L'Edat Moderna

  • Period: 1400 to

    Renaixement

    És un període històric i cultural que es va desenvolupar a Europa aproximadament entre els segles XIV i XVI. Aquest moviment es va originar a Itàlia i es va caracteritzar per un renaixement dels valors, coneixements i formes artístiques de l'antiguitat clàssica grecoromana després del període medieval.
  • 1440

    David de bronze de Donatello di Niccolò

    David de bronze de Donatello di Niccolò
    És una escultura de bronze de 158 cm d'alçada, obra de l'escultor italià Donatello. L'obra va ser realitzada al voltant de 1440 per encàrrec de Cosme de Médici, que volia col·locar-la als jardins del seu palau de Florència.Actualment es troba al Bargello.
  • Period: 1450 to

    Humanisme

    L'humanisme és una filosofia de la vida democràtica i ètica, que afirma que els éssers humans tenen el dret i la responsabilitat de donar sentit i forma a les seves vides.
  • 1453

    L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble

    L’Imperi Otomà conquesta Constantinoble
    La conquesta d'Istanbul (anteriorment coneguda com Constantinoble) per part de l'Imperi Otomà el 1453 va marcar la caiguda de l'Imperi Bizantí. Aquest esdeveniment va significar un canvi decisivament significatiu en la història, ja que va portar a la transformació d'Istanbul en la nova capital de l'Imperi Otomà i va estendre el seu domini sobre moltes parts de la Mediterrània oriental i els Balcans.
  • 1455

    Impremta

    Impremta
    La impremta és una invenció crucial que va revolucionar la manera com es difonia la informació i el coneixement. Va ser inventada per Johannes Gutenberg al segle XV i va tenir un impacte enorme en la societat europea i, eventualment, al món sencer.
  • 1469

    Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó

    Casament d’Isabel de Castella amb Ferran d’Aragó
    El casament d'Isabel de Castella i Ferran d'Aragó el 1469 va unificar les dues corones més poderoses de la península Ibèrica, establint la base per a l'Espanya moderna. Aquesta unió va facilitar la centralització del poder, la Reconquesta de Granada i l'inici de l'expansió colonial.
  • 1478

    Creació del Tribunal de la Inquisició

    Creació del Tribunal de la Inquisició
    El Tribunal de la Inquisició espanyola va ser creat el 1478 pels Reis Catòlics, Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó, amb l'aprovació papal. El seu objectiu era mantenir la unitat religiosa del regne, perseguint heretges i conversos sospitosos. La Inquisició es va convertir en una poderosa eina de control religiós i polític durant segles.
  • Period: 1479 to 1516

    Regnat dels Reis Catòlics

    Els Reis Catòlics, Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó, van unificar les corones de Castella i Aragó, completant la Reconquesta amb la conquesta de Granada el 1492. Van finançar el viatge de Cristòfor Colom que va descobrir Amèrica el mateix any. També van decretar l'expulsió dels jueus, van instaurar la Inquisició i van centralitzar el poder. El seu regnat va establir les bases per a l'Espanya moderna i l'expansió imperial.
  • 1489

    Sentència arbitral de Guadalupe

    Sentència arbitral de Guadalupe
    La Sentència Arbitral de Guadalupe del 1486 va ser un acord de mediació arbitrada per Ferran II d'Aragó i Isabel I de Castella per resoldre el conflicte territorial entre Portugal i Castella sobre la possessió de les illes Canàries. Aquesta sentència va reconèixer la sobirania de Castella sobre Gran Canària i les altres illes, establint fronteres que van marcar la divisió de l'arxipèlag entre els dos regnes ibèrics.
  • 1490

    l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci

    l'Home de vitruvi de Leonardo da Vinci
    És un famós dibuix fet per Leonardo da Vinci al voltant de l'any 1490. Aquest dibuix, que es troba acompanyat de notes anatòmiques i geomètriques, representa un home en dues superposicions, amb els braços i les cames esteses dins d'un cercle i un quadrat. L'Home de Vitruvi és considerat una de les obres més icòniques del Renaixement i un símbol de la combinació de l'art i la ciència.
  • 1492

    Conquesta del Regne de Granada

    Conquesta del Regne de Granada
    La conquesta del Regne de Granada el 1492, liderada pels Reis Catòlics, Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó, va marcar la fi de la Reconquesta. Va suposar la incorporació de l'últim territori musulmà de la península Ibèrica al Regne de Castella, consolidant la unificació d'Espanya.
  • 1492

