Línea de Temps, Socials.

 • Invenció de la màquina de vapor (James Watt)

  Invenció de la màquina de vapor (James Watt)
  Segles XVII i XVIII, període històric on l'evolució de la màquina de vapor va ser més accelerat. Aquest invent és va començar a utilitzar en la indústria, i el transport, substituint als tradicionals motors de l'època: l'animal d'arrossegament, el molí o la força de l'home.
 • Ocupació d’Espanya i Portugal

  Ocupació d’Espanya i Portugal
  La Invasió espanyola de Portugal entre el 5 de maig i el 24 de novembre de 1762, en la Guerra dels Set Anys, en el qual Espanya i França van envair Portugal en tres ocasions i en totes van ser derrotats per l'Aliança anglo-portuguesa. Inicialment en els combats només van participar forces d'Espanya i Portugal, abans que els francesos i els britànics intervinguessin en el conflicte per afavorir als seus aliats.
 • Invent de la filadora de Hergreaves

  Invent de la filadora de Hergreaves
  Sorgeix a la revolució Industrial de la Gran Bretanya, cap a l'any 1764, Hergreaves va inventar la Spinning Jenny: la primera màquina manual de filar que podia filar diversos fils així mateix. Ramon Farguell, 1 fuster de Berga, va perfeccionar aquesta màquina.
 • Sugar Act

  Sugar Act
  Va ser una llei per a la recaptació d'impostos, aprovada pel Parlament de Gran Bretanya el 5 d'abril de 1764. Aquesta llei posava un impost sobre les importacions de sucre, cafè els vins i altres mercaderies que ingressessin a ports nord-americans, tot com a part de l'esforç britànic per amortitzar els costos de la guerra franc-Índia.
 • Stamp Act

  Stamp Act
  Va ser un impost imposat pel parlament angles a les tretze colònies americanes el qual va afectar a molts productes impresos els quals es feien a Anglaterra amb paper estampat.
 • Invet de la filadora Water Frame

  Invet de la filadora Water Frame
  Sir Richard Arkwright va fundar la primera fàbrica de cotó hidràulica del món a Cromford, Derbyshireel 1771, i esdevingué un dels catalitzadors de la revolució industrial.
 • Motí del Tè

  Motí del Tè
  Va ser un acte de protesta dels colons americans contra Gran Bretanya i és considerat un precedent de la Guerra d'Independència dels Estats Units. Va ocórrer el dijous 16 de desembre de 1773 a Boston, quan es llançà al mar tot un carregament de té.
 • Conferència Continental

  Conferència Continental
  El Congrés Continental va ser una assemblea de delegats de les Tretze Colònies angleses de l'est d'Amèrica del Nord, les quals formarien els Estats Units, durant la seva guerra d'Independència d'Anglaterra. (7 de febrero de 1776)
 • Declaració d’independència

  Declaració d’independència
  Aquesta declaració deia que totes les persones han de tenir dret a la llibertat, a la igualtat, a la recerca de la felicitat i que els governants tenen el deure de respectar els drets del poble, 4 de juliol de 1776.
 • Declaració de Drets de Virgínia

  Declaració de Drets de Virgínia
  És un text redactat durant el 1776 i signat el 12 de juny de 1776 que proclama tots els drets dels homes i els ciutadans. (12 de diciembre de 1776)
 • Acampada de Valley Forge

  Acampada de Valley Forge
  Va ser el lloc del campament de l'Exèrcit Continental nord-americà a l'hivern de 1777-1778 durant la Guerra d'Independència dels Estats Units.
 • Batalla de Saratoga

  Batalla de Saratoga
  Aquesta batalla va tenir lloc entre 19 de setembre i el 7 d'octubre l'any 1777 en Saratoga, va ser un dels enfrontaments més importants lliurats durant el transcurs de la Guerra d'Independència dels Estats Units.
 • Perióde la Primera Revolució Industrial

  Perióde la Primera Revolució Industrial
  Neix a Gran Bretanya a mitjans del segle XVIII. Va ser possible per l'existència d'una monarquia liberal i no absolutista, que va aconseguir evitar el panorama de revolucions que es van aparèixer per estenent a altres país. Gran Bretanya quedava lliure de guerres, ja que encara que va estar involucrada en algunes, no es van desenvolupar en super territori. (1780-1870)
 • Batalla de Yorktown

