La Revolució Francesa + La meva vida

 • Els Estats Generals

  Els Estats Generals
  França amb antecedents de crisi econòmica i un Estat en fallida, porta el rei Lluís XVI el maig de 1789, a convocar a Versalles els Estats Generals, buscant modificar privilegis i més impostos populars. Participen els tres Estaments de la societat francesa.
  A la reunió, el primer i segon estament (rei, nobles i clergat 3%), volen el vot per estament.
  El tercer estat (burgesos i majoria popular 97%), demanen, sense èxit, el vot per persona per estar equitativament equilibrat.
 • Period: to

  La Monarquia Constitucional

  La primera de les tres fases de la Revolució Francesa.
  La Monarquia Constitucional és una forma d'Estat en la que existeix separació de poders on el monarca ostenta el Poder Executiu amb potestat per anomenar el govern, mentre que el Poder Legislatiu l'exerceix una assemblea o Parlament.
 • Assemblea Nacional: Jurament "del joc de pilota"

  Assemblea Nacional: Jurament "del joc de pilota"
  El Tercer Estat, reunit a la sala de joc de pilota de Versalles, es constitueixen en Assemblea Nacional per acabar amb l'absolutisme i preparar una constitució; començant així la Revolució Francesa.
 • Assemblea Constituent

  Assemblea Constituent
  Els burgesos i camperols, sabent que són el 97% de la nació, entenen que les petites concessions del rei són maniobres per guanyar temps en contra de les seves reivindicacions, i es consoliden com a Assemblea Constituent, que aprova la Constitució de 1791, on el rei representarà el govern, però sota control legislatiu i executiu i es fa la Declaració de Drets de l'Home.
  La sobirania resideix ara en la nació.
 • Pressa de la Bastilla

  Pressa de la Bastilla
  El poble exigeix al rei la sortida de les tropes mercenàries i, negant-se a aquest, decideixen prendre la presó de la Bastilla, símbol de totes les arbitrarietats i injustícies de l'absolutisme, alliberant els presos que s'hi trobaven dins.
  Aquesta data, moment que cau el baluard de l'absolutisme francès, és considerada com el començament de la Revolució Francesa i dia nacional actualment.
 • Primera Constitució Escrita

  Primera Constitució Escrita
  Promulgada per l'Assemblea Nacional Constituent, acceptada pel rei i quedant França com una monarquia constitucional, una vegada van ser finalitzats els treballs de redacció de la Constitució.
 • Assemblea Legislativa

  Assemblea Legislativa
  Es va reunir per primera vegada l'1 d'octubre de 1791. El rei buscava protecció en l'Assemblea Legislativa, però és detingut i suspès de les seves funcions, i condemnat a la guillotina.
  A temps, es convoquen noves eleccions per sufragi universal per la formació d'una Convenció Nacional que assumís tots els poders de l'estat.
 • Assalt a les Tulleries

  Assalt a les Tulleries
  Els membres de les seccions parisenques (divisions territorials administratives), els sans-culottes i les tropes federades assalten el palau de les Tulleries. En aquest moment, ja era evident l'oposició del rei a la Revolució, i se sabia què intentava fer-la fracassar. L'Assemblea Legislativa suspèn les funcions constitucionals del rei, convocant eleccions i donant pas a un nou parlament de Robespierre (Jacobins)
 • La Convenció

  La Convenció
  El 10 d'agost de 1792 sorgeix a París una nova comuna rebel que encapçala la insurrecció a tot el país. Els camperols volien les terres que treballaven, les classes populars urbanes una legislació més afavoridora. Tot això xocava amb la tímida llibertat de la propietat defensada pels girondins.
  El govern de la burgesia girondina es perllonga fins al juny de 1793, donant pas al de la Convenció que aboleix definitivament la monarquia, proclama la República i condemna al rei.
 • Period: to

  La República Democràtica

  A la mort del rei, les monarquies europees (Àustria, Prússia, Espanya, Holanda i Anglaterra), envaeixen França i al temps, a l'interior un grup d'insurrectes formen un exèrcit contrarevolucionari.
 • Proclamació de la República Francesa

  Proclamació de la República Francesa
  La Primera República Francesa va ser proclamada el 22 de setembre de 1792. Fou destituït el rei, i va durar 12 anys fins a l'establiment del primer imperi per part de Napoleó Bonaparte l'any 1804.
 • Execució de Lluís XVI a la guillotina

  Execució de Lluís XVI a la guillotina
  Condemnat per l'Assemblea Legislativa per traïdor a la nació, a conseqüència de la seva fugida en cerca de l'exèrcit de l'imperi austríac i l'intent d'agrupar forces estrangeres (monarquies per recuperar l'absolutisme).
  Unes cartes reveladores trobades a les Tulleries van ser molt clares de la traïció a la pàtria i les seves institucions que estava perpetrant la corona.
 • La Vendée

  La Vendée
  Es tracta d'una revolta del clergat refractari (bisbes i mossens que es neguen a acatar la Constitució de 1790), partidaris de la monarquia, camperols i petits comerciants que s'organitzen en un exèrcit anomenat Catòlic Real per dur escamots a les ciutats més importants.
  Les tropes republicanes s'alcen amb la victòria, mitjançant Comitès de vigilància i l'enduriment contra els nobles i els clergues refractaris.
 • "El Regnat del Terror" Execució de Maximilien Robespierre