    Descobriment d’Amèrica

    Descobriment d’Amèrica
    El descobriment d'Amèrica el 1492 va ser liderat per Cristòfor Colom, finançat pels Reis Catòlics d'Espanya, Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó. Aquest viatge històric va marcar el primer contacte europeu amb les Amèriques, iniciant l'era de la colonització europea en aquest continent i canviant profundament la història mundial.
  • 1492

    Expulsió dels jueus de la Corona hispànica

    Expulsió dels jueus de la Corona hispànica
    L'expulsió dels jueus de la Corona Hispànica el 1492 va ser una decisió decretada pels Reis Catòlics, Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó. Aquest edicte va obligar a tots els jueus a convertir-se al cristianisme o a abandonar els regnes de Castella i Aragó. Aquesta mesura va tenir un impacte profund en la comunitat jueva d'Espanya, provocant la diàspora de molts jueus que van buscar refugi en altres països europeus i àrees del Mediterrani.
  • Period: 1492 to

    Edat moderna

    L'Edat Moderna és un període històric que es desenvolupa entre la fi de l'Edat Mitjana i l'inici de l'Edat Contemporània. Els esdeveniments que marquen l'inici i el final de l'Edat Moderna varien segons els historiadors, comença amb la caiguda de Constantinoble el 1453 o amb el descobriment d'Amèrica el 1492, i finalitza amb la Revolució Francesa el 1789.
  • 1493

    Segon viatge de Colom a Amèrica

    Segon viatge de Colom a Amèrica
    En el segon viatge de Cristòfor Colom a Amèrica el 1493, va dirigir una flota de 17 vaixells finançada pels Reis Catòlics d'Espanya. Aquest viatge tenia com a objectiu establir colònies permanents a les terres descobertes i continuar explorant les noves regions, ampliant així el coneixement europeu sobre Amèrica i consolidant la presència espanyola en el Nou Món.
  • 1497

    Conquesta de Melilla

    Conquesta de Melilla
    La conquesta de Melilla el 1497 va ser realitzada per les forces dels Reis Catòlics, Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó. Aquesta acció va marcar el començament de l'expansió espanyola al nord d'Àfrica, establint Melilla com una plaça forta estratègica per controlar el tràfic marítim a l'estret de Gibraltar.
  • 1498

    Tercer viatge de Colom a Amèrica

    Tercer viatge de Colom a Amèrica
    En el tercer viatge de Cristòfor Colom a Amèrica el 1498, va explorar les regions del sud de l'hemisferi occidental, incloent les costes de l'actual Veneçuela i Trinitat. Colom va continuar buscant riqueses i recursos per a Espanya, ampliant el coneixement europeu sobre aquestes terres i establint més enllaços amb les cultures indígenes locals.
  • Period: 1501 to

    Economia i política

    Durant el segle XVI, Europa va canviar molt. Espanya i Portugal van liderar l'exploració i la colonització de nous llocs com Amèrica. Van portar or i plata, cosa que va causar inflació. Va sorgir el mercantilisme i les borses de comerç. Hi va haver millores en l'agricultura i la indústria tèxtil per satisfer la demanda creixent. En política, les monarquies es van fer més fortes i hi va haver conflictes religiosos. Espanya i Portugal es van expandir, i Anglaterra també es va fer important.
  • 1502

    Expulsió dels musulmans de la Corona hispànica

    Expulsió dels musulmans  de la Corona hispànica
    L'expulsió dels musulmans de la Corona Hispànica el 1502 va ser una decisió dels Reis Catòlics, Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó. Aquest edicte va obligar als musulmans a convertir-se al cristianisme o a abandonar els regnes de Castella i Aragó. Aquesta mesura va contribuir a la uniformitat religiosa d'Espanya, però va provocar la pèrdua de diverses comunitats musulmanes i va tenir un impacte significatiu en la demografia i la cultura de la península Ibèrica.
  • 1502

    Quart viatge de Colom a Amèrica

    Quart viatge de Colom a Amèrica
    En el quart viatge de Cristòfor Colom a Amèrica el 1502, va explorar principalment les regions del Carib i de l'Amèrica Central. Aquest viatge va ser caracteritzat per la seva recerca de rutes comercials i nous territoris per a Espanya. Colom va explorar les costes de l'Honduras, Nicaragua i Costa Rica, buscant or i altres recursos valuables per a la Corona espanyola.
  • 1504