  Batalla de Yorktown
  26 de setembre a 19 d'octubre de 1781, va tenir lloc durant la guerra d'Independència dels Estats Units d'Amèrica, els colons amb l’ajuda de França i espanya es van enfrontar contra l’exercit britànic i van obtenir la victoria.
 • Convocatòria dels Estats Generals

  Convocatòria dels Estats Generals
  Van ser convocats quan la monarquia francesa estava ofegada a causa de l’ajuda de l’independencia americana. (5 de mayo de 1789)
 • Proclamació de l’Assamblea Nacional

  Proclamació de l’Assamblea Nacional
  Va ser una institució molt marcada en la Revolució Françesa. El 17 de juny de 1789 es declara la Assamblea Nacional.
 • Pressa de la Bastilla

  Pressa de la Bastilla
  La presa de la bastilla ardenal de polvora mes important de parís va ser pressa per assalt dels parisencs i va ser considerat com a simbol del principi del fi de l’antic regim i el comçament de la revolució francesa. (14 de julio de 1789)
 • Supressió dels “Privilegis Feudals”

  Supressió dels “Privilegis Feudals”
  En una sessió de l’asmblea nacional, va ser una gran consequencia de la gran por a frança, la abolició dels privilegis feudals va ser en l’assemblea del na nit del 4 d’agost de 1789.
 • Proclamació dels Drets de l’Home i del Ciutadà

  Proclamació dels Drets de l’Home i del Ciutadà
  Va ser aprobada per l’asemblea nacional constituyent el 26 d’agost de 1789. aquesta drets defensaven la llibrtat religiosa, la llibertat de premsa, la llibertat d’expressió, llibertat de reunió, dret a ser jurat davant d’un jurat.
 • Fuigda de París del Rei i la seva família

  Fuigda de París del Rei i la seva família
  Nit del 20 al 21 de juny de 1791 el seu propossit era arribar a un poble fortificat de montmedy al nord-est de frança per dirigir una contrarevolució.
 • Promulgació de la primera Constitució

  Promulgació de la primera Constitució
  Va ser la primera constitució escrita de la historia francesa, 3 de septiembre 1791, és va instaurar la monarquia parlamentaria.
 • Covenció Girondina

  Covenció Girondina
  A la dreta del president del cos s'asseien els Girondins, revolucionaris moderats i oposats a les mesures extremes com ara les requisicions de béns o l'establiment de nous impostos. La convenció va patir les pressions i les amenaces dels sans-cullotes. Per calmar-los, es va crear el Tribunal Revolucionari i el Comitè de Salut Publica. Però al juny de 1793, mitjançant l'ús de la violència, els jacobins, liderats per Robespierre, va aconseguir detenir a tots els diputats girondins. (1792-1793)
 • Assalt al Palau de les Tuilleries

  Assalt al Palau de les Tuilleries
  10 d’agost de 1792, assalt del palau de tuilleries per els seccions parisines i els sants-cullotes juntament amb les tropes federades.
 • Execució del Lluis XVI

  Execució del Lluis XVI
  El rei es jutjat i condemnat per la Convenció per que ho van capturar mentre es dirigia a la frontera de França per ser salvat pel Imperi Austríac. Fracassen totes les maniobres dels grups moderats per salvar el rei i finalment va ser guillotinat a la Plaça de la Revolució. 25 de febrer de 1793.
 • Convenció Termidoriana

  Convenció Termidoriana
  Va ser el producte d'un cop d'estat dins la Revolució francesa. Va anar dirigida contra els Jacobins els quals havien dominat el Comitè de Salvació. (27 de juliol de 1794)
 • Execució de Robespierre

  Execució de Robespierre
  Va ser un dels pricipals líders dels jacobins. El van executar per les mesures que prenia amb els contrarevolucionaris. Fou guillotinat a la Plaça de la Revolució, juntament amb Saint-Just i d’altres dirigents jacobins, el 10 termidor (28 de juliol del 1794). Amb la seva execució, la burgesia moderada recuperava el control del procés revolucionari.
 • Promulgació de la segona Constitució

