Israel og Palæstina

 • FN i 1947 vedtog at dele jorden mellem jøder og arabere.

  Kampen om retten til det geografiske område Palæstina havde allerede stået på i flere århundreder, da FN i 1947 vedtog at dele jorden mellem jøder og arabere.
  Det skete efter Anden Verdenskrigs jødeforfølgelser og udryddelser i koncentrationslejre, og sejrherrerne ønskede at give jøderne deres egen stat.
 • Grænserne til Gaza blev fastlagt i en våbenhvile-aftale

  Grænserne til Gaza blev fastlagt i en våbenhvile-aftale mellem Israel og Egypten i kølvandet på den arabisk-israelske krig i 1948.
 • Den 14. maj 1948 blev staten Israel oprettet.

  Den 14. maj 1948 blev staten Israel oprettet. 67 år senere raser konflikten om territorier stadig. Den 14. maj 1948 blev staten Israel oprettet på landområdet Palæstina på baggrund af FN's forslag af fordelingen mellem jøder og palæstinensere, der fik henholdsvis 52 procent og 48 procent af landområdet.
 • I 1967 bryder 'Seksdageskrisen' ud.

  I 1967 bryder 'Seksdageskrisen' ud. Israel vinder over Syrien, Jordan, Egypten og Irak og besætter efterfølgende Vestbredden, Gaza, Jerusalem og dele af Golanhøjderne. På den måde kontrollerer Israel hele det oprindelige Palæstina.
 • Hamas bygger på en islamistisk ideologi

  Hamas bygger på en islamistisk ideologi og har en stærk militær gren, al-Qassam-Brigaderne. Modsat Fatah bliver Hamas betragtet som en terrororganisation af USA, EU og en række andre lande. En nær allieret for Hamas er gruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad og dens militante gren Al-Quds Brigaderne, som sprang ud af Det Muslimske Broderskab i Egypten i 1987. Trods alliancen med Hamas, handler Islamisk Jihad ofte på egen hånd i Gaza.
 • Period: to

  Den første intifada

  Den første intifada varede fra 1987 til 1993 og mundede ud i Oslo-aftalen, der blev forhandlet på plads mellem PLO og Israel.
 • Aftalerne blev dog ikke overholdt

  Oslo-aftalen banede vejen for, at først Gaza og siden også dele af Vestbredden, kunne overgå til palæstinensisk selvstyre. Aftalerne blev dog ikke overholdt, og i løbet af 1990'erne blev uoverensstemmelserne mellem de to parter kun større.
 • Adgangen til smugler-tunnellerne

  Adgangen til smugler-tunnellerne er også blevet begrænset fra egyptisk side, efter Abdul Fatah al-Sisi kom til magten i Egypten i 2012.