Línia del temps digital {Socials} Eric Salazar/Dani Medina

 • Period: to

  Període de la primera revolució industrial

  La primera revolució industrial és un conjunt de canvis econòmics , socials i tecnològics que es van produir inicialment a la Gran Bretanya en la segona meitat del segle XVIII. Aquests avenços van encapçalar els sectors del tèxtil, el carbó i el ferro.
 • Period: to

  Revolució industrial

  La revolució industrial és un conjunt de canvis econòmics , socials i tecnològics que es van produir inicialment a la Gran Bretanya en la segona meitat del segle XVIII. Aquests avenços van encapçalar els sectors del tèxtil, el carbó i el ferro.
 • Filadora Hergreaves

  Filadora Hergreaves
  Primera màquina manual de filar que podia filar diversos fils alhora, creada per James Hargreaves i perfeccionada pel fuster Ramon Farguell.
 • Acte del sucre

  Acte del sucre
  L'Acte del sucre, va ser una llei per la recaptació d'impostos aprobada pel parlament de Gran Bretanya.
 • Acte dels segells

  Acte dels segells
  Va ser una llei feta pel Parlament Britànic que consistia en posar impostos directes en les 13 colònies americanes que volia que la majoria de materials impresos a les colònies fossin de paper de segellat i tinguessin un segell fiscal.
 • Invenció de la màquina de vapor ( James Watt )

  Invenció de la màquina de vapor ( James Watt )
  Motor de combustió externa que transforma l'energia tèrmica de una quantitat d'aigua en energia mecànica, inventat per James Watt.
 • Filadora Water Frame

  Filadora Water Frame
  Va ser inventada per Arkwright, aquesta màquina fabricava un fil de més qualitat, era més fi i més resistent, però aquest mecanisme era molt gran i pesat
 • Motí del tè

  Motí del tè
  Va ser un acte de protesta contra Gran Bretanya en el que els colons americans van anar al port de Boston i van llençar al mar cargaments de té.
 • Period: to

  Revolució americana

  Va ser un alçament polític en les Tretze Colònies Britàniques a partir de 1765, que va esclatar en una guerra en 1775 i va culminar amb l'independència dels Estats Units en 1783.
 • Declaració dels drets de Virgínia

  Declaració dels drets de Virgínia
  Va ser un document que va proclamar que totes les persones tenen drets naturals que els son inherents i va dir als nord-americans que s'hi independitzesin de Gran Bretanya.
 • Conferència continental

  Conferència continental
  Va ser una assemblea de delegats de les 13 colònies nord-americanes que formarien Estats Units durant la guerra de la Independència d'Inglaterra.
  El Congrès es va reunir en tres ocacions.
 • Declaració de independència

  Declaració de independència
  És un document fet pel Segon Congrès Continental a Philadelphia que va proclamar la independència de Gran Bretanya de les 13 colònies britàniques d'America. Desprès les colònies van formar els Estats Units.
 • Batalla de Saratoga

  Batalla de Saratoga
  Va ser un enfrontament bèl.lic molt important durant el curs de la guerra de la Independència dels Estats Units. La seva fi va suposar en gran mesura el resultat final a favor de l'exèrcit continental.
 • Acampada de Valley Forge

  Acampada de Valley Forge
  Va ser l'acampada dels soldats de Washington en Valley Forge a Pensilvania. Els soldats ho van passar molt malament aquest hivern ja que no rebien suministres d'armes, roba i menjar i vivien en unes condicions molt dures envoltats de moltes enfermetats.
 • Batalla de Yorktown

  Batalla de Yorktown
  Enfrontament bèl·lic produït a 1781 que va suposar la rendició de Gran Bretanya a les trezte colònies.
 • Primer vaixell de vapor

  Primer vaixell de vapor
  El primer vaixell de vapor va ser inventat per John Fitch. Va presentar un petit vaixell amb pales en els laterals. Posteriorment a 1790 va presentar una versió millorada que podia transportar a persones.
 • Convocatòria dels Estats Generals

  Convocatòria dels Estats Generals
  Acte en el qual es van convocar els Estats Generals al 1789 a conseqüència de la negació de la noblesa sobre la proposta del rei que intentava que els nobles paguessin impostos.
 • Proclamació de l'Assamblea nacional

  Proclamació de l'Assamblea nacional
  Acte en el qual el Tercer Estat, en la sala del joc de la pilota, es va proclamar com a Assamblea nacional, és a dir: Es constitueixen com a únic parlament que representa el poble. En aquest acte també van fer el jurament de la sala de la pilota.
 • Presa de la Bastilla

  Presa de la Bastilla
  La presa de la Bastilla es va produïr a Paris. La seva caiguda a mans dels revolucionaris parisencs va significar la fi de l'Antic Règim i el punt inicial de la Revolució francesa, a més va causar un sisme social a la resta d'Europa.
 • Period: to