  Promulgació de la segona Constitució
  La nova Constitució de la República aprovada el 22 d’agost de 1795 i que donava pas al règim del Directori, suposava un exercici d’equilibrisme lingüístic per conciliar una desigualtat elitista amb l’exercici de la sobirania nacional i una igualtat formal de drets.
 • Promulgació de la tercera Constitució

  Promulgació de la tercera Constitució
  La Constitució de l'any III és el text que va establir el Directori durant la Revolució francesa. Va ser aprovada per referèndum el 5 de fructidor del 22 d'agost de 1795, i té com a preàmbul la Declaració dels Drets i Deures de l'Home i del Ciutadà de 1795. La seva aprovació va ser seguida per la d'un nou codi penal, el Codi de delictes i penes (Code donis délits et donis pintes).
 • Primer vaixell de vapor

  Primer vaixell de vapor
  El 1799 Denis Papin va dissenyar un vaixell, moguda per la força del vapor, amb la intenció de fer la travessa des de Kassel, a la vora del Fulda, fins a Londres.
 • Cop d’estat de Napoleó

  Cop d’estat de Napoleó
  9 de novembre de 1799, de Napoleó Bonaparte marca la fi del Directori i de la Revolució Francesa, i el principi del Consolat francès.
 • Autoproclamació Emperador de Napoleó

  Autoproclamació Emperador de Napoleó
  El 2 de Desembre de 1804 Napoleó Bonaparte s'autocorona emperador de França en una cerimònia celebrada a la parisenca Catedral de Notre-Dame. Aquest acte és una declaració d'intencions i demostració de poder absolut, ja que en autocoronarse ratifica la seva autoritat, especialment davant de l'Església, ja que en el acte va estar present el Papa Pius VII a qui va prendre la corona per posar-se-la ell mateix. Posteriorment coronarà a la seva esposa Josefina.
 • Batalla de Trafalgar

  Batalla de Trafalgar
  La Batalla de Trafalgar va ser una batalla naval que va tenir lloc el 21 d'octubre de 1805, en el marc de la Tercera Coalició. per intentar enderrocar Napoleó Bonaparte del tron ​​imperial i dissoldre la influència militar francesa existent a Europa.
 • Exili de Napoleó a Elba

  Exili de Napoleó a Elba
  El 3 de maig de 1814, després de quatre dies de travessia, l'home que havia dominat el món desembarcava, desterrat, a l'Illa d'Elba. La rebuda que li dispensaren els seus habitants, entre l'entusiasme i el temor, sentiments que duraren els 10 mesos del seu Regnat, en els quals transformà política i militarment l'illa, abans del seu retorn per iniciar el Govern dels cent dies.
 • Batalla de Waterloo

  Batalla de Waterloo
  La Batalla de Waterloo fou una decisiva batalla entre les tropes imperials franceses de Napoleó Bonaparte i les forces angloprussianes comandades per Wellington que va tenir lloc el 18 de juny de 1815
 • Segon exili a Sant Helena

  Segon exili a Sant Helena
  A la batalla de Waterloo, on es va rendir als britànics, els qui li van deportar a la llunyana Santa Elena. I allà va morir. 18 de juny de 1815.
 • Congrés de Viena

  Congrés de Viena
  El congrés de Viena fou una conferència entre ambaixadors de les majors potències d'Europa que va ser presidit per l'estadista austríac Klemens Wenzel von Metternich. Va tenir lloc a Viena, de l'1 d'octubre de 1814 al 9 de juny de 1815.
 • Revolucions liberals de 1820

  Revolucions liberals de 1820
  Foren un conjunt de processos revolucionaris que van tenir lloc a Europa al voltant de 1820. Va ser la primera de les anomenades moviments revolucionaris liberals, que van sacsejar Europa amb posterioritat a les Guerres Napoleòniques i que es van repetir successivament en les de 1830 i les de 1848.
 • Revolucions liberals de 1830

  Revolucions liberals de 1830
  Aquesta segona onada revolucionària es va produir a Europa central i occidental, va tenir molta repercussió. Allà on va triomfar es va aconseguir substituir l’absolutisme per un sistema constitucional en el que la burgesia tenia tot el poder però encara era conservador.
 • Restauració i revolucions liberals

