Monarquia

  • Period: 1474 to 1516

    Trastàmara

    En 1474 el rei Enric IV de Castella va morir, deixant un regne immers en una guerra civil entre Isabel i Joana la Beltraneja que, finalment, va guanyar la primera.
  • Dec 13, 1474

    Isabel I de Castella

    Isabel I de Castella
    Va ser reina de Castella des de 1474 fins a 1504. Es coneix també com Isabel la Catòlica. Isabel i Ferran van aconseguir el tron ​​després d'una llarga lluita, primer contra el rei Enric IV. Després de guanyar la guerra de Granada els Reis Catòlics van expulsar els jueus dels seus regnes.
  • Nov 26, 1504

    Joana I de Castella

    Joana I de Castella
    Coneguda també com a Joana la Boja. Morta Isabel la Catòlica el 26 de novembre de 1504, es planteja el problema de la successió a Castella. Va governar amb Felip el Bell, ell tot el poder, ja que deien que Joana I tenia problemes mentals. A la mort de Ferran el Catòlic, va exercir la regència de Castella el Cardenal Cisneros fins a l'arribada de Carles des de Flandes, i la d'Aragó el fill natural del rei, arquebisbe de Saragossa, Alfons d'Aragó.
  • Period: 1516 to

    Casa d'Àustria

    És el nom amb què es coneix a Espanya la dinastia Habsburg regnant a la Monarquia Hispànica als segles xvi i xvii; des de la proclamació com a rei de Carles I el 1516, fins a la mort sense successió directa de Carles II el 1700, que va provocar la guerra de Successió Espanyola.
  • Mar 14, 1516

    Carles I

    Carles I
    Anomenat «el Cèsar», va regnar fins al 1556 juntament amb la seva mare, Joana I de Castella.
  • Jan 16, 1556

    Felip II

    Felip II
    Anomenat el Prudent. Va ser rei d'Espanya​ des del 15 de gener de 1556 fins a la seva mort.
    Una vegada convertit en rei d'Espanya va fixar la seva residència a Madrid i va potenciar el paper d'aquesta ciutat com a capital de tots els seus regnes.
  • Felip III

    Felip III
    Anomenat el Piadós, va ser rei d'Espanya i de Portugal​ des del 13 de setembre de 1598 fins a la seva mort. Sota el seu regnat Espanya va aconseguir la seva màxima expansió territorial. Va delegar els assumptes de govern en mans del seu vàlid. Se'l considera el primer dels Àustries menors, atesa la grandesa de Carles I i Felip II; no obstant això, durant el seu regnat Espanya va incorporar alguns territoris al nord d'Àfrica la Itàlia, i va obtenir nivells d'esplendor cultural.
  • Felipe IV

    Felipe IV
    Anomenat el Gran o el Rei Planeta. El seu regnat va estar marcat pel validatge de Gaspar de Guzmán, va intentar reformar la monarquia per aconseguir una major unitat dels països on aquesta monarquia regnava.
  • Carles II

    Carles II
    Anomenat «el Fetillat». Va ser rei d'Espanya entre 1665 i 1700. Carles II va ser proclamat rei en 1665, a tres anys. Fill i hereu de Felip IV i de Mariana d'Àustria, va romandre sota la regència de la seva mare fins que va aconseguir la majoria d'edat en 1675.
  • Period: to

    Casa de Borbó

    La Casa de Borbó és una casa reial d'origen francès, actual casa regnant a Espanya i Luxemburg. El cognom Bourbon o, a Espanya, Borbó procedeix d'un topònim: el castell de Bourbon-l'Archambault. Descendeixen d'una branca secundària dels Capetos.
  • Felip V

    Felip V
    Felip V d'Espanya, anomenat «l'Animós». Va ser rei d'Espanya des del 16 de novembre de 1700 fins a la seva mort el 1746. El seu regnat de 45 anys i 3 dies és el més perllongat a la història de la monarquia espanyola. La guerra de Successió era un conflicte internacional, però també un conflicte civil, ja que mentre la Corona de Castella i Navarra es mantenien fidels al candidat borbònic, la major part de la Corona d'Aragó, va donar suport al candidat austríac.
  • Lluís I

    Lluís I
    Lluís I d'Espanya, anomenat el Bé Estimat o el Liberal, va ser rei d'Espanya des del 15 de gener de 1724 fins a la seva mort 229 dies després, fet que converteix el seu regnat en el més efímer de la història d'Espanya.
  • Ferran VI

    Ferran VI
    Ferran VI d'Espanya, anomenat el Prudent o el Just, va ser rei d'Espanya des de 1746 fins a la seva mort. Va ser el tercer fill de Felip V. Va començar el seu regnat eliminant la influència de la reina vídua Isabel i un cop establerta la pau, el rei va impulsar una política de neutralitat i pau a l'exterior per possibilitar un conjunt de reformes internes.
  • Carles III

