linea del temps

 • L’etapa napoleònica

  Napoleó Bonaparte va arriba a França i van posar un nou règim polític el Consolat format per 3 membres. Després el va concentrar el poder en la seva persona primer com a cònsol vitalici.
 • Imperi napoleònic

  França napoleònica es va caracteritzar per l’expansió territorial i per l’intent de posar las mateixes normes francesc a tota Europa.
  Napoleó va derrotar a Prússia i Àustria però no va poder amb Rússia i Regne Unit. Després de la derrota franco-espanyola a la batalla de Trafalgar ,Napoleó també va fracassar a l’intent d’aïllar econòmicament la Gran Bretanya mitjançant el bloqueig continental que prohibia l’entrada de mercaderies britàniques a Europa.
 • La derrota de Napoleó

  Molts estats europeus van formar un gran grup antifrancesos per el fracàs de Rússia i la derrota de Espanya
 • Napoleó destruït

  París va ser ocupada i Napoleó destruït es va retirar a l’illa d’Elba , França retorna les fronteres i la dinastia borbònica era restablerta en torn de Lluís XVIII.
 • Congrès de Viena

  Al 1815 es reuneixen tots els monarques
  absoluts per sufocar revoltes liberals i instaurar novament l’Antic Règim. S’inicien aleshores un seguit de lluites
  revolucionàries a favor del liberalisme i el nacionalisme encapçalades per la burgesia.
 • El retorn per mitjà de dos principis: L’equilibri europeu

  Defensat pel govern britànic i consistia en retornar les fronteres i el repartiment d’Europa per tal de que cap potència no tingués mes poder que les altres.
 • El retorn per mitjà de dos principis: L’equilibri europeu

  Defensat pel govern britànic i consistia en retornar les fronteres i el repartiment d’Europa per tal de que cap potència no tingués mes poder que les altres.
 • Revolució industrialRevolució industrial

  La Revolució Industrial és el conjunt de transformacions econòmiques, basades en l'aplicació de la màquina a la producció, que promogueren un gran creixement de tots els sectors de l'economia.
  És un procés iniciat a la Gran Bretanya a la segona meitat del segle XVIII i que s'estengué per l'Europa continental, EUA i Japó al llarg del segle XIX.
 • REVOLUCIÓ 1820

  Revolució de 1820 o Cicle revolucionari de 1820 foren un conjunt de processos revolucionaris que van tenir lloc a Europa al voltant de 1820.
  Els seus eixos ideològics van ser el liberalisme i el nacionalisme.
 • Associació General per a la Protecció del Treball

  El 1830 es crea l’Associació General per a la Protecció del
  Treball (primer sindicat general).
 • REVOLUCIÓ 1830

  La Revolució de 1830 va ser un procés revolucionari que va començar a París, França, amb l'anomenada Revolució de Juliol o les Tres Glorioses (Trois Glorieuses) jornades revolucionàries de París que van portar a el tron ​​a Lluís Felip I de França i van obrir el període conegut com Monarquia de juliol.
 • Grècia

  Només Grècia va tenir èxit i va aconseguir independitzar-se de l’Imperi turc
 • El nacionalisme

  El nacionalisme apareixia quan una col·lectivitat es considerava nació perquè tenia unes característiques comunes com llengua, història, tradicions i a vegades religió i es volia constituir com a estat
 • liberalisme

  Els partidaris del liberalisme defensaven la llibertat i la igualtat, la sobirania nacional i la separació de poders. Els governs absolutistes van imposar un fort control contra els grups liberals i aquests grups havien d’actuar en secret.
 • Europa queda dividida en dos blocs

  A partir de la revolucions el sistema restauració es va esquerdar i Europa va quedar dividida en dos blocs un de liberal que estava Regne Unit, França, Espanya, Portugal i estats de l’Europa occidental i l’altre de absolutista amb Àustria, Prusia i Rússia como que potències principals.
 • Patent màquina de cosir

  La primera màquina de cosir va ser inventada per Barthélemy Thimonnier, un sastre francès. El 1830 va signar un contracte amb Auguste Ferrand, que va presentar una sol·licitud de patent. La patent per a la seva màquina va ser emesa el 17 de juliol del 1830 i en el mateix any va obrir, per crear uniformes militars per a l'exèrcit francès. La fàbrica va ser incendiada, pel que sembla pels treballadors que temien perdre els seus mitjans de vida arran de la mecanització de la seva feina.
 • REVOLUCIÓ DEL 1848

  La revolució del 1848, posa fi a la monarquia de Lluís Felip d’Orleans i es proclama una República a França
  amb sufragi universal.
 • Alemanya

  A Alemanya els liberals van fracassar en l’intent de establir un parlament elegit per sufragi universal i que representes els diversos estats alemanys i que s’havia de formar un estat unificat.
 • Europa occidental

  A l’Europa occidental la petita burgesia i les classes populars van posar un establiment d’una veritable democràcia amb sufragi universal masculí.
 • La unificació d’Itàlia

  La revolució de 1848 va tenir un for cop a la península itàlica el nacionalisme es va estendre i el Piemont va intentar sense èxit expulsar els austríacs de la Llombardia i del Vèneto.
  A partir del 1849 el regne el Piemont governat per reis Víctor Manuel II va començar un procés de modernització política i econòmica i així Piemont va començar el moviment nacionalista d’unificació d’Itàlia.
 • a fragmentació política d’Itàlia

  El congrés de Viena va dividir la península itàlica en diversos estats independents dominats per règims absolutistes.
  La meitat de Itàlia del Nord estava dominada per l’Imperi austríac.
  El centre sota sobirania del papa
  El sud manava una dinastia borbònica
  El nord-oest amb el regne de Piemont
 • França

  A França Luis Felipe d’Orleans va implantar una república democràtica que va durar molt poc i després de tres anys es va establir un nou règim personificat en Napoleó III.
 • Europa oriental i central

  A l’Europa oriental i central els moviments liberals i nacionals es va estrenar el per l’Imperi austríac per Alemanya i per Itàlia.
 • Regne de Piemont

  A partir del 1849 el regne el Piemont governat per reis Víctor Manuel II va començar un procés de modernització política i econòmica i així Piemont va començar el moviment nacionalista d’unificació d’Itàlia.