    David de Michelangelo Buonarroti

    David de Michelangelo Buonarroti
    David és una famosa escultura renaixentista creada per Michelangelo Buonarroti entre 1501 i 1504. Representa a l'heroi bíblic David moments abans d'enfrontar-se a Goliat. Esculpida en marbre blanc, l'obra destaca pel realisme i l'expressió de força i determinació. Actualment s'exhibeix a la Galeria de l'Acadèmia de Florència, Itàlia, i continua sent una de les obres d'art més admirades del món.
  • 1504

    Conquesta del Regne de Nàpols

    Conquesta del Regne de Nàpols
    La conquesta del Regne de Nàpols el 1504 va ser dirigida per Ferran II d'Aragó, consolidant el control espanyol sobre el sud d'Itàlia. Aquesta victòria va seguir una sèrie de conflictes coneguts com les Guerres Italiàniques, contra França, i va establir el domini espanyol a la regió durant gran part del segle XVI.
  • 1510

    Conquesta d’Alger i Bugia

    Conquesta d’Alger i Bugia
    La conquesta d'Alger i Bugia el 1510 va ser una expedició militar liderada per Ferran II d'Aragó, conegut també com a Ferran el Catòlic. Aquesta campanya militar va tenir com a objectiu expandir la influència espanyola al nord d'Àfrica, consolidant el control sobre ports estratègics del Mediterrani occidental. Aquesta victòria va reforçar la presència espanyola a la regió i va contribuir a l'expansió de l'imperi espanyol durant el segle XVI.
  • 1511

    Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes

    Raffaello Sanzio pinta l'Escola d'Atenes
    "L'Escola d'Atenes" és una de les obres més famoses del pintor renaixentista italià Rafael Sanzio. Realitzada entre 1509 i 1511, la pintura es troba al Vaticà, als Aposentos de Rafael. Aquesta obra mestra representa diversos filòsofs, científics i matemàtics de l'Antiga Grècia, congregats en un edifici majestuós que simbolitza l'acadèmia d'Atenes. És un tribut al coneixement i la saviesa de la civilització clàssica i reflecteix els ideals humanistes del Renaixement.
  • 1515

    Conquesta del Regne de Navarra

    Conquesta del Regne de Navarra
    La conquesta del Regne de Navarra el 1515 va ser completada per les forces del rei Ferran II d'Aragó. Aquesta incorporació va annexar la major part del territori navarrès al Regne de Castella, consolidant encara més la unificació territorial dels regnes ibèrics sota la Corona espanyola.
  • Period: 1516 to 1556

    Regnat de Carles I d’Espanya

    Carles I d'Espanya va unificar les corones de Castella i Aragó, heretant un vast imperi que incloïa territoris europeus i americans. Va enfrontar-se a múltiples conflictes, incloent guerres contra França, el Sacre Imperi Romanogermànic i l'Imperi Otomà. També va afrontar revoltes internes com les Comunidades i las Germanías. Durant el seu regnat, l'expansió colonial es va intensificar. El 1556 va abdicar en favor del seu fill Felip II.
  • 1517

    Reforma protestant

    Reforma protestant
    La Reforma Protestant va ser un moviment religiós del segle XVI liderat per figures com Martín Lutero i Juan Calvino. Criticava la doctrina i les pràctiques de l'Església Catòlica Romana, promovent l'autoritat de la Bíblia i la salvació per la fe sola. Va dividir i donar lloc a l'església cristiana a denominacions com el luteranisme i el calvinisme, impactant en la història europea i religiosa.
  • 1520

    Revolta de les comunitats

    Revolta de les comunitats
    La Revolta de les Comunitats el 1520 va ser un moviment de protesta popular a València, Mallorca i Catalunya contra Carles I d'Espanya per les seves polítiques fiscals i de centralització del poder. Tot i les victòries inicials, va ser reprimida severament, acabant amb la supressió dels drets locals i una dura repressió.
  • 1521

    Caiguda de Tenochtitlan

    Caiguda de Tenochtitlan
    La caiguda de Tenochtitlan el 1521 va ser el resultat de la conquesta de l'Imperi Mexica per part d'Hernán Cortés i els seus aliats indígenes, com els tlaxcalteques. Aquest esdeveniment va marcar la fi de l'Imperi Mexica i va establir la dominació espanyola sobre el que avui és Mèxic. La caiguda de Tenochtitlan va ser un punt d'inflexió significatiu en la història de la conquesta espanyola d'Amèrica.
  • 1521