  "El Regnat del Terror" Execució de Maximilien Robespierre
  El juny de 1793 els Jacobins liderats per M. Robespierre aconsegueixen definitivament el poder.
  Es calcula que unes 16000 persones varen ser ajusticiades en aquest curt període; inclús alguns que havien estat aliats, com Danton, van ser guillotinats.
  Després d'un cop d'estat de l'alta burgesia contra el poder jacobí, el mateix Robespierre va ser guillotinat, acusat de tirania.
  La mort de Robespierre donarà pas a la última etapa dins de la República francesa.
 • Period: to

  La República Burgesa i el Directori

  El Directori és el govern francès dels últims anys de la Revolució Francesa. Tenia 2 cambres legislatives: el Consell dels Antics i el dels 500. El poder executiu estava en mans de 5 directors.
  Va fer la Constitució de 1795 molt diferent de la de 1793, ja que tornava a la Constitució monàrquica de 1791.
  A partir de 1799, un Directori corromput va anar donant cada cop més poder als generals per tal d'assegurar l'estabilitat del règim. Un d'ells era Napoleó Bonaparte.
 • Cop d'estat de Napoleó Bonaparte

  Cop d'estat de Napoleó Bonaparte
  Durant el Directori, Napoleó dona un cop d'estat i es proclama cònsol Primer de la República, començant la fase política del Consolat.
 • L'inici de la meva vida

  L'inici de la meva vida
  Aquest va ser el dia que vaig néixer, exactament a les 10:00. Vaig néixer per cesària, ja que estava posicionada a l'inrevés. Els meus pares sempre em diuen que semblava curiosa en els meus primers moments de vida, en el sentit que tenia ganes d'explorar el meu entorn. Les persones, les llums, fins i tot el rellotge de la paret!
 • El meu joc de mapes

  El meu joc de mapes
  Amb gairebé dos anys i quatre dents, ja podia recordar el nom de tots els països d'Europa en un petit joc que feia amb el meu pare.
  Encara no sabia pronunciar la lletra "R", i quan intentava anomenar els Països Baixos, assenyalava el país i deia "Hahos"
 • Entrada a l'escola

  Entrada a l'escola
  Aquest va ser el meu primer dia d'escola, al Turó Blau. No estava acostumada a separar-me de la meva mare, i estava una miqueta nerviosa, però jo a aquesta edat era molt optimista, i pensava en l'escola com un lloc per fer amics i jugar.
 • Primer premi de literatura

  Primer premi de literatura
  Als jocs florals per Sant Jordi de 4t de Primària, vaig guanyar el primer premi de la categoria de prosa amb la meva versió original d'un univers de fantasia: "Les Color Girls al Món Màgic"
 • El quadre de les flors amoroses

  El quadre de les flors amoroses
  "Les flors amoroses al camp de primavera" és un quadre que vaig pintar a classe de Visual i Plàstica a l'escola, i va aparèixer a la portada de l'anunci per l'exposició d'obres d'art de l'escola, del 3 al 29 de juny. No m'ho esperava, perquè els meus professors no m'havien dit res al respecte, però vaig estar més que emocionada.
 • De primària a secundària

  De primària a secundària
  Just enmig de la pandèmia del COVID-19, vaig començar classes virtuals a l'institut Martí Pous. Vaig perdre'm l'oportunitat de fer la transició presencial, però em divertia molt fent tasques al Google Classroom i coneixent al professorat i els companys a través de Zoom i Google Meet.
 • Period: to

  La Pandèmia

  La pandèmia del virus COVID-19 va començar el mateix any que acabava primària i començava l'institut.
  Aquest fet ha estat un dels més importants perquè ha tingut una repercussió a escala mundial, i dins de la por i l'angoixa que va despertar la situació, al temps, van conèixer la solidaritat, l'enginy i la capacitat de resiliència de les persones en situacions greus.
 • Un dia de sort!

  Un dia de sort!
  Molt prop de completar el meu penúltim curs d'anglès a l'acadèmia Kids&Us, vaig passar-me uns mesos estudiant per l'examen First de Cambridge. El 7 de juny, vaig anar, juntament amb les meves companyes i amigues de l'extraescolar, a una de les institucions de La Salle, i encara que totes vam rebre puntuacions molt altes, vaig ser l'única que aconseguí dos títols en un sol examen, per puntuacions quasi perfectes a tres dels cinc apartats. Això sí que és tenir sort!
 • Volar, una experiència inolvidable

  Volar, una experiència inolvidable
  L'estiu passat, la meva família i jo vam anar al centre esportiu Windoor per poder experimentar les emocions que ens pot transmetre volar, com la sensació d'ingravidesa. Vaig estar una mica nerviosa, però em va encantar! Hi va haver un moment on em van pujar altíssim, i, encara que jo no tenia vertigen, em va impressionar una mica, però va ser espectacular!
 • La creació del meu personatge original

  La creació del meu personatge original
  A part de l'astronomia, també tinc l'afició de dibuixar i escriure sobre històries de ficció. Aquest dia, vaig crear el personatge més elaborat de tots els que he fet fins ara; l'Arya Brighton. No només és un personatge amb una història profunda, sinó, que també té les meves mateixes ambicions de ser científica i poder fer quelcom interessant a la seva vida.
 • El concurs de la carpeta

  El concurs de la carpeta
  El dia 18 de febrer del curs passat, l'equip d'enginyeria ens va presentar un concurs de disseny per la carpeta de l'any següent. Vaig pensar en un disseny colorit, però també amb significat pels alumnes, pel professorat, i pel que significava l'ubicació del mateix institut.
  Dos mesos després, per Sant Jordi, vaig ser anomenada guanyadora del concurs. No m'ho esperava en absolut! Creia que guanyaria altra que m'agradava molt, però sembla que tot plegat, disseny i missatge van agradar.