  Restauració i revolucions liberals
  La restauració comença amb la caiguda de Napoleó (1815) i l’inici dels processos revolucionaris de 1830, va succeir a França i gairebé a Europa. Les revolucins liberals es van produir a partir d’aixecaments militars i això va provocar moltes revolucions entre els anys 1820-1830-1848.
 • Publicació del Manifest Comunista

  Publicació del Manifest Comunista
  El Manifest Comunista (també Manifest del Partit Comunista, a partir del seu títol original en alemany, Manifest der Kommunistischen Partei) fou el programa teòric i pràctic, destinat a la publicitat, de la Lliga Comunista, una organització obrera internacional. Va ser redactat en novembre de 1847 per Karl Marx i Friedrich Engels, per encàrrec del partit.
 • Primavera dels pobles (terceres revolucions liberals)

  Primavera dels pobles (terceres revolucions liberals)
  Abarca a l’any 1848, va sorgir a l’europa occidental, es diferencia de les anteriors perque aqueta es molt radical
 • Període de la Segona Revolució Industrial

  Període de la Segona Revolució Industrial
  1850 - 1870, Durant aquest període els canvis es van accelerar fortament. Els canvis tècnics van seguir ocupant una posició central, al costat dels ocorreguts en els mercats, en la seva grandària i estructura. Les innovacions tècniques van ser noves fonts d'energia com el gas, el petroli o l'electricitat, nous materials i nous sistemes de transport (avió i automòbil) i comunicació (telèfon i ràdio).
 • Motor d’explosió

  Motor d’explosió
  El 1860, Jean Joseph Etienne Lenoir va crear el primer motor de combustió interna cremant gas dins d'un cilindre. Però fins 1876 Nikolaus August Otto va construír el primer motor de gasolina de la història, de quatre temps, que va ser la base per a tots els motors posteriors de combustió interna. 1886 Karl Benz Comença a utilitzar motores de gasolina a sobre primers prototips d'automòbils.
 • Primera Internacional

  Primera Internacional
  L'Associació Internacional dels Treballadors o Primera Internacional, fou la primera gran organització que va tractar d'unir els treballadors dels diferents països; es fundà el 1864 i es dissolgué el 1881.
 • Convenció Jacobina

  Convenció Jacobina
  El Tribunal Revolucionari jutjava sense possibilitat de defensa als sospitosos de ser contrarevolucionaris. Aquests van ser arrestats per milers i condemnats a morir a la guillotina després de simulacres judicis. (1789-1880)
 • Primer automovil

  Primer automovil
  L'origen dels cotxes es troba a la segona meitat del segle XIX. Tot i que en 1769 Nicolas-Joseph Cugnot havia construït un automòbil impulsat per vapor, els cotxes de gasolina van sorgir durant la Segona Revolució Industrial. El primer model d'aquest tipus data de 1885 gràcies a l'enginy de Karl Benz, que el va patentar un any més tard.
 • Segona Internacional

  Segona Internacional
  La Segona Internacional va ser una organització creada el 1889 pels partits socialistes que desitjaven coordinar l'activitat internacional del moviment obrer que s'havien format en gran part dels països europeus.
 • Primer vol dels Germans Wrigtf

  Primer vol dels Germans Wrigtf
  El 17 de desembre de 1903, van arribar notícies que dos germans havien volat una màquina d'aire curiós per més d'un minut.
 • Tractat de pau amb Aústria

  Tractat de pau amb Aústria
  Va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial.
 • Concordat amb la Santa Sede

  Concordat amb la Santa Sede
  El concordat entre l'Estat espanyol i la Santa Seu de 1953 va ser signat a la Ciutat del Vaticà, el 27 d'agost de 1953 pel secretari d'Estat de la Santa Seu Domenico Tardini, Alberto Martín Artajo i Fernando María Castiella i Blat de moro, ambaixador de Espanya davant la Santa Sede.
 • Locomotora de Stephenson

  Locomotora de Stephenson
  En 1825 va fer funcionar un tren miner que traslladava grans quantitats de carbó de les mines fins a la seva destinació, el primer dels quals va ser el que recorria el trajecte Stockton-Darlington. Successivament, va introduir nous perfeccionaments a les màquines de vapor en el 1990