    Batalla de Villalar

    Batalla de Villalar
    La Batalla de Villalar el 1521 va ser un enfrontament clau durant la Guerra de les Comunidades de Castella, on les forces reials liderades per l'emperador Carles I d'Espanya van derrotar els comuners castellans. Aquesta batalla va resultar en la captura i execució dels líders de les Comunitats, consolidant el poder absolut de Carles I sobre Castella i posant fi a la rebel·lió.
  • 1522

    Primera volta al món

    Primera volta al món
    La primera volta al món el 1522 va ser una històrica expedició marítima liderada per Fernão de Magalhães i posteriorment completada per Juan Sebastián Elcano, demostrant per primera vegada que la Terra era rodona i establint una ruta marítima global des d'Europa fins a les Moluques. Aquest viatge va ser crucial per al descobriment geogràfic i l'establiment de noves rutes comercials a través del sud de l'oceà Índic i l'oceà Pacífic.
  • 1525

    Batalla de Pavia

    Batalla de Pavia
    La Batalla de Pavia el 1525 va ser un enfrontament clau durant les Guerres Italianes, on les forces espanyoles i alemanyes, comandades per Carles I d'Espanya, van derrotar decisivament les forces franceses. Aquesta victòria va resultar en la captura del rei Francesc I de França i va consolidar la supremacia de Carles I a Europa.
  • 1555

    Pau d’Augsburg

    Pau d’Augsburg
    El Pau d'Augsburg del 1555 va ser un acord que va posar fi a les guerres religioses a l'Imperi Sacre Romanogermànic. Aquest tractat va establir el principi "cuius regio, eius religio", permetent als prínceps alemanys escollir entre el catolicisme i el luteranisme com a religió oficial en els seus territoris. Aquesta pau va marcar un pas important cap a la tolerància religiosa a Europa.
  • Period: 1556 to

    Regnat de Felip II

    Felip II d'Espanya va consolidar l'Imperi Espanyol, ampliant-lo a Amèrica, Àsia i Europa. Va enfrontar-se a conflictes com la Guerra dels Vuitanta Anys als Països Baixos i va patir la derrota de l'Armada Invencible contra Anglaterra el 1588. Va centralitzar el poder a Madrid i va promoure la Contrareforma catòlica. El seu regnat va ser una època de gran esplendor però també de tensions polítiques i religioses.
  • 1561

    Madrid es converteix en la capital de l’Imperi

    Madrid es converteix en la capital de l’Imperi
    En 1561, Madrid es va convertir en la capital de l'Imperi Espanyol sota el regnat de Felip II. Aquest trasllat va reflectir la importància creixent de la ciutat com a centre polític i administratiu de l'imperi, substituint Toledo en aquest paper. Madrid va continuar sent la capital de l'Imperi Espanyol fins a l'extinció del mateix amb la Revolució Liberal a principis del segle XIX.
  • 1568

    Insurrecció de les Alpujarras

    Insurrecció de les Alpujarras
    La Insurrecció de les Alpujarras el 1568 va ser un levantament a Andalusia, Espanya, liderat pels moriscos contra les polítiques repressives del rei Felip II. Malgrat alguns èxits inicials, la revolta va ser ràpidament suprimida per les forces reials, resultant en la derrota dels insurrectes i en la seva expulsió d'Espanya.
  • 1571

    Fundació de la ciutat de Manila

    Fundació de la ciutat de Manila
    La fundació de la ciutat de Manila va tenir lloc el 1571 per part de les forces espanyoles liderades per Miguel López de Legazpi. Manila es va establir com un important centre colonial espanyol a les Filipines, sent designada com la capital de les illes. Aquesta fundació va ser crucial per al control espanyol sobre l'arxipèlag, establint la base per a la seva presència a la regió durant segles.
  • 1571

    Batalla de Lepant

    Batalla de Lepant
    La Batalla de Lepant el 1571 va ser una important confrontació naval entre la Lliga Santa, liderada per Espanya, Venècia i la Santa Seu, i l'Imperi Otomà. Va tenir lloc prop de Lepant (Nafpactos) a Grècia occidental, i va resultar en una decisiva victòria cristiana sobre la flota otomana. Aquesta batalla va marcar un punt d'inflexió en la història naval europea, debilitant el poder otomà al Mediterrani i reafirmant la influència cristiana a la regió.
  • 1579

