Bahrein protesten

Bahrein: de onrust van dag tot dag

By elvaru
 • Dag 1 - Begin van de demonstraties

  Dag 1 - Begin van de demonstraties
  De eerste dag waarop demonstranten te straat op gaan. Er vinden verschillende gevechten plaats in Bahrein. Bij een confrontatie tussen politie en inwoners van sjiitische dorpen vallen 14 gewonden en 1 dode: de 17-jarige Ali Abdul Hadi Mushaimai. De datum gaat de boeken in als de Dag Van Woede. Het is ook de dag waarop 1000 Saoedische militairen Bahrein binnenkomen, formeel op verzoek van de koning Hamid bin Isa Al Khalifa.
 • Dag 2 - Toenemend aantal demonstranten

  Dag 2 - Toenemend aantal demonstranten
  Vandaag komen ruim tienduizend betogers bijeen op het centrala Parelplein in hoofdstad Manamah. Het is het grootste politieke protest in de historie van het eilandstaatje. Al-Khalifa blijkt de demonstranten 2000 euro te hebben geboden om te stappen met de protesten. Het verzoek krijgt geen gehoor. Ook kondigt de koning op de staatstelevisie een onderzoek aan naar de dood van de twee demonstranten.
 • Dag 3 - Bezetting Parelplein

  Dag 3 - Bezetting Parelplein
  Het Parelplein in het centrum blijft bezet door betogers. Een rouwstoet voor een overleden demonstrant wordt zonder politie-interventie gehouden. Er komen vandaag nog enkele honderden demonstranten bij. Parlementsleden geven aan dat ze de koninklijke familie uit hun ambt willen zetten. Bekijk hier een video van het 'Tahirplein'
 • Dag 4 - Grote politieactie

  Dag 4 - Grote politieactie
  Om drie uur 's nachts vindt een grote politieactie plaats op het plein, volgende de oppositie komen er 4 mensen om en raken 231 mensen gewond. In de straten van Manamah breken gevechten uit en zijn gepantserde voertuigen op weg naar het Parelplein. Bekijk hier een video van de protesten
 • Dag 5 - Schieten op scherp

  Dag 5 - Schieten op scherp
  Regeringstroepen schieten op scherp op demonstranten, rouwende mensen en journalisten. Ten minste 5 mensen komen om, 66 mensen raken gewond. Luister hier een interview met Hariwa Rassa, van Nederlandse en Afghaanse afkomst die al drie jaar in de buurt van Manamah woont.
 • Dag 6 - Militairen en politiek trekken zich terug

  Dag 6 - Militairen en politiek trekken zich terug
  De militairen en de politie trekken zich terug uit de hoofdstad. Duizenden demonstranten keren terug naar het Parelplein. Bekijk hier een video van het vertrek
 • Dag 7 - Rustige dag

  Dag 7 - Rustige dag
  Demonstranten vieren de herovering van het plein. De leider van de grootste oppositiebewegingen van de sjiieten, Ali Salmane, roept de bevolking op om onder alle omstandigheden vreedzaam te blijven. Bekijk hier een video van demonistranten die de nacht op het Parelplein hebben doorgebracht.
 • Dag 8 - Grand Prix Formule 1 afgelast

  Dag 8 - Grand Prix Formule 1 afgelast
  De Grand Prix Formule 1 races zijn afgelast vanwege de aanhoudende onrust in het land. CNN en buitenlandse nieuwszenders schatten het aantal demonstranten op het plein op ongeveer 20.000 tot 50.000. Luister hier een radiorepotage over de aflasting
 • Dag 9 - Protestmarsen

  Dag 9 - Protestmarsen
  Zowel de voor- als tegenstanders van de regering organiseren een mars. De koning belooft vrijlating van alle politieke gevangenen in het land, waarmee een eis van de oppositie wordt ingewilligd. Bekijk een video van de vrijlating
 • Dag 10 - Oproep tot protest

  Dag 10 - Oproep tot protest
  De protesten op het Parelplein houden aan, er wordt ogperoepen na het vrijdaggebed een groot protest te houden op twee verschillende locaties: het Salmaniya Medical Complex, waar alle gewonden worden behandeld, en het Parelplein. De autoriteiten in Bahrein hebben vandaag ook 23 sjiieten vrijgelaten die eerder waren aangehouden omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan 'terreurdaden.'
 • Dag 11 - Nog steeds protest

  Dag 11 - Nog steeds protest
  Het Parelplein staat nog steeds vol met demonstranten. Bekijk een video van de protestdag
 • Dag 12 - Dag van rouw

  Dag 12 - Dag van rouw
  De vrijdag is uitgeroepen tot dag van rouw voor de overledenen. Sinds het beginnen van de demonstraties zijn zeven betogers om het leven gekomen. Vandaag hebben grote groepen demonstranten zich weer verzameld op het Parelplein. De koning heeft volgens nieuwszender al-Jazeera drie minstiers ontslagen die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de crisis in het land.
 • Dag 13 - Ontslaan van ministers

  Dag 13 - Ontslaan van ministers
  De koning ontslaat vijf ministers die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de crisis in het land. Ook is Hassan Mashaima, oppositieleider van de sjiitische Haq-beweging voor Vrijheid en Democratie terug in Libië. Hij leefde in vrijwillige ballingschap in Groot-Brittanië omdat hij werd beschuldigd van het voorbereiden van een staatstreep,. Onlangs kreeg hij gratie van de koning van Bahrein.
 • Dag 14 - Protestmarsen en eis voor vrijlating van politieke gevangenen

