteren zijn weer verdampt.
 • Spoedoverleg Italië

  Spoedoverleg Italië
  <a href='http://nos.nl/artikel/263873-spoedoverleg-italie-over-begroting.html' target="_blank">lees gehele artikel</a>
  Het Italiaanse kabinet komt vanavond in spoedzitting bijeen om maatregelen te nemen om in 2013 de begroting in evenwicht te krijgen.
 • Verbod short selling

  Verbod short selling
  <a href='http://nos.nl/artikel/263744-verbod-short-selling-vier-eulanden.html' target="_blank">Lees gehele artikel</a>Om beurzen tot rust te brengen, is in Italië, Spanje, Frankrijk en België short selling tijdelijk verboden.
  Dat betekent dat niet meer worden gespeculeerd op koersverliezen. De maatregel geldt alleen voor een aantal financiële fondsen.
 • Akkoord bezuinigingen Italië

  Akkoord bezuinigingen Italië
  <a href='http://nos.nl/artikel/263980-akkoord-over-bezuinigingen-italie.html' target="_blank">Lees gehel artikel</a>De Italiaanse regering stemt in met de vergaande bezuinigingsplannen van premier Berlusconi. Italië gaat in 2012 20 miljard euro en in 2013 nog eens 25 miljard bezuinigen.
 • Zuid-Amerika bezorgd over schuldencrisis

  Bekijk video
  Door de schuldencrisis in de VS en Europa richten investeerders zich steeds meer op opkomende economieën, zoals Zuid-Amerika. Toch heerst ook daar bezorgdheid over de gevolgen van de crisis.