Xd

Napoleó Bonaparte (Pilar R. 4rt D)

By proldan
 • Naixement

  Naixement
  Neix Napoleone di Buonaparte, el segon fill de Carlo Buonaparte (advocat i representant de Còrsega) i Maria Letizia Romolino (ambdós provinents de bona família) a Ajaccio, capital de l'illa francesa de Còrsega. La raó del que fou el seu nom italià en un inici, recau en que tot just feia un any de l'adquisició de Còrsega per part dels francesos, anteriorment pertanyent a Gènova. Dels seus nombrosos germans, vuit van arribar a la vida adulta, destacant la seva persona i la del seu germà Joseph.
 • Ingrés a l'Acadèmia Militar de Brienne

  Ingrés a l'Acadèmia Militar de Brienne
  Vegeu el Període d'estudis a l'Acadèmia militar de Brienne per a més informació.
 • Period: to

  Estudis a l'Acadèmia militar de Brienne (Brienne-le-Château, França)

  Carlo, el seu pare, li aconsegueix una beca per estudiar en un Col·legi militar de Brienne. Hi ingressa amb només nou anys i n'hi arribarà a passar cinc. Serà la primera vegada que trepitgi França. Era vist com un estranger pels seus companys (no parlava francès). Aquest fet sumat a la sensació opressora que exercia França cap als corsos, van fundar-li un odi per França que tardaria en oblidar. Destacava en matemàtiques i va rebre de la seva mare Maria gran part de l'ensenyança vital bàsica.
 • Ingrés a la Real Acadèmia Militar de París

  Ingrés a la Real Acadèmia Militar de París
  Va continuar la seva formació en una de les acadèmies militars més prestigioses de França. Completà el seu recorregut quan en va sortir amb setze anys i el títol d'oficial.
 • Esclat de la Revolució Francesa

  Esclat de la Revolució Francesa
  El jove Napoleó tenia quasi vint anys quan el poble francès va rebel·lar-se contra Lluís XVI per acabar amb la monarquia i iniciar la Primera República. Mentrestant, continua la lluita de la independència corsa.
 • Retorn a Còrsega i posterior marxa.

  Retorn a Còrsega i posterior marxa.
  Napoleó abandona l'exèrcit francès amb vint-i-tres anys i torna a Còrsega. En aquell moment ell era tinent de la Guàrdia Nacional (bàndol francès) i creà una rivalitat amb el Governador de Còrsega i líder del moviment independentista Pasquale Paoli. Les enormes tensions derivades de l'enemistat provoquen el seu desterrament i el de la seva família 13 de juny de 1793. Quan arriba a França, aquesta està sota el domini del Terror, liderat per Maximilien Robespierre.
 • Batalla de Toulon

  Batalla de Toulon
  Després de ser readmès a l'Exèrcit Republicà com a capità d'Artilleria és destinat a Toulon. Allà va ser vencedor d'una batalla on hi havia un superior domini del port de l'àrea per part de la flota anglesa. Va ser la seva primera gran acció militar que liderà.
 • Comandant de l'Exèrcit Francès i primera batalla com a tal.

  Napoleó va defensar el Govern amb duresa davant les protestes de l'exèrcit i el poble el 1795. Va ser nomenat Comandant de l'Exèrcit Francès poc després. Malgrat la inferioritat dels seus exèrcits Napoleó va dur a terme una operació lloable en un enfrontament contra els austríacs. Aquest fet li va atorgar el respecte de les tropes i la pau amb Àustria i els seus aliats. Executà altres campanyes militars més durant un temps.
 • Matrimoni amb Joséphine de Beauharnais

  Matrimoni amb Joséphine de Beauharnais
  Napoleó va contraure un matrimoni civil amb l'aristòcrata criolla Joséphine de Beauharnais. Aquesta última era vídua i tenia dos fills. Més tard s'acabarien divorciant per no poder obtenir descendència.
 • Period: to

  Breu apunt sobre l'Era Napoleònica

  Període que es comprèn des de l'arribada al poder de Napoleó Bonaparte com a cònsol el 1799 fins la seva derrota i exili el 1815. S'hi inclouen les Guerres Napoleòniques, l'hegemonia de l'Imperi i la seva caiguda. Objectius que promogué l'Emperador :
  - Foment de la tolerància religiosa i l'educació
  - Desaparició dels privilegis per consagrar la igualtat legislativa dels ciutadans.
  - (1806) Bloqueig continental de les mercaderies britàniques (limitant el poder comercial).
  - El Codi civil
 • Cop d'Estat el 18 de brumari (segons el calendari republicà francès)

  Cop d'Estat el 18 de brumari (segons el calendari republicà francès)
  Abandonà l'Exèrcit per dirigir-se a França amb tal de solucionar la situació de crisi del Directori. Ho va aconseguir donant un Cop d'Estat que va establir el nou règim del Consolat, proclamant-se Primer Cònsol.
 • Batalla de Marengo

  Batalla de Marengo
  Nova derrota dels Austríacs a la batalla de Marengo. La victòria va acabar de consolidar el seu poder.
 • Constitució de l'any X (segons el calendari republicà francès)

  Constitució de l'any X (segons el calendari republicà francès)
  En el moment d'auge del seu poder i després de la gran victòria a Marengo, Napoleó va firmar la Constitució de 1802, que li donaria la categoria de líder vitalici i el fet de poder escollir el seu pròxim successor.
 • Proclamació de l'Emperador

  Proclamació de l'Emperador
  A la catedral de Notre-Dame de París, Napoleó Bonaparte es proclamà Emperador del Primer Imperi Francès de les mans del papa Pius VII.
 • Nou rei d'Espanya i de les Índies

  Nou rei d'Espanya i de les Índies
  Joseph Bonaparte fou nomenat Rei d'Espanya i de les Índies després de la forçosa abdicació de Ferran VII.
 • Matrimoni amb Maria Lluïsa d'Àustria

  Matrimoni amb Maria Lluïsa d'Àustria
  Napoleó va contraure matrimoni amb l'arxiduquessa d'Àustria, Maria Lluïsa d'Àustria. Tingueren un fill, Napoleó II i rei de Roma.
 • Ruptura de l'aliança amb el Tsar de Rússia Alexandre I

  Ruptura de l'aliança amb el Tsar de Rússia Alexandre I
  Inici de la campanya de l'atac de Rússia, del que en seria derrotat amb un elevadíssim nombre de baixes de les seves tropes.
 • L'illa d'Elba i la seva posterior fugida el 1815

  L'illa d'Elba i la seva posterior fugida el 1815
  Després del gran fracàs a Rússia, Napoleó va poder conservar el títol d'Emperador atorgant-li el govern de la illa d'Elba. Va planejar un nou atac i va fugir de l'illa el 1815
 • Batalla de Waterloo

  Batalla de Waterloo
  Tot i intentar recuperar el seu poder, va caure en la batalla de Waterloo. Aquest fet va provocar la seva abdicació a favor del seu fill, Napoleó II i la fi de l'Imperi dels Cent Dies.
 • Arribada a l'illa de Santa Elena.

  Arribada a l'illa de Santa Elena.
  Finalment, Napoleó Bonaparte va passar els seus últims dies, mesos i anys reclòs i vigilat pels britànics a l'Illa de Santa Elena, fins la seva mort el cinc de maig de 1821.
 • Mort

  Mort
  Napoleó passa a l'altre vida amb 51 anys després que la seva salut hagués empitjorat de forma dràstica des de l'arribada a Santa Elena.