    Carles III
    Carles III d'Espanya, anomenat «el Polític» o «el Millor alcalde de Madrid». Carles va servir a la política familiar com una peça en la lluita per recuperar la influència espanyola a Itàlia.
  • Carles IV

    Carles IV
    Carles IV d'Espanya, anomenat «el Caçador», va ser rei d'Espanya des del 14 de desembre de 1788 fins al 19 de març de 1808. La Revolució Francesa del 1789 va marcar el seu regnat, però això no li va impedir seguir amb la línia de reformes il·lustrades, truncat per la ingerència napoleònica i la inestabilitat interna que aquesta va provocar.
  • Josep I

    Josep I
    Josep Bonaparte o Josep Napoleó I va ser un polític, diplomàtic i advocat francès, germà gran de Napoleó Bonaparte i rei d'Espanya entre el 6 de juny del 1808 i l'11 de desembre del 1813. Va fundar la Gran Lògia Nacional d'Espanya i va ser Gran Mestre del Gran Orient de França i del Gran Orient d'Itàlia.
  • Ferran VII

    Ferran VII
    Ferran VII d'Espanya, anomenat «el Desitjat» i «el rei Felón». El 1808, pressionat per Napoleó, va renunciar a Baiona als seus drets a la Corona espanyola a favor de l'emperador francès, que va designar com a nou rei d'Espanya el seu germà José Bonaparte. Després de la derrota dels exèrcits napoleònics i l'abandó d'Espanya de Josep I Bonaparte, Napoleó ho va reconèixer com a rei d'Espanya al tractat de Valença de desembre de 1813.
  • Period: to

    Casa de Bonaparte

    La Casa de Bonaparte o dinastia Bonaparte (originalment, Bonaparte) va ser una família reial d'origen italià establerta per Napoleó Bonaparte, fundador del Primer Imperi francès.
  • Isabel II

    Isabel II
    Isabel II d'Espanya, anomenada "la de les Tristes Destinacions va ser reina d'Espanya entre 1833 i 1868. Aquesta Llei es va limitar a publicar el text que, restaurant el sistema de successió tradicional a Espanya, permetia a la seva descendència femenina succeir-lo després de la seva mort. Isabel II va ascendir al tron ​​d'Espanya el 29 de setembre de 1833 després de la mort del seu pare, sense haver complert encara els tres anys.
  • Period: to

    Casa de Savoia

    La Casa de Savoia (en italià, Casa Savoia) és una família noble del nord d'Itàlia, que va tenir el seu solar en el ducat de Savoia i que en el segle xix i segle xx va arribar a ostentar les corones del Regne d'Itàlia i del Regne d'Espanya (1871-1873).
  • Amadeu I

    Amadeu I
    Amadeu I d'Espanya, anomenat «el Rei Cavaller» o «l'Electe» va ser rei d'Espanya des del 2 de gener de 1871 fins a l'11 de febrer de 1873. Va ser, a més, el primer duc d'Aosta i cap de la branca Savoia-Aosta.
  • Alfons XII

    Alfons XII
    Alfons XII d'Espanya, anomenat «el Pacificador» va ser rei d'Espanya entre 1874 i 1885. Fill de la reina Isabel II, amb l'inici del seu regnat va acabar la Primera República i va començar el període conegut com a Restauració. El seu regnat va consistir principalment a consolidar la monarquia i l'estabilitat institucional, reparant els danys que les lluites internes dels anys de l'anomenat Sexenni Revolucionari havien deixat darrere seu, guanyant-se el sobrenom del «Pacificador».
  • Alfons XIII

    Alfons XIII
    Alfons XIII d'Espanya, anomenat «l'Africà» va ser rei des del seu naixement fins a la proclamació de la Segona República Espanyola el 1931. Aquest va assumir personalment la Corona en complir els setze anys. La inesperada mort del rei Alfons XII el 25 de novembre de 1885, va provocar una crisi de successió a la Corona. Esperaven que Maria Cristina d'Habsburg donés a llum. Quan el 17 de maig va donar a llum, va ser reconegut immediatament com a rei, sent un cas únic en la Història.
  • Joan Carles I

    Joan Carles I
    Joan Carles I d'Espanya ha estat rei d'Espanya des del 22 de novembre del 1975 fins al 18 de juny del 2014, quan va abdicar la Corona en el seu fill Felip VI. Després de la seva renúncia, continua usant el títol de rei amb caràcter honorífic, mantenint el tractament de «majestat», i va passar a ser capità general de les Forces Armades a la reserva,7 encara que sense exercir funcions constitucionals.
  • Felip VI

    Felip VI
    Felip VI d'Espanya és l'actual rei d'Espanya, títol pel qual ostenta la prefectura de l'Estat i el comandament suprem de les Forces Armades.Té dues filles amb la seva dona, la princesa Leonor i la infanta Sofia. La primera és l'actual hereva a la Corona espanyola per complir el principi regular de primogenitura.