    Independència d’Holanda

    Independència d’Holanda
    L'Independència d'Holanda el 1579 es refereix a la signatura de l'Acta d'Unió d'Utrecht, que va establir una unió de provinces del nord dels Països Baixos contra el domini espanyol. Aquest esdeveniment va ser un pas crucial cap a la independència dels Països Baixos de l'Imperi Espanyol, marcant el naixement de la República de les Províncies Unides i el reconeixement de la seva sobirania.
  • Derrota de l’Armada Invencible

    Derrota de l’Armada Invencible
    La derrota de l'Armada Invencible el 1588 va ser una important batalla naval entre Espanya i Anglaterra durant el regnat de Felip II d'Espanya. L'Armada Invencible era una flota espanyola enviada per invadir Anglaterra, però va ser derrotada per la flota anglesa comandada per Frances Drake. Aquesta derrota va tenir grans repercussions estratègiques i va marcar el començament del declivi de l'hegemonia naval espanyola a favor d'Anglaterra.
  • Execució de Juan de Lanuza

    Execució de Juan de Lanuza
    L'execució de Juan de Lanuza el 1591 va ser un esdeveniment tràgic durant el regnat de Felip II d'Espanya. Lanuza, noble aragonès, va ser condemnat a mort per traïció després de liderar una revolta a Aragó contra les polítiques reials. Aquesta execució va reflectir les tensions entre la monarquia i les regions que buscaven mantenir la seva autonomia i tradicions locals.
  • Period: to

    Barroc

    El Barroc va ser un moviment artístic i cultural a Europa entre els segles XVII i XVIII, conegut pel seu estil ornamentat i dramàtic en arquitectura, pintura i música. S'enfocava a l'emoció i al drama, destacant pels seus detalls elaborats, colors intensos i noves formes musicals.
  • Period: to

    Economia i política

    Segle XVII
    Expansió colonial i comerç internacional que va generar riquesa.
    Consolidació del mercantilisme per enfortir el poder nacional mitjançant el control estatal i l'acumulació de metalls preciosos.
    Sorgiment de l'absolutisme monàrquic a països com França i Espanya, mentre que en altres com Anglaterra es va enfortir el poder parlamentari.
    Persistència de conflictes religiosos i guerres.
    Competència europea pel domini global mitjançant l'expansió imperial i l'establiment de colònies.
  • Lleis de Kepler

    Lleis de Kepler
    Johannes Kepler va desenvolupar les seves tres lleis del moviment planetari, que descriuen l'òrbita el·líptica dels planetes al voltant del Sol. Aquestes lleis van proporcionar una base matemàtica sòlida per al model heliocèntric de Copèrnic.
  • Telescopi

    Telescopi
    Galileu Galilei va perfeccionar el telescopi i el va utilitzar per fer observacions astronòmiques revolucionàries, com els cràters a la Lluna, les llunes de Júpiter i les fases de Venus.
  • Microscopi

    Microscopi
    Durant el barroc, es van millorar els microscopis, cosa que va permetre als científics observar organismes microscòpics per primera vegada, assentant les bases de la microbiologia.
  • Judici a Galileu Galilei

    Judici a Galileu Galilei
    El judici a Galileu Galilei, ocorregut al segle XVII, va ser un conflicte entre la ciència i la religió. Galileu va defensar la teoria heliocèntrica de Copèrnic, que desafiava la visió geocèntrica de l'Església Catòlica. Obligat a retractar-se, va passar la resta de la vida sota arrest domiciliari. Aquest episodi il·lustra la tensió entre l'avenç científic i l'autoritat religiosa a la història.
  • Leyes del movimiento de Newton

    Leyes del movimiento de Newton
    Isaac Newton va formular les seves lleis del moviment i la llei de la gravitació universal durant el període barroc. Aquestes lleis descriuen com els objectes es mouen i com interactuen gravitacionalment entre si, assentant les bases de la física moderna.
  • Revolta de les Barretines

    Revolta de les Barretines
    La Revolta de les Barretines del 1687 va ser un aixecament popular a Catalunya contra les polítiques fiscals i la conscripció militar de l'Imperi Espanyol. Aquesta revolta es va caracteritzar pel seu caràcter espontani i la participació de diferents sectors de la societat catalana. Malgrat que la revolta va ser suprimida per les forces reials, va reflectir el descontentament i les tensions socials existents a Catalunya en aquell període.