  Dag 14 - Protestmarsen en eis voor vrijlating van politieke gevangenen
  Bekijk hier een video over de demonstraties</a>Protestanten hebben een mars gepland naar het Ministerie van Justitie en eisen de vrijlating van meer politieke gevangenen. De oproep van de koning om het geprek aan te gaan worden door de demonstranten genegeerd. Drie protestmarsen leggen de hoofdstad Manamah lam, maar hadden een vreedzaam verloop. <a href='http://nos.nl/video/222409-weer-demonstraties-in-jemen-en-bahrein.html' >
 • Dag 15 - Menselijke keten bij parlementsgebouw

  Dag 15 - Menselijke keten bij parlementsgebouw
  Tegenstanders van de regering vormen bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Manamah een menselijke keten om de toegang tot het gebouw te blokkeren. Hierdoor moest een vergadering van het Hogerhuis - waarvan 40 leden door de koning zijn benoemd - worden afgelast. Bekijk een video over de toenemende onrust
 • Dag 16 - 30 Tanks naar Bahrein gestuurd

  Dag 16 - 30 Tanks naar Bahrein gestuurd
  Vanuit Saudi-Arabië zijn 30 tanks naar Bahrein vervoerd volgens diverse ooggetuigen. Het vervoer hinderde het gewone verkeer op de 225 kilometer lange koning Fahdsnelweg.
 • Dag 17 - Pro-regering demonstratie

  Dag 17 - Pro-regering demonstratie
  In het Al Fateh-centrum houden voorstanders van de regering een demonstratie. De staatstelevisie van Bahrein verklaart dat meer dan 450.000 Bahreiners in reactie op de pro-regerings demonstratie zelf een protestactie houden. Ze eisen het opstappen van de regering en de vrijlating van meer politieke gevangenen.
 • Dag 18 - Gevechten tussen sjiieten en soennieten

  Dag 18 - Gevechten tussen sjiieten en soennieten
  In de nacht van donderdag op vrijdag zijn honderden soennieten en sjiieten bewapend met messen en stokken in gevecht gegaan. De politie wist uiteindelijk de groepen te scheiden, een ruzie tussen soennietsche en sjiietische scholieren zou de oorzaak zijn geweest. .
 • Dag 19 - Verzameling van betogers bij hoofkantoor staatstelevisie

  Dag 19 - Verzameling van betogers bij hoofkantoor staatstelevisie
  Tienduizenden betogers tegen de regering hebben zich verzameld buiten het hoofdkwartier van de Bahreinse staatstelevisie. Zes oppositiegroepen hebben hun eisen aan de regering medegedeeld.
 • Dag 20 - Demonstratie bij parlementsgebouw

  Dag 20 - Demonstratie bij parlementsgebouw
  Duizenden inwoners van bahrein hebben zondag in Manamah betoogd tegen de koning bij het lichtroze paleis, waar normaal gesproken het parlement zetelt. De aanwezige politie greep niet in.
 • Dag 26 - Demonstraties zonder politie

  Dag 26 - Demonstraties zonder politie
  Tienduizenden mensen zijn vandaag weer de straat opgegaan in Safriya in Bahrein. Volgens getuigen was er dit keer nauwelijks politie op de been, De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates roept op om gehoor te geven aan de sjiitische betogers en hervormers, de VS denken dan Bahrein anders het risico loopt op inmenging van Iran dat de sjiitische grootmacht is in de regio.
 • Dag 27 - Betogers met traangas verjaagd

  Dag 27 - Betogers met traangas verjaagd
  De Bahreinse politie heeft zondag met traangas duizenden betogers verjaagd uit het zakendisctrict in de hoofdstad Manamah. Ook op andere plekken in de stad vonden confrontaties plaats. Medici behandelen ongeveer 200 mensen die traangas hebben ingeademd of zijn beschoten door rubberkogels.
 • Dag 28 - Buitenlandse interventie fel veroordeeld

  Dag 28 - Buitenlandse interventie fel veroordeeld
  Voormannen van de oppositie in Bahrein hebben maandag de interventie van buitenlandse troepen uit de regio fel veroordeeld. Ze noemen de militaire aanwezigheid een bezetting. De Golf Samenwerkingsraad (GCC), heeft militairen gestuurd om de regering van Bahrein te steunen in het conflict, met alleen al 1000 militairen vanuit Saudie-Arabië. [' >Bekijk hier een video over de komst van de Saudische militairen](<a href='http://nos.nl/video/225665-saudische-militairen-in-bahrein.html)
 • Dag 29 - Koning kondigt noodtoestand af

  Dag 29 - Koning kondigt noodtoestand af
  De staatstelevisie meldt dat de koning van Bahrein voor drie maanden de noodtoestand afkondigd. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Bahrein. Iran heeft de komst van Saudische troepen naar Bahrein als onaanvaardbaar bestempeld. Meer dan duizend Saudische militairen trokken de dag ervoor het land binnen. Bekijk een video over de situatie
 • Dag 30 - Politie zet aanval in

  Dag 30 - Politie zet aanval in
  De politie in Bahrein begint met het ontruimen van de Parelrotonde in hoofdstad Manamah emet behulp van traangas. Bij de actie vallen vandaag 6 doden. Er wordt een avondklok ingesteld in grote delen van de hoofdstad. Tussen 16.00 en 04.00 uur geldt een avondklok en is voor het hele land een verbod op samenscholingen en demonstraties. De beurs blijft gesloten tot nader order.
  Bekijk een video van de opstand
 • Dag 31 - Vier leiders van oppositie gearresteerd

  Dag 31 - Vier leiders van oppositie gearresteerd
  In Bahrein zijn zeker vier leiders van de oppositie gearresteerd. Onder de arrestanten zijn Hassan Mushaima van de radicale shiitische Haq-beweging en Ibrahim Sharif, leider van de seculiere linkse Waad-partij.
  De beurs in Bahrein gaat weer open.