  Revolució francesa

  Procés de caràcter social i polític que es va desenvolupar a França entre el 1789-1799, va significar l'arrelament de les idees lliberals de la il·lustració i el traspàs de l'edat moderna a la contemporànea.
 • Supressió dels privilegis feudals

  Supressió dels privilegis feudals
  Va ser abolit el sistema feudal a França, va ser una de les datas més fundamentals de la Revolució francesa, ja que suposa l'abolició dels drets feudals i els privilegis dels primers estaments. Va ser la conseqüència més directa de la insurreció campesina coneguda com la Gran Por
 • Proclamació de la declaració de drets del home i del ciutadà

  Proclamació de la declaració de drets del home i del ciutadà
  Va ser aprobada per la Assamblea Nacional Constitucional francesa. És un dels documents fonamentals de la Revolució francesa. Defensa els drets personals, els de la comunitat i els universals.
 • Fugida del Rei i la seva familia

  Fugida del Rei i la seva familia
  Va ser un episodi significatiu de la Revolució francesa en el que la familia real va tenir una greu decaiguda en la seva autoritat real al intentar fugir a l'extranger disfressats de nobles russos.
 • Promulgació de la primera constitució

  Promulgació de la primera constitució
  Va ser la primera escrita en l'història de frança. Va ser feta per l'Assamblea Nacional Constitucional i accepta per Lluis XVI. Tenia la reforma de l'Estat francès quedant França com una monarquia constitucional.
 • Inici de la convenció girondina

  Inici de la convenció girondina
  Els 749 diputats eren republicans, revolucionaris moderats i oposats a mesures extremistes. Van sufrir amenaçes i pressions dels Sans Cullotes. Al 1793 van ser derrotats pels jacobins.
 • Assalt al Palau de les Tuilleries

  Assalt al Palau de les Tuilleries
  Acte molt important que va succeir en la jornada d'insurreció del 10 d'agost de 1792 que va posar fi a la monarquia de Lluis XVI
 • Destitució del rei per part de l'Assamblea

  Destitució del rei per part de l'Assamblea
  Lluis XVI va ser destituit com a rei per grups extremistes que van assaltar el palau de les Tulleries i va ser tancat junt amb la seva familia a la esglèsia del temple.
 • Convenció jacobina

  Convenció jacobina
  Els jacobins van establir preus màxims i van congelar els salaris. Van abolir la resta dels drets feudals sense indemnització i van repartir les terres confiscades dels contrarrevolucionaris en petites parcel.les.
 • Execució de Lluís XVI

  Execució de Lluís XVI
  Acte en el qual el 21 de gener de 1793, a la Plaça de la Revolució, va ser guillotinat el rei de França i de Navarra Lluis XVI
 • Promulgació de la segona constitució

  Promulgació de la segona constitució
  Va ser la primera Constitució republicana francesa redactada per la Convenció Nacional. Incloïa principis com la sobirania popular, el sufragi universal directe entre els drets de l'home i el ciutadà.
 • Execució de Robespierre

  Execució de Robespierre
  Acte en el qual es va guillotinar al líder de la convenció jacobina Robespierre a conseqüència de la seva radicalització
 • Promulgació de la tercera constitució

  Promulgació de la tercera constitució
  Va ser la constitució creada per la república burguesa, s'assemblava molt a la del 91, però va durar molt poc, ja que la política d'aquests burguesos es quedava a la meitat de tot
 • Tractat de pau amb Austria

  Tractat de pau amb Austria
  Aquest tractat va marcar el final de la Primera coalició, la victoriosa conclusió de les campanyes de Napoleó en Italia i el final de la primera fase de les guerres Napoleòniques.
 • Period: to

  Imperi napoleònic

  Va ser iniciat a l'any 1799 mitjançant un cop d'estat de Napoleó Bonaparte per prendre el poder de França.
 • Cop d'estat de Napoleó

  Cop d'estat de Napoleó
  Napoleó va acordar un cop d'Estat amb la pròpia assamblea, ja que hi havia gent que pensava que l'exèrcit era l'únic que podia consolidar la revolució. Al 1799 Napoleó va expulsar als burguesos que hi havia al poder i ell va asumir el poder polític.
 • Autoproclamació Emperador de Napoleó

  Autoproclamació Emperador de Napoleó
  Acte en el qual Napoleó va asumir tots els poders i es va autoproclamar emperador de l'imperi françès
 • Batalla de Trafalgar

  Batalla de Trafalgar
  Va ser una batalla naval que va tenir lloc el 21 d'octubre de 1805, iniciada pel Regne Unit, l'imperi Austríac, l'imperi Rus, l'imperi de Nàpols i suècia amb l'intenció d'enderrocar a Napoleó. Va tenir lloc al cap de Trafalgar
 • Ocupació d'Espanya i Portugal

  Ocupació d'Espanya i Portugal
  Va ser l'ocupació d'Espanya i Portugal per part de l'imperi Napoleònic, va durar poc temps, ja que ràpidament el poble espanyol i portuguès es va revolucionar.
 • Locomotora de Stephenson

  Locomotora de Stephenson
  Stephenson va ser contractat com a enginyer a les mines de Kilingwood. Allà va començar a elaborar el projecte de la primera locomotora de vapor. El 1814 es van efectuar les primeres proves i es va aconseguir fer-la córrer sobre unes víes de ferro
 • Exili de Napoleó a Elba

  Exili de Napoleó a Elba
  Després de perdre reputació Napoleó va ser desterrat a Elba, l'home que havia dominat el món va desembarcar a l'illa dd'Elba al 1814, però al 1815 va ser rescatat i retornat a França per partidaris de la seva política.
 • Congrès de Vienna

  Congrès de Vienna
  Congrès format a Vienna en el qual van participar Prússia, Russia, Gran Bretanya i Austria amb l'objectiu de restaurar l'absolutisme monàrquic.
 • Period: to

  Restauració i revolucions lliberals

  És el període que comença amb el congrès de Vienna on s'arrela la restauració i els pensaments absolutistes i es duen a terme moviments revolucionaris per tota Europa: Revolucions de 1820, 1830 fins a les revolucions de 1848, la primavera dels pobles
 • Batalla de Waterloo

  Batalla de Waterloo
  Batalla molt decisiva entre les tropes imperials franceses de Napoleó i les forces angloprussianes comandades per Wellington, va acabar amb l'enderrocament de l'exèrcit francès.
 • Segon exili a Santa Helena

  Segon exili a Santa Helena
  Exili de Napoleó Bonapart a Santa Helena, illa de l'Oceà Atlàntic on va viure els seus últims anys de vida i on va morir.
 • Period: to

  Revolucions liberals de 1820

  És el conjunt de processos revolucionaris que van tenir lloc a Europa al 1820.
 • Period: to

  Revolucions lliberals de 1830

  Revolucions que es van produir a Europa central i occidental i que van tenir molta repercussió. Allà on triomfaven substituien l'absolutisme per un sistema constitucional on la burguesia tenía el poder però seguia sent conservador.
 • Primavera dels pobles

  Primavera dels pobles
  Revolucions que es van dur al 1848, produïdes a Europa Occidental;Prússia, Itàlia, França i l'imperi Austríac es van enfrontar als regnes opressors i es va començar a utilitzar la paraula democràcia.
 • Publicació de Manifest Comunista

  Publicació de Manifest Comunista
  El manifest comunista és un dels tractats polítics més influents de l'història, va ser una proclama encargada per la Lliga dels comunistes a Karl Marx i Friedrich Engels entre 1847 i 1848, i publicada per primera vegada a Londres el 21 de febrer de 1848.
 • Period: to

  Període de la segona revolució industrial

  Designa el conjunt de transformacions socioeconòmiques que es van produïr al començament de la Primera Guerra Mundial. Els canvis es van accelerar fortment.
 • Primera Internacional

  Primera Internacional
  Va ser fundada a Londres en 1864. Era una organització que va agrupar inicialment als sindicalistes anglesos, anarquistes i socialistes francesos i italians republicans. Els seus objectius eren la organització política del proletariat en Europa i la resta del món.
 • Motor d'explosió

  Motor d'explosió
  Motor construit per Nikolaus August Otto, el primer motor de gasolina de l'història, de cuatre temps, que va ser la base per a tots els motors posteriors de combustió interna.
 • Primer automòvil

  Primer automòvil
  El primer automòvil, creat per Karl Benz, un inventor alemany, tenia 3 rodes, un motor de combustió refrigerat per aigua de 4 temps i tenia arranc elèctric.
 • Segona Internacional

  Segona Internacional
  Va ser una organització formada en 1889 per els partits socialistes i laboristes que volien coordinar la seva activitat, No existia un Consell General que la dirigia, els partits eren independents per aplicar la política que volien als seus Estats.
 • Primer vol dels germans Wright

  Primer vol dels germans Wright
  Va ser el primer vol amb motor de tota la història el 17 de decembre de 1903, als controls de l'avió Orville Wright, i al seu costat el seu germà Wilbur.
 • Concordat amb la Santa Sede

  Concordat amb la Santa Sede
  Acord internacional signat entre l'Estat Espanyol i el Vaticà que va regular les relacions entre el règim franquista i l'Esglèsia Catòlica durant la dictadura franquista.