Pénz fejlődése

By UG877Z
 • 4000 BCE

  Az árupénz

  Az árupénz
  A nomád törzsek kezdetben az árufelesleget cseréltek más népcsoportokkal , eleinte a ezek ritkán fordultak elő, de a technológiai fejlődés következtében megnőtt az árufelesleg is aminek következtében többet tudtak cserélni. A növekedés következtével a választható termékek száma is nőtt. A kereskedelem helyszíne állandó lett, létrejött a piac.
 • 1550

  A nemesfém pénzek időszaka

  A nemesfém pénzek időszaka
  Az első mai értelemben vett pénz Kr.e.5. században készült, majd pénzverdéket hoztak létre. A pénzeket ezüstből , illetve aranyból hozták létre, később pedig aranyozott és ezüstözött bronz pénzeket is készítettek.
 • Pénzhelyettesítők időszaka

  Pénzhelyettesítők időszaka
  A középkorban a rabnló támadások miatt a pénzt utalványokra cserélték. Az első ipari forradalom miatti kitermelési problémáira a legkézenfekvőbb megoldás a nemesfém pénzek lecserélése volt papírpénzre. Létrejött a váltó, ami azt jelenti , hogy a kereskedő egy határidőn belül megfizeti az értékét, helyettesítette az aranyat és a cserét is közvetítette, lényegében egy hitelnyújtás volt.
 • Rendeleti pénz

  Rendeleti pénz
  A rendelti pénzt a jegybank bocsájtja ki és nem lehet bizonyos mennyiségű nemesfémre beváltani. Nem foglal magában belső értéket, önmagában nem ér semmit. Az egyik legismertebb rendeleti pénz az Euro
 • Digitális pénz

  Digitális pénz
  Mivel nincsen fizikai megjelenése a virtuális pénznek, ezért szinte azonnal lehet vele fizetni. Biztonságosabb is, mondhatni azonnal le lehet tiltani a kártyát egy esetleges lopásnál. Korlátozható is, le lehet korlátozni a napi